• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Skúsený tréner Peter Jankovič zvládol návrat zo ženského basketbalu do mužského. Na lavičke Lučenca absolvoval úspešnú ligovú premiéru, jeho zverenci si po dramatickej koncovke poradili s nebezpečným Komárnom 83:75.

„Novohradčania“ vstúpili do druhej ligovej sezóny pod značkou BKM sebavedomo, až na malý moment išli za víťazstvom spôsobom štart-cieľ. Špeciálnu príchuť mal tento duel pre nového domáceho kouča Petra Jankoviča. Ten sa do mužského basketbalu vrátil po sedemročnej odmlke, počas ktorej trénoval Košice a Cegléd.

„Súper bol veľmi náročný. Komárno potvrdilo, že je silným tímom. Záver bol dramatický, ale som rád, že sme to zvládli. Bolo veľmi dobré, že sa nám darilo od začiatku, dostali sme sa do tempa. Musíme sa poučiť z toho, ako sme stratili v závere náskok. Basketbal sa hrá 40 minút, nie 35. Berieme však aj silu Komárna, ktoré sa dokázalo vrátiť do zápasu. V závere sme mali aj trochu šťastia, podarilo sa nám natiahnuť náskok a vybojovať si víťazstvo,“ prezradil po úspešnej premiére tréner Lučenca.

„Obuvníci“ pricestovali na úvod bez dvojice rozohrávačov, pre zranenia absentovalo slovinské duo Boban Tomič a Nini Gabrijel. Veľkú porciu minút tak musel absolvovať skúsený Nenad Miloševič, čo sa napokon prejavilo aj na výrazne vyššom čísle stratených lôpt – 23.

IMG 7452

„Nezačali sme toto stretnutie ideálne, neboli sme dostatočne agresívni a neprispôsobili sme sa kritériu rozhodovania. Prvý polčas sme hrali príliš mäkko, nehádzali sme žiadnu šestku. V závere stretnutia sme sa dostali na rozdiel jedného bodu. Jedna-dve chyby napokon rozhodli o tom, že súper zvíťazil. Je to len začiatok sezóny, videli sme na čom máme pracovať. Verím, že sa budeme v ďalších zápasoch len zlepšovať,“ uviedol playmaker Komárna.

Domáci sa nezľakli tlaku z prvého ostrého zápasu nového ročníka. Dlho mali v rukách dvojciferný náskok, ale v záverečnej štvrtine až zbytočne ľahko zdramatizovali stretnutie. Dve minúty pred koncom dokonca vyhrávali len o bod – 74:73, ale vtedy upokojil Lučenčanov trojkou Jaroslav Musil.

„Hráčom hovorím, že každým dňom sa budeme zlepšovať. Potrebujeme čas na lepšie zohratie sa. Musíme nájsť správny timing a aj súhru medzi jednotlivými hráčmi. Som rád, že v rozhodujúcich momentoch zabrali hráči, od ktorých sa to očakávalo. Zabrali sme aj kolektívne. My nemáme takú silu, aby sme vyhrávali zápasy individuálnymi výkonmi. Úspešní môžeme byť ako kolektív,“ vyhlásil Jankovič.

Komárno prehralo s Lučencom po troch rokoch a opäť ukázalo, že u súperov im to až tak nejde. „Nešo“ však verí, že táto nelichotivá bilancia sa v tejto sezóne zlepší: „Verím, že v tejto sezóne sa táto 'tradícia' zmení. Chceme byť silní rovnako doma, ako aj na súperových palubovkách. Jasné, že doma máme úžasných fanúšikov, ktorí nám nesmierne pomáhajú a tlačia nás k víťazstvám. Tú ich energiu sa musíme naučiť si prenášať aj na zápasy, ktoré hráme na ihriskách súperov. Verím tomu, že keď budeme všetci zdravotne v poriadku, tak naša sila výrazne stúpne.“

Foto: Ján Šnúrik