• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Tretia minúta tretej štvrtiny, hráč Žiliny Jakub Merešš posiela svoj tím do 17-bodového vedenia. Všetko sa to schyľuje k zápasu č. 5, ale Svit sa práve v týchto momentoch zbiera k famóznemu obratu. Ten nielenže prinesie víťazstvo 91:81 na palubovke súpera, ale aj vytúžené semifinále po štyroch neúspešných štvrťfinálových sériách v rade.

Žilinská tohtosezónna rozprávka sa tak skončila najhorším možným spôsobom. „Bielo-červení“ pri tom začali štvrté meranie síl so Svitom výborne, postupne si budovali vedenie a v druhom polčase bolo dokonca dvojciferné. Nič tak nenasvedčovalo k tomu, že by po zápase mohli byť domáci sklamaní a smutní. „Začali sme vynikajúco, ešte aj v tretej štvrtine sme vyhrávali o 17 zápasov. Chceli sme sa vrátiť do Svitu a pokúsiť sa ho tam zdolať. To bola naša motivácia. Myslím si, že sme si zaslúžili piaty zápas v tejto sérii,“ začal hodnotenie zápasu rozohrávač Žiliny Vuk Djordjevič.

Svit však tiež nezačal zle, v prvej a v druhej štvrtine bol chvíľku vo vedení, ale potom upustil zo svojej hry, čo bola voda na mlyn pre Žilinčanov. „Odohrali sme úžasný zápas. Myslím si, že celkovo sme hrali veľmi dobre v druhom polčase, vo štvrtej štvrtine sme získali kontrolu nad zápasom, za čo patrí vďaka všetkým mojim spoluhráčom. Žilina triafala niektoré dobré strely, my sme naproti tomu neboli v našom rytme. Cez prestávku nám tréner povedal, že musíme pozbierať našu energiu a začať hrať oveľa agresívnejšie,“ obzrel sa za priebehom rozohrávač Svitu Andrew Guillory.

Druhý polčas však patril hosťujúcemu triu Saša Avramovič, DeAndre Davis a Andrew Guillory. Spolu mali na svojom konte 66 z celkovo 91 tímových bodov v tomto zápase. Práve oni zavelili k obratu, ktorý v úvode štvrtej štvrtiny priniesol zmazanie 17-bodového manka Iskry. „Kľúčom bolo, že sme začali premieňať naše pokusy v útoku. Bol to skvelý pocit, keďže sme všetci celý zápas bojovali, aby sme sa do tejto pozície dostali. V nej sme chceli byť,“ vyhlásil Guillory.

IMG 1685 

Žilinčania sa pokúšali spamätať z takéhoto priebehu, ale ich snaha nepriniesla želaný efekt. Pravdepodobne absentovali chýbajúce play off skúsenosti, keďže v momente, keď sa Svit dostal do vedenia, sa im už nepodarilo ani na sekundu zobrať duel na svoju stranu. „V určitom momente sme prestali hrať v útoku a súper premenil niekoľko kľúčových striel. V záverečnej štvrtine sme nevedeli nájsť náš rytmus. Dostali sa do vedenia a nás nepustili k tomu, aby sme urobili comeback. Gratulujem Svitu, už niekoľko rokov hrajú dobre,“ pochválil súpera Djordjevič.

Jedna rozprávková sezóna sa skončila, druhá pokračuje. Štyri roky sa družstvu spod Tatier nepodarilo prejsť cez štvrťfinálovú fázu. Až keď boli možno očakávanejšia najmenšie, vzhľadom na kvalitu kádra pri predsezónnom skladaní, tak vtedy prišiel ten správny moment pre kolektív okolo trénera Michala Madzina. Svit už má istotu bronzu a bez tlaku môže ešte bojovať o finále. „Je to úžasné, či už pre fanúšikov alebo pre celý Svit. Som rád, že môžem byť súčasťou takto úspešného klubu,“ vyjadril sa playmaker Iskry.

V Žiline prevláda aktuálne smútok, ale celkovo musia zo sezóny prevládať pozitívne dojmy. Tím spod Dubňa sa stal najpríjemnejším prekvapením aktuálnej sezóny, čo je určite tá najlepšia možná motivácia do ďalšej roboty. „Myslím si, že táto sezóna bola výborná pre tento tím. Zdolali sme každého v lige a ukázali sme našu kvalitu. Som si istý, že toto družstvo bude v ďalšej sezóne ešte lepšie. Treba ísť krok po kroku. Ďakujem našim skvelým fanúšikom, patria k najlepším na Slovensku a je radosť pred nimi hrať,“ uzatvoril hodnotenie Djordjevič.

Highlighty zo zápasu Žilina – Svit:

Foto: Jakub Ruman