Vytlačiť
Kategória: Návraty k zápasom

Pod Tatrami to bol v stredu večer zaujímavý zápas. Na strane Svitu totiž koučoval družstvo prezident klubu Ján Drobný, navyše mu chýbal jeden člen základnej päťky Isaiah Johnson. Pre Handlovú to bol zase premiérový duel v novej sezóne, čo sa podpísalo aj na hernom prejave tímu. Domáci však ustáli náročné stretnutie, celok z Hornej Nitry zdolali 90:81.

„Podtatranci“ nastúpili s odlišnou zostavu ako v sobotu na Pasienkoch, čo prinieslo želaný efekt. Už v úvodnej časti totiž jasne predčili svojho súpera, nadelili mu 27 bodov a sami inkasovali len 15. Prvá štvrtina dostala domácich do potrebnej pohody a napokon systémom štart-cieľ dokráčali k prvému víťazstvu v sezóne.

Hneď pri svojom druhom vystúpení v SBL dostal šancu v základnej zostave košický odchovanec Adam Monček. V Iskra aréne sa prezentoval 9 bodmi, 5 doskokmi, 5 asistenciami a 2 ziskami: „Z môjho pohľadu to bol výborný zápas so skvelou atmosférou. Celý zápas sme si držali vedenie. Aj keď sa Handlová dokázala miestami dotiahnuť, ukázali sme našu silu a nedali sme sa zlomiť. Musíme ešte zapracovať na obrane a na útočných systémoch, som si istý, že vieme hrať ešte lepšie. Úvod do zápasu sme mali výborný. Kľúčom bolo, že sme hrali s rozumom a nesplašili sme sa. Každý hráč si plnil svoju rolu a ukázalo sa to na slušnom náskoku.“

Handlová si na úvod vyrobila manko, ktoré musela v ďalšom priebehu sťahovať. Miestami sa jej to darilo, keď sa držala na dostrel, ale zverenci trénera Branka Maksimoviča nemali dlhodobý a úspešný recept na hru súpera. „Vedeli sme, že to nebude ľahký zápas. Vo Svite sa vždy hrá ťažko. Nezachytili sme úvod, myslím si, že to bolo akousi nervozitou pred prvým stretnutím. A Svit práve začiatok nakopol, dalo im to sebavedomie. Mali sme zlú reč tela a chýbala nám naša energia,“ vyjadril sa handlovský krídelník Tomáš Mrviš.

dsc 17

Okrem výraznejšej prvej štvrtiny, boli ostatné minúty stretnutia oveľa vyrovnanejšie. Svitu však práve vstup do zápasu výrazne pomohol, v ďalšom priebehu totiž úspešne odrážal nápor súpera. „Na súpera platila rýchla hra skombinovaná s rozumom a samozrejme dobrá obrana,“ zamyslel sa Monček.

Baník doplatil pri pokuse zvrátiť vývoj súboja na svoju stranu o slabú streľbu za tri body. Tri úspešné pokusy za tri body pri 12% úspešnosti prinášajú len ojedinele zisk dvoch bodov. „Teší ma, že sme vždy vedeli stiahnuť aj z väčšieho náskoku, to ukazuje charakter hráčov. Streľba možno išla z tej nervozity. Boli aj zlé a ťažké strely, ale veľakrát sme boli otvorení a to zvyčajne premieňame,“ povedal Mrviš.

So špecifickou situáciou sa museli vysporiadať domáci, keďže na lavičke absentoval chorvátsky kouč Igor Prtorič. Jeho miesto v stredu večer zaujal bývalý hráč a aktuálny prezident klubu Ján Drobný. „V tíme bola slušná chémia aj napriek tomu, že sme nemali trénera. Samozrejme, bez trénera sa hrá ťažko, ale výborne ho nahradil náš prezident klubu Ján Drobný,“ uviedol Monček.

dsc 22

Pre mládežníckeho reprezentanta Slovenska mala výhra špecifickú príchuť, keďže to bola jeho premiérová v najvyššej súťaži: „Pre mňa toto víťazstvo znamená veľmi veľa. Je moje prvé a určite nie posledné. Som rád, že som dostal príležitosť a dokázal som ju využiť a ukázať, že viem byť platným hráčom. Samozrejme, stále je čo zlepšovať. Dúfam, že podobných víťazstiev zažijem v tejto sezóne ešte veľa.“

Handlovej tak nevyšiel úvodný duel nového ročníka, ten však už musia rýchlo hodiť za hlavu. V ďalšom kole sa totiž predstavia pred domácimi priaznivcami vo štvrťfinálovej repríze s Levicami. „Svit bol lepší, pretože urobil menej chýb. My sme ich spravili veľa, preto sme si nezaslúžili vyhrať. Hneď v šatni sme si povedali, že v čom bola chyba a ja verím, že na ďalší zápas budeme oveľa lepšie pripravení,“ uzatvoril Mrviš.

Highlighty zo zápasu Svit – Handlová:

Foto: Daniel Faix