Vytlačiť
Kategória: Návraty k zápasom

Finálový duel Interu s Prievidzou bol 15 minút vyrovnanou partiou, v ktorej mali mierne navrch domáci basketbalisti. Následne však prišla 16-bodová kanonáda „žlto-čiernych“, ktorá „de facto“ rozhodla o osude stretnutia. Inter tak natiahol svoje víťazné ťaženie o ďalší zápas a má prvý bod v sérii, Prievidza predĺžila šnúru prehier so svojim finálovým súperom.

Záverečná séria stretnutí v sezóne 2018/2019 odštartovala celkovo zaujímavo, oba celky zo začiatku využívali svoje najsilnejšie stránky. Na strane Interu to bola kolektívna hra, v ktorej bol hrozbou každý jednotlivec na palubovke. Prievidza sa opierala o produkciu v priestore pod košom a tiež body Stacyho Davisa. Aj preto po väčšinu prvého polčasu si nedokázali „žlto-čierni“ vybudovať výraznejšie vedenie.

„Myslím si, že stretnutie bolo celkovo z našej strany dobré, pretože sme zvíťazili. Hrali sme s veľkou energiou a počas celého priebehu duelu sme aj výborne bránili. Nepustili sme ich k tomu, čo by chceli hrať. V Prievidzi to však bude úplne odlišný zápas. Osobne som cítil, že nám trochu trvalo, pokiaľ sme sa dostali do nášho rytmu. Z diváckeho pohľadu to však vyzeralo, že sme vyzerali dobre. Naše tréningy boli veľmi intenzívne. Z publika to mohlo pripadať tak, že sme hrali s ľahkosťou, ale v prvej štvrtine sme sa dostávali do rytmu,“ načal pozápasové hodnotenie domáci Lee Skinner.

Všetko sa zlomilo v druhej polovici druhej štvrtiny, najskôr to odštartovalo technickou chybou pre hosťujúceho kouča. Následne sa úplne rozsypal herný koncept Prievidze, z čoho súper vyťažil 16 bodov v rade počas 210 sekúnd. Zo sedembodového manka sa išlo do šatní za stavu 27:50 v neprospech celku z Hornej Nitry.

DSC 8307

„Začali sme celkom dobre, na to že Inter bol oddýchnutý a my sme toľko času na oddych nemali. Držali sme sa na dostrel, ale potom prišla chvíľka, kedy sme stratili koncentráciu. Vtedy nám Inter odišiel na dosť veľký rozdiel. Už sme sa nedokázali vrátiť do zápasu. Možno, že nám došli už aj sily, ale na to sa nedá vyhovárať, je to finále play off. Treba trochu zregenerovať a v stredu je ďalšie stretnutie. Asi sme najskôr stratili koncentráciu, spravili sme strašne veľa chýb. V celom zápase sme mali dokonca 18 stratených lôpt, čo je veľa na takéto stretnutie. Inter to dokázal trestať, veľký počet bodov dali z druhých šancí a po našich stratách. Preto je ten výsledok taký, aký je. To bol ten problém, počas šnúry 0:16 sme stratili koncentráciu. Asi nás to zlomilo, pretože sme sa nedokázali vrátiť do zápasu, aj keď sme sa snažili. Voľné strely, ktoré sme mali, tak nám nepadli,“ zamyslel sa nad stretnutím asistent trénera Prievidze Maroš Helmecy.

Domáci získali od tohto momentu absolútnu kontrolu nad zápasom, po polčasovej prestávke nepripustili žiaden tlak súpera, naopak sami ešte dokázali zveľaďovať vedenie. Aj lavičkoví hráči „žlto-čiernych“ hrali s veľkou energiou, preto nebolo ani na sekundu pochýb o tom, kto si uchmatne prvý bod vo finálovej sérii. „V prvej štvrtine sme sa snažili zistiť, čo chce Prievidza urobiť. V druhej štvrtine sme zvýšili našu intenzitu ešte vyššie po tom, ako sme videli niektoré útoky. Bodová šnúra v druhej štvrtine bola pre nás dôležitá,“ uviedol Skinner.

Pre Inter to bola výhra s poradovým číslom 21, v play off teda stále platí, že víťazia minimálne s 21-bodovým rozdielom. „Ku každému stretnutiu treba pristupovať samostatne, ale je veľmi dôležité, že sme zvíťazili. V stredu to však bude odlišný duel v Prievidzi,“ dodal Skinner.

Prievidza naproti tomu natiahla šnúru prehru s bratislavským celkom už na 14 stretnutí. Teraz ju čaká obhajoba domácej neporaziteľnosti v play off. „Treba sa vyvarovať stratám a útočným doskokom Interu. A hrať 40 minút koncentrovane,“ prezradil Helmecy recept na úspech.

Highlighty zo zápasu Inter – Prievidza:

Foto: Lukáš Droppan