• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Séria Interu Bratislava s Iskrou Svit sľubovala atraktívny a ofenzívne ladený basketbal. Lenže tretie meranie síl poznačili citeľné absencie na strane podtatranského celku. Zápas mal tak jednoznačný priebeh, domáci v ňom triumfovali 114:48 a už len jeden krok ich delí od finále.

Kým predošlé stretnutie prinieslo 25 minút vyrovnaného basketbalu, tak na Pasienkoch to doslova bol ťah na jednu bránku. Trénerovi Michalovi Madzinovi totiž chýbala až trojica hráčov z už tak úzkej rotácie. V takmer celom play off absentuje rozohrávač Davorin Kuntič, stredajší duel nedohral jeden z kľúčových Slovákov na súpiske Stanislav Baldovský a v Bratislave nebol k dispozícii ani najlepší strelec tímu Saša Avramovič. Šance na prípadný úspech sa tak citeľne znížili.

„Zápas sme brali poctivo od začiatku, aj keď sme vedeli, že prišli oslabení. Pozitívne je, že sme to nebrali na ľahkú váhu a hrali naplno od prvej minúty. Vyskúšali sme niečo nové, snažíme sa zdokonaliť našu hru každým zápasom,“ prezradil domáci Marek Kozlík.

Už výsledok prvej štvrtiny (26:9) naznačil, akým smerom sa stretnutie bude uberať. Na strane Interu bola totiž široká a kvalitná rotácia, absencia amerického rozohrávača Arika Smitha nebola v tomto smere vôbec badateľná. Hosťom sa len ťažko zastavoval ofenzívny stroj „žlto-čiernych“, tí zatiaľ v play off nastrieľali v zápasoch vždy minimálne 93 bodov.

„Pre nás to bol veľmi náročný zápas. Inter opäť ukázal svoju kvalitu a zaslúžene vyhral. Ťažko sa nám presadzovalo a naše chyby ľahko potrestali. V podstate už po prvom polčase bolo rozhodnuté. Je veľká škoda, že na toto stretnutie sme nemohli nastúpiť v plnej zostave. Bola to pre nás veľmi citeľná strata, keďže sú to hlavní lídri nášho tímu. Určite to ovplyvnilo celé stretnutie. Pevne verím, že do ďalšieho zápasu nastúpia. Hneď od začiatku nastúpil Inter s veľkou energiou. Hrali agresívne v obrane, z čoho následne pramenili rýchle protiútoky po našich stratách. Z chýb sa musíme poučiť,“ povedal k zápasu pivot hostí Martin Bizub.

IMG 0083 

Inter nepoľavoval ani za vysokého vedenia, dobrú robotu odvádzal aj „druhý sled“ z lavičky. Každý hráč dostal na domácej strane priestor minimálne na desať minút. „To, že si každý zahral do sýtosti, je super. Každopádne, mrzí ma nešťastné zranenie Abrháma a všetci chalani v šatni mu želáme nech bude môcť hrať čo najskôr,“ uviedol Kozlík.

Pre mladíkov na strane Svitu to bola vysoká škola basketbalu, ale aj priestor, ako získať mimoriadne cenné skúsenosti zo zápasov play off. Tomáš Gajan odohral viac ako 31 minút, Martin Bizub viac ako 26 a Boris Ščavnický dostal priestor na takmer 8 minút. „Určite sa to dá vnímať ako pozitívum, pretože naberanie skúsenosti proti tak kvalitnému družstvu, akým je Inter, je pre nás nesmierne dôležité. Taktiež je to pre nás motivácia pracovať na sebe viacej,“ vyhlásil Bizub.

Po sobote je tak v sérii 3:0 na zápasy pre bratislavský celok a všetko smeruje k tomu, že Inter postúpi do finále najkratšou možnou cestou. Zverenci trénera Aramisa Nagliča majú navyše parádnu formu, veď pocit prehry nezažili už v 19 stretnutiach po sebe (do súčtu sa nezahŕňa Slovenský pohár). „S Pezinkom alebo aj s Komárnom sme mali niekedy pasáže v sezóne a aj počas play off, kedy sme ťahali viac ako 10-zápasovú šnúru bez prehry, ale nepamätám si, koľko to bolo presne. Rozhodne som nadšený z tejto šnúry a pevné verím, že ju natiahneme čo najviac,“ dodal na záver „Kozel“.

Highlighty zo zápasu Inter – Svit:

Foto: Vladimír Dorňák