• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Prvý októbrový víkend patril opäť basketbalu, po dlhých mesiacoch čakania sa fanúšikovia dočkali a opäť sa rozbehol basketbalový kolotoč Slovenskej Basketbalovej Ligy. Čo všetko prinieslo prvé kolo?

 

Osobnosť kola

Hneď v úvodnom kole nebola núdza o zaujímavé výkony. Vybrať by sme vedeli z každého zápasu, ale honor "Osobnosť kola" si môže vyslúžiť len jeden hráč. Nakoniec sme sa rozhodli pre levického Georgea Valentinea, ktorý len tesne porazil Reginalda Keelyho z Košíc. Valentine bol v stretnutí proti mladému tímu Nitry na nezastavenie, na víťazstve 86:57 sa podieľal 21 bodmi (pri streľbe 11/10 z poľa), 9 doskokmi, 2 asistenciami, 4 ziskmi a 1 blokom, čím jeho index efektivity vystúpal na najvyššiu hodnotu prvého kola -  34. Americký pivot sa pomalšom rozbehu v príprave naplno ukázal hneď v prvom súťažnom zápase, čo môže tešiť levického fanúšika.

 

Slovenský hráč kola

Aj vďaka zmenám v pravidlách, ktoré hrajú do karát domácim hráčom, budeme vyhlasovať každé kolo najlepšieho slovenského hráča. Ocenenie za prvé kolo posielame na Pasienky Radoslavovi Rančíkovi, ktorý za necelých 20 minút dopomohol Interu 21 bodmi, 8 doskokmi a 2 asistenciami pri víťazstve nad Svitom. V rovnakom zápase nás zaujal aj výkon Petra Pipíšku, autora 20 bodov, 5 doskokov a 2 asistencií. Nie síce víťazný, ale vydarený návrat má za sebou Vlado Hovaňák v drese Spišskej Novej Vsi. Proti nováčikovi z Košíc bol s 21 bodmi a 6 doskokmi najlepším hráčom svojho tímu.

 

Šiesty hráč kola

Dôležitý je každý hráč v tíme, či už je to člen základnej pätky alebo hráč nastupujúci do rozbehnutého zápasu. Vyberať budeme každé kolo aj "Šiesteho hráča kola". Aj v tomto prípade ostaneme v Hant Aréne, kde nás v tomto ukazovateli najviac zaujal hráč Interu Martin Bílik. Slovenský reprezentant pobudol v zápase takmer 27 minút, počas ktorých pridal na svoje konto 17 bodov, 3 doskoky, 4 asistencie a 2 zisky, čím sa nemalou mierou podieľal na hladkom víťazstve svojho tímu. Dobrý výkon v prvom kole pridal aj 16-bodový Igrutinović v drese Prievidze či levický pivot Nemanja Milković, autor 10 bodov.

 

Strelec kola

Hráči Svitu cestovali na nedeľňajšiu dohrávku do hlavného mesta v oklieštenej zostave. Proti Interu síce prehrali 72:99, ale strelcom kola sa stal práve hráč z ich tímu. Krídelník Iskry John Petrucelli zaznamenal proti Interu 25 bodov, ale ani jeho bodový výkon nestačil v konečnom meraní na silnejšieho súpera. O dva body menej dal Reginald Keely vo víťaznom vstupe Košíc do ročníka.

 

Najlepšia päťka kola

Kto sa dostal do ideálnej zostavy prvého kola nového ročníka SBL? Rozohrávku by diktoval interistický Nešo Milešovič, na krídle by operoval Bernard Thompson z Komárna spolu s Vladom Hovaňákom zo Spisškej Novej Vsi a pod košom by bolo americké duo Georgea Valentine z Levíc a Reginald Keely z Košíc.