• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Už 17 zápasov trvá víťazná séria hráčov Interu Bratislava. „Žlto-čierni“ zvládli bez problémov vstup do semifinálovej série so Svitom, keď nad nimi triumfovali 93:61. Hostia sa snažili držať so súperom krok, ale v druhom polčase im evidentne chýbala energia.

Inter sa aj napriek týždňovej prestávke medzi štvrťfinále a semifinále rozbehol okamžite, rukopis trénera Aramisa Nagliča je evidentný. Bratislavský celok hrá totiž naplno na oboch stranách palubovky, k tomu sa pridáva vysoká úspešnosť streľby a len máloktorý tím sa tomuto môže po celý zápas rovnať. „Myslím si, že všetky štyri zápasy a aj prípravné stretnutia pred sezónou, čo sme mali so Svitom, tak sme ich zdolali o viac ako 10 bodov. V poslednom meraní to bolo tesnejšie, ale to sme už vedeli, že budeme prví po základnej časti, preto sme boli menej koncentrovaní ako obvykle. V tomto zápase sme chceli začať tak, ako proti Spišskej Novej Vsi – agresívne v obrane a rýchlo do protiútokov. Vedeli sme, že majú osmičku hráčov, ktorých môžu rotovať, takže bolo dobré, že sme na nich vybehli od začiatku,“ prezradil pivot Interu Michal Baťka.

Svit pri tom nezačal zle, nebojácnou hrou držal hlavne v prvej štvrtine krok so súperom. V druhej časti už bolo možné badať menší rozdiel, ale manko nerástlo až takým razantným spôsobom. „Z našej strany je to dosť, keď prehráme o 32 bodov, aj keď je to Inter a hrali sme tu oveľa lepšie zápasy. Je to semifinále, Inter išiel podľa mňa 40 minút v plnom tempe. My sme sa snažili držať krok s nimi aspoň v prvom polčase. Potom už aj došli sily, oni získavali lopty, dávali ľahké koše. Som rád, že si zahrali všetci chlapci. Jednoducho, ideme ďalej. Je to 0:1, je to semifinále a možné je všetko. Doma budeme chcieť zabojovať a vyhrať,“ povedal krídelník Iskry Stanislav Baldovský.

Ako rozhodujúca sa ukázala tretia štvrtina, v nej totiž Inter zabral hlavne po defenzívnej stránke, svojmu súperovi umožnil len desať bodov. K tomu sa pridali široké možnosti na lavičke, čo hostia spod Tatier nemali. Na nich boli ešte badateľné dozvuky náročného zápasu v Žiline. „Na Interi je rotácia jedenástich hráčov, u nás je to asi sedmička. Nemôžeme sa však na to vyhovárať, hráme tak celú sezónu a vyhovovalo nám to. Nevládali sme,“ zamyslel sa Baldovský.

IMG 1436

„Žlto-čierni“ mali naproti tomu za sebou celkom jednoznačnú sériu so Spišskou Novou Vsou, preto aj energia na ich strane neklesala. To všetko napokon rozhodlo o tom, že v poslednej časti bola jediným otáznikom výška konečného skóre. „Play off sa hrá na víťazstvá, nie na nejaký bodový rozdiel. Verím, že sme ukázali svoju silu. Dúfam, že aj druhý zápas proti Svitu uhráme a vyhráme ho. Skóre už bolo po polčase o nejakých 13 – 14 bodov, potom to ešte narástlo. Aj ostatní hráči dostali príležitosť zahrať si,“ uviedol Baťka.

Domáci zvíťazili 32-bodovým rozdielom, čo je však dôležitejšie, majú prvý bod v sérii. Pod Tatrami ich však podľa ich pivota nečaká nič jednoduché: „Treba začať tak, ako v tomto zápase - nepustiť ich do rýchlych protiútokov. Bude tam vynikajúca atmosféra, Svit po dlhej dobe je v semifinále. Teším sa na to, preto sa hrá basketbal. Je vynikajúca atmosféra, ľudia vidia pekný basketbal a dúfam, že im ho ponúkneme.“

Do Iskra arény sa po piatich rokoch vracia semifinálový basketbal. Síce v tejto sezóne nad Interom ešte nezvíťazili, ale jedným dychom treba dodať, že v domácom prostredí sa len tak ľahko súperom nevyhráva. „Tešíme sa na domáci zápas, tam hráme úplne iný basketbal. Budeme chcieť ukázať divákom, že vieme hrať aj proti takému tímu, ako je Inter. Urobíme všetko pre to, aby sme uspeli a vyrovnali sériu. Treba však hrať agresívnejšie v obrane a trochu rozumnejšie v útoku. Myslím si, že každé družstvo je hrateľné,“ dodal na záver Baldovský.

Highlighty zo zápasu Inter – Svit:

Foto: Vladimír Dorňák