• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Televízny zápas Levíc s Prievidzou priniesol zaujímavú zápletku s rozuzlením až v samotnom závere. Hrdinom sa stal bývalý domáci hráč, momentálne však už hrajúci u konkurenta z Hornej Nitry, Nikola Gačeša. Spolu so spoluhráčmi totiž vybojoval z metropoly Tekova dôležitý triumf pred blížiacim sa štvrťfinále Slovenského pohára.

Prievidžania to nemajú jednoduché, sú organizátorom blížiaceho Final Four turnaja mužov a žien, no miestenku na podujatí ešte nemajú istú. Najskôr totiž musia preskočiť štvrťfinálovú prekážku v podobe Žiliny, o ktorú budú vzhľadom na postavenie po polovici základnej časti, bojovať na palubovke súpera. Aj z tohto pohľadu je úspech v Leviciach mimoriadne dôležitý.

„Bol to zaujímavý zápas. Po väčšinu času to bolo vyrovnané, tímy sa striedali v bodových šnúrach. Oba tímy dávali trojky, vedeli sme, že sa rozhodne v koncovke. Verili sme tomu, čo chceme hrať a na konci sme zvíťazili. Držali sme sa zápasového plánu, verili sme a myslím si, že to urobilo rozdiel na konci. Je to dôležité víťazstvo, pretože v predchádzajúcom stretnutí sme prehrali. Nehrali sme vo Svite ideálne. Chceli sme vyhrať proti Leviciam, majú kvalitné družstvo,“ povedal bezprostredne po stretnutí pivot Prievidze Nikola Gačeša.

Prelom januára a februára bol pre Patriotov brutálny. V priebehu 13 dní odohrali až šesť stretnutí. Únava a tiež cestovanie sa podpísalo na tom, že choroba zložila do postele Martina Bachana. Aj za neho bojovali spoluhráči až do posledných sekúnd, o to viac môže mrzieť strata osembodového vedenia v poslednej štvrtine.

DSC 5746

„Myslím si, že tréningy boli prispôsobené tomu, že máme taký program. Žiadne výhovorky. Veľmi vyrovnaný zápas. Prievidza ukázala silu. Môj pocit je, že sa zlepšili pod novým trénerom, hrajú tímový basketbal. Napriek tomu sme mohli vyhrať. Žiaľ, na konci sme urobili nejaké zbytočné chyby a nepodarilo sa to. My sme mali šťastie, že zahodili loptu a ešte sme žili. Žiaľ, nepodarilo sa to. Šťastie bolo na strane Prievidze,“ hovoril domáci rozohrávač Milan Žiak.

Lenže zverenci trénera Krunoslava Krajnoviča sa dokázali rýchlo oklepať z náporu „žlto-zelených“. A práve bývalý miláčik levického publika sa stal hrdinom zápasu, najskôr stiahol na rozdiel jediného košu a následne trojkou poslal Prievidzu po dlhom čase do vedenia. Od tohto momentu už hostia nepustili náskok z rúk.

„Myslím si, že rozhodli viaceré akcie, nielen v útoku, ale aj v obrane. V poslednom útoku sme ich nepustili k takej strele, akú chceli oni. To bolo dôležité,“ uviedol Gačeša. Pod vedeného chorvátskeho kouča vyzerá hra Prievidze inak, ako to vníma samotný hráč? „Neviem to tak povedať. Snažíme sa pracovať na obrane, ale v tomto stretnutí padlo veľmi veľa bodov. Snažíme sa hrať viac v tranzícii, čo je asi najväčší rozdiel medzi oboma trénermi. Ešte nebolo toľko času, aby sme zmenili veci. Uvidíme, ako budeme ešte hrať,“ odpovedal srbský center.

DSC 6030

Prievidza výhrou zamotala ešte viac boj o druhé až piate miesto, o to viac môže mrzieť strata bodu za kontumáciu s Interom. No pred štvrťfinále Slovenského pohára si môže proti Žiline veriť, keďže dokázala ukoristiť oba body z palubovky súpera.

Levice naproti tomu musia hlavne poriadne zregenerovať po dvoch ťažkých týždňoch a zahodiť ligovú prehru za hlavu. V utorok ich totiž pred domácim publikom čaká v rámci štvrťfinále Slovenského pohára Svit, ktorý v generálke zdolal úradujúceho majstra.

Highlighty zo zápasu Levice - Prievidza:

Foto: Lukáš Droppan