• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Posledná negatívna štatistika je už minulosťou, Spišská Nová Ves oslavovala v sobotu večer prvé víťazstvo v tejto sezóne. Ich obeťou sa stal prekvapujúco druhý tím tabuľky Žilina. „Novovešťania“ sa vyvarovali dlhším hluchým pasážam a po výsledku 94:82 vypukla v hale nefalšovaná radosť.

Lepší štart do druhej štvrtiny základnej časti si zverenci trénera Ericha Korfantu ani nemohli predstaviť. Nebyť horšieho vstupu, tak to mohol byť hladký triumf domácich. Už v druhej štvrtine si totiž vypracovali dvojciferné vedenie a v koncovke si bezpečne postrážili cestu za premiérovou výhrou.

„Víťazstvo sme potrebovali pre pozdvihnutie psychiky. Počas série prehier som sa snažil ku chlapcom pozitívne pristupovať, vlievať im energiu. Bol som presvedčený o tom, že prídu aj víťazstvá. Vyhrať sme už mohli v Lučenci alebo doma s Handlovou. Podarilo sa to proti Žiline aj napriek tomu, že sme museli nahradiť Wiktora Sewiola. Premenili sme tri šťastné strely, ktoré nám padli v posledných sekundách limitu na útok a možno znamenali rozhodujúci rozdiel v skóre. Celá základná päťka dosiahla dvojciferné číslo bodov, ustrážili sme si doskok a dôležitý bol aj náš vstup do druhého polčasu. Možno je to aj výsledok toho, že chlapci pristupujú k tréningom maximálne zodpovedne, majú chuť na sebe pracovať. Jednoducho sa to už muselo prejaviť,“ povedal domáci kormidelník Erich Korfanta.

Žilina cestovala do Spišskej Novej Vsi v úlohe favorita. Slávia totiž v prvej štvrtine základnej časti zdolala také tímy ako Svit, Prievidza či Lučenec. Ich súper mal však väčšiu chuť a energiu, nič na tom nezmenilo ani 28 bodov v podaní Róberta Rožánka.

„K zápasu sme pristúpili zodpovedne. Vôbec sme sa nepozerali na to, že domáci sú na poslednom mieste v tabuľke. Od začiatku sme viedli, potom nám ušla trochu koncentrácia. Domáci sa dostali do vedenia, ktoré sme však v druhej štvrtine stiahli. V druhom polčase zaznamenali zopár ťažkých úspešných striel a to rozhodlo o ich výhre. Mojich 28 bodov ma teší, ale určite by som bol radšej, keby som dal menej bodov, ale vyhrali by sme,“ hovoril najlepší strelec zápasu Rožánek.

10

Spišiaci už potrebovali víťazstvo ako soľ. Bolo jasné, že sa k nemu schyľuje, na dosah ho mali v Komárne, Lučenci, respektíve doma s Handlovou. Ich bilancia 0-8 trochu skresľovala reálnu silu družstva, lebo z osmičky prehratých zápasov odohrali až šesť na palubovkách súpera. Po výhre nad Žilinou budú mať v ďalších šiestich dueloch, štyrikrát výhodu domácej palubovky.

„Pozitívnu energiu, ktorú nám vlial tento zápas, sa budeme snažiť využiť v ďalších súbojoch. Trošku môžeme byť uvoľnenejší, môžeme mať čistejšiu hlavu. Máme doma viac domácich zápasov, verím, že tú bilanciu otočíme,“ zamyslel sa Korfanta.

25

Žilina začala súťaž výborne. Aj po prehre na Spiši zostáva na druhej priečke v tabuľke o dva body za lídrom z Bratislavy. Z najbližších piatich zápasov však „šošoni“ odohrajú až štyri u súperov.

„Sme si vedomí, že sme mali vo väčšine zápasov výhodu domáceho prostredia. Teraz sa to zmení. Musíme sa poctivo pripraviť na ďalšie stretnutia. Bude to ťažšie ako s podporou našich fanúšikov, ale verím, že to zvládneme,“ uzavrel Rožánek.

Highlighty zo zápasu Spišská Nová Ves - Žilina:

Foto: Michal Búza