• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

V Leviciach boli diváci v rámci 16. kola SBL svedkami atraktívneho a napínavého stretnutia s Iskrou Svit. Zápas plný zvratov, bojovnosti a emócií dospel k dramatickej koncovke, v ktorej mohli „Podtatranci“ ukončiť víťaznú sériu súpera. Patrioti však nespanikárili a po výsledku 80:75 zaznamenali už piatu ligovú výhru v rade.

Z oboch strán to bol rýchly a fyzický basketbal. Družstvá striedali lepšie momenty s horšími, čo pre nezaujatého diváka dodávalo ďalší náboj. Nik sa nevedel výraznejšie bodovo odtrhnúť, a keď sa mu to už podarilo, tak v krátkom čase súper adekvátne zareagoval. V prvom polčase to bol prípad domácich, v jednom momente viedli o 12 bodov, aby sa do polčasovej prestávky skresalo manko na rozdiel jediného bodu.

„Tréner nám dal odlišnú schému obrany, lepšie sme začali plniť pokyny a dokázali sme takmer vyrovnať skóre zápasu. Bolo to o rotáciách v obrane, kedy sme nechali voľných tých strelcov, ktorých sme nemali. Nerozmýšľali sme sa nad defenzívou low-postu, niekedy sme až príliš veľa pomáhali. Drobnosti napokon rozhodli o tom, že sme prehrali o päť bodov. Nepremenený trestný hod Sašu Avramoviča a Jalena Nesbitta, po ktorých sme mohli vyrovnať skóre zápasu,“ analyzoval stretnutie hráč Svitu Phil Carr.

Iskra mala niekoľko možností na obrat, ale vždy prišla adekvátna odpoveď zo strany Levíc. Svoje momenty ukázal Boris Bojanovský, Marko Perovič, Šimon Krajčovič či Milan Žiak. Práve kolektívny výkon bol cestou k ďalšiemu triumfu Patriotov.

DSC 3941

„Všetci môžu vidieť, že staviame na kolektívnej hre. V jednom zápase dá jeden body, v druhom druhý. Toto hovoríme stále. Chceme byť nebezpeční z každej pozície, od každého hráča. Chceme to využiť. Teraz to vyšlo možno viac na mňa, nabudúce to však bude niekto iný. Ja som rád, že hráme takto - posúvame si loptu a každý sa cíti na palubovke dôležito. Som rád, že to tak máme nastavené a že máme takýto tím,“ zamyslel sa domáci rozohrávač Milan Žiak.

Už keď sa zdalo, že zverenci trénera Michala Madzina kráčajú k výhre, tak prišla séria chýb, ktorá vrátila opäť Svit do stretnutia. V jednej chvíli to bolo dokonca o jednom útoku. „Bolo to dramatické, 48 sekúnd pred koncom stratili loptu a prišla technická chyba. Z tohto pohľadu som mal pocit, že mierne spanikárili. Držali sme ich pod tlakom, ale nedokázali sme ich zlomiť,“ vyhlásil Carr.

DSC 3960

Domáci napokon v emotívnom závere nespanikárili a mohli si užívať ďalšie víťazstvo do svojej zbierky. „Je to normálne, možno sa tím potrebuje zohrať v ťažkých koncovkách. Toto nám určite prospeje, že sme mohli hrať takýto náročný zápas. Ukázalo sa, že nemôžeme nič podceniť a musíme hrať do konca. Každý si to musí uvedomiť a musí zredukovať chyby na minimum. Potom budeme vyhrávať aj takéto ťažké stretnutia,“ uviedol Žiak.

Svit si môže napraviť chuť z prehry pred domácim publikom, kde privítajú Lučenec. Pred Levicami je náročný týždeň, keďže ich čaká až trio zápasov - s Komárnom, na Interi a v Lučenci. „Ideme do toho. Ja hrám zápasy rád. Všetci sa na to tešíme a ideme vyhrať čo najvyšší počet zápasov, aby sme si udržali našu pozíciu,“ uzatvoril rozohrávač Levíc.

Highlighty zo zápasu Levice - Svit:

Foto: Lukáš Droppan