• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Prvé dvojnásobné predĺženie sezóny, ďalší veľký obrat a opäť víťazná koncovka v posledných sekundách zápasu. To všetko priniesol priamy súboj o druhé miesto tabuľky medzi Lučencom a Levicami. „Novohradčania“ zase raz potešili svojich fanúšikov, po výsledku 103:100 budú totiž sviatkovať na druhej pozícii.

Zverenci trénera Petra Jankoviča majú za sebou 16 stretnutí, z toho osem z nich sa skončilo menším ako 4-bodovým rozdielom. S Levicami si dokonca dali repete z hľadiska náboja a drámy, divákov prikovali k sedačkám až k dvom extra päťminútovkám. A akú bilanciu majú Lučenčania v týchto tesných koncovkách? Štyri víťazstvá a štyri prehry.

„Toľko tesných zápasov si v mojej celej kariére nepamätám. Tieto koncovky sa nám dejú pomerne často, neviem si to moc vysvetliť. Buď prehrávame a vieme sa dotiahnuť, alebo naopak, vyhrávame a potom poľavíme,“ pozastavil sa nad zaujímavým faktom krídelník BKM Jaroslav Musil.

Tentoraz pre jeho spoluhráčov nastal našťastie prvý scenár, aj keď veľmi dlhú dobu sa nevyvíjalo dianie na palubovke podľa ich predstáv. Patrioti totiž mali herne navrch, opäť hrali zodpovedne, kolektívne a v jednom momente viedli aj o 14 bodov. Lenže sa zopakoval scenár z piatkového stretnutia na Pasienkoch, kde tiež stratili Levičania dobre rozohraný zápas a napokon odchádzali s prehrou.

DSC 5817

„Čo sa dá povedať po prehre, zopakovala sa situácia zo stretnutia s Interom. Mali sme 14-bodové vedenie a prehrali sme. Počas piatich dní sme odohrali tri veľmi ťažké a fyzické stretnutia. Je to ťažké pre každého, stratili sme veľa energie, odovzdali sme naše maximum, ale basketbalová šťastena stála na strane Lučenca. Je ešte pred nami mnoho zápasov, musíme na to zabudnúť, oddýchnuť si a pripraviť sa lepšie na ďalšie stretnutia,“ vyjadril sa pivot Patriotov Marko Perovič.

Lučenec predviedol v poslednej štvrtine postupný obrat, ale ako mohol vyhrať, tak pokojne mohol aj prehrať. Už v riadnom hracom čase a aj v prvom predĺžení mal poslednú loptu, no tá v oboch prípadoch nepriniesla vytúžený víťazný kôš. Až v druhom nadstavenom čase prišiel rozhodujúci úder, najskôr od Jaroslava Musila a definitívnu bodku tomu dal podobne ako vo Svite, americký rozohrávač Mike Caffey.

„Dovolili sme Leviciam výborný vstup do zápasu. Za polčas sme dostali 50 bodov, čo je hrozne veľa. Horeli sme v obrane. Po polčase sme začali brániť, každý si zobral k srdcu, čo má robiť na ihrisku. Každý chcel vyhrať. Krok po kroku sme zrýchľovali v útoku, dobre sme bránili a sťahovali manko. Nepoľavili sme v obrane, hrali sme stále tvrdú obranu, i keď sme už mali päť faulov,“ zhodnotil Musil cestu k cenným dvom bodom.

DSC 5671

Patrioti v predĺžení doplatili na to, že sa postupne vyfaulovali viaceré opory tímu, konkrétne obaja rozohrávači zo základnej päťky Amin Hot a Šimon Krajčovič. Spolu s nimi sa musel posadiť na lavičku aj Marko Perovič.

„Mali sme problémy v útoku, keďže Krajčovič a Hot mali už päť faulov. Myslím si, že keby hrali, tak by sme vyhrali. Lučeneckí hráči však premenili niektoré ťažké strely a proste aj trochu šťastia stálo na ich strane. Bojovali sme až do konca, hrali sme veľmi dobre, preto je to veľká škoda, ako to dopadlo,“ myslí si pivot Levíc.

Ako sme už viackrát spomínali, Lučenec urobil obrovský skok v porovnaní s predchádzajúcim ročníkom. Teraz ho aktuálne dokumentuje druhé miesto po polovici základnej časti. „Musíme zostať nohami na zemi, to je podstatné. Je to vynikajúci výsledok. Myslím si, že máme skúseného trénera, ktorý nás dobre pripravuje na zápasy a počas stretnutí robí dobré rozhodnutia. Všetko je to len dôsledok dobrej prípravy a chémie,“ zakončil Musil.

Highlighty zo zápasu Lučenec - Levice:

Foto: Lukáš Droppan