Vytlačiť
Kategória: Návraty k zápasom

Nevýrazné výkony v základnej časti sú už minulosťou, Levickí Patrioti sa na úvod štvrťfinálovej série s Handlovou prezentovali basketbalom, ktorý ich zdobil pri všetkých výraznejších úspechoch. „Baník“ nepretavil predzápasové vyjadrenia na palubovke, bez dvojice kľúčových hráčov nekládol výraznejší odpor. Strelecký koncert Milana Žiaka napokon priniesol výhru 81:59 pre „žlto-zelených“.

Handlovčania pricestovali bez dvojice hráčov základnej päťky. Pre chorobu absentoval Djordje Tresač a tréner Branko Maksimovič nemohol počítať ani s Michalom Čekovským. Slovenský reprezentant v dôsledku svojho zranenia bude pravdepodobne chýbať v celej sérii. „Baník“ preto vyrukoval s menšou zostavou, ale táto taktika sa nestretla so želaným efektom. „Obaja sú hráči základnej päťky, to je veľká vec. Zranenia sa však stávajú, musíme sa s tým vyrovnať. Prvý zápas, domáci ho vyhrali, ustrážili si výhodu svojej palubovky. Teraz sa bude hrať u nás, náš cieľ bude rovnaký – vyhrať pred našim publikom. Stále sme mali možnosti, kedy sme mohli hrať viac s rozumom. Mohli sme premeniť viacej striel,“ povedal k zápasu hosťujúci playmaker K.C. Ross-Miller.

Levičania totiž nechali zabudnúť na nevýrazné výkony z predchádzajúcich týždňov. Od úvodu hrali tak, ako sa prezentovali po väčšinu sezóny – kolektívne, s tlakom v obrane a s ľahkosťou v útoku. Navyše dokázali úspešne ťažiť z absencií na strane súpera. Síce sa nevyhli slabším chvíľkam, kedy sa Handlovej podarilo stiahnuť manko, ale inak mali zápas pod svojou kontrolou. V tomto smere im pomohla 9-dňová príprava na play off. „Máme trochu iný tréningový režim, skôr je v play off zameraný individuálnejšie. Každý má viac priestoru na vlastné veci. To mi vyhovuje, pretože si to môžem nastaviť podľa momentálnej energie. Viacerí chalani sú už natoľko skúsení, že si vedenia tréning nastaviť. Určite nám pomohlo, že sme viac potrénovali. Posledné tréningy mali fakt vysokú úroveň. Myslím si, že v porovnaní so zápasom so Žilinou išla forma smerom nahor. Chalani začali chápať, že jedine cez tvrdú obranu a tímovú prácu môžeme uspieť v play off,“ prezradil domáci rozohrávač Milan Žiak.DSC 6475Z pohľadu konečného zápasu bola kľúčová päťminútovka v druhej štvrtine. Patrioti v tomto úseku odskočili zo stavu 23:20 na 37:20. „Baník“ sa len ťažko spamätával, až na malé záblesky sa totiž výraznejšie nedokázal dotiahnuť na súpera. „Bola to kľúčová sekvencia, strácali sme lopty, z ktorých súper ťažil ľahké body. Levice získavali útočné doskoky, mali sme lepšie čistiť priestor pod košom,“ zamyslel sa Ross-Miller.

Úradujúci majster nepoľavil ani po polčasovej prestávke, práve naopak, ešte zvýšil intenzitu a budoval si čoraz výraznejší náskok. Podobne ako Inter, tak aj Levice očividne prepli na iný mód. „Je cítiť zvýšenú intenzitu, na rozcvičke a aj v šatni boli hráči vyhecovaní. Ja som len dúfal, že ak tento tím prepne a budeme hrať to svoje, tak sa vôbec nebojím o výsledok,“ vyhlásil Žiak.

Apropo Milan Žiak. Skúsený rozohrávač si podmanil úvodné štvrťfinálové stretnutie a v istých chvíľach ho zmenil na svoju vlastnú šou. Za dva body mal stopercentnú úspešnosť, za tri body premenil sedem zo svojich desiatich pokusov. V záverečnej štvrtine odchádzal z palubovky za standing ovation publika, to už mal na svojom konte 27 bodov, čím sa stal najlepším strelcom zápasu. „Priznám sa, že pri rozcvičke som sa cítil trochu nervózne. Je to totiž iná súťaž, hrá sa tu o viac. Ako mi padli prvé dve strely, tak sa to uvoľnilo a už som si veril. Išiel som do každej voľnej pozície s tým, že vystrelím. Chalani odviedli super robotu, clony mi stavali a dobré prihrávky som od nich dostával. Za to im chcem poďakovať,“ priznal sa rozohrávač Levíc.

Prvý zápas série tak priniesol jasný scenár, na Hornej Nitre to však pravdepodobne úplne iný súboj. „V prvom zápase sa často stávajú prekvapenia, slabší súper dokáže vyhrať. Najdôležitejšie pre nás bolo, aby sme si ustrážili domácu palubovku. Od pondelka ideme pracovať na tom, aby sme sa čo najlepšie pripravili. Určite sa Handlovej vráti do rotácie Djordje Tresač, čiže budú nebezpečnejší,“ myslí si Žiak. „Baník“ už totiž v základnej časti ukázal, že v ich hale sa víťazstvá súperov nerodia ľahko. Stále tak platí v Handlovej formulka dlhej série. „Nie sme hlavami dole. Vieme, že to bude dlhá séria. Je to len jeden zápas, to je jedno o koľko bodov prehráte. Teraz sa bude hrať u nás,“ zakončil hodnotenie hosťujúci rozohrávač.

Foto: Lukáš Droppan