• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Levickí Patrioti pokračujú v domácej neporaziteľnosti, tentoraz odišli s prázdnymi rukami hráči Karlovky, ktorí nezvládli vstup do zápasu a dovolili súperovi jasne ovládnuť zápas.

Zápas Levíc s Karlovkou mal niekoľko ústredných tém – boj o udržanie domácej neporaziteľnosti, premiérový zápas pre novú posilu v tíme, rozohrávača Momcila Latinoviča, ale aj premiéra v nových dresoch. A lepšie to dopadnúť pre zverencov Tea Hojča ani dopadnúť nemohlo, všetko vyšlo podľa predstáv a Levice sa opäť raz zabávali basketbalom. „Bolo pre nás veľmi dôležité napraviť si reputáciu po vysokej prehre v Prievidzi. Prehrali sme tam zápas v prvých piatich minútach, pretože sme nehrali vo vysokej intenzite. Dnes sme začali zápas úplne inak. Určite je jednoduchšie, ak začnete zápas dobre v prvých minútach, ale musíte ostať samozrejme sústredení, ak vyhrávate o 20 bodov. Karlovka sa totiž nevzdávala, chcela hrať. Karlovka je súperom, ktorý sa poráža ťažko. Rešpektujem ich, pretože hrajú ako tím,“ povedal po zápase tréner domácich Teo Hojč. Už úvodná šnúra 19:1 naznačila, že Levičania majú v pláne ukončiť negatívnu sériu proti tomuto súperovi, s Karlovkou prehrali 4 z 5 posledných zápasov. Úvodný bodový uragán domácich v podstate rozhodol o ďalšom priebehu stretnutia, Karlovka mala veľké problémy s hrou súpera, o čom svedčí aj fakt, že si na svoj prvý kôš z hry musela počkať až do 6. minúty a rovnaká situácia sa opakovala aj v druhej štvrtine. Patrioti nepoľavovali ani v ďalšom priebehu zápasu a bez väčších starostí dokráčali k zaslúženému zisku dvoch bodov, čím natiahli sériu domácich víťazstiev už na päť zápasov. Úplne spokojný však levický tréner po zápase nemohol byť: "Hráči neboli počas celého zápasu sústredení, s čím nie som spokojný. Snažil som sa ich pochopiť, ale určite to nebudem akceptovať. Musíme sa porozprávať, preto verím, že v ďalšom zápase sa budeme počas celého jeho priebehu sústrediť." „Pravdupovediac, čakali sme určite vyrovnanejší zápas. Prvú štvrtinu sme hlavne zabrali, potom sa to už vlastne len dohrávalo. Išli sme do zápasu koncentrovaní, splnili sme, čo sme chceli a išlo to samo,“ hodnotí zápas 14-bodový strelec Levíc Milan Žiak. Ako dodal ďalej skúsený rozohrávač, úvodná bodová šnúra rozhodla o zápase, tímu dodala potrebnú psychologickú výhodu. Práve proti zverencom Milana Černického sa Levickým Patriotom v poslednom období nedarilo, v minulej sezóne zvíťazili proti tomuto súperovi iba v jedinom prípade a nevyšiel im ani zápas v príprave, ale všetko je po včerajšom zápase minulosťou. „Nevieme predpovedať ako zahrajú, pripravovali sme sa na nich zodpovedne a nakoniec to vyšlo,“ prikladal dôležitosť k víťazstvu Žiak. Kým Levice držia domácu pevnosť aj po piatom zápase, tak na víťazstvo vonku ešte stále čakajú. „Musíme zlepšiť vonkajšie zápasy. Máme veľké rozdiely. Je síce pravda, že sme boli u ťažších súperov, ale myslím si, že keď bude širší káder ako dnes, tak budeme mať vyrovnanejšie výkony a začneme vyhrávať vonku,“ myslí si reprezentačný rozohrávač.

Pre Karlovku to je naopak tretia prehra v rade, svoje sklamanie s priebehom zápasu neskrýval Miroslav Žilík: „Zaspali sme začiatok, nepadla nám ani jedna strela, dnes sa nám všeobecne nedarilo, ani spod koša, ani zvonku, slabo sme bránili. Za stavu 19:1 je ťažké sa vracať do zápasu, snažili sme sa, ale nepodarilo sa nám to. Určite nás mali prečítaných, my sme sa však nevedeli presadiť, skórovať a v obrane to bolo slabé. Na druhej strane im padlo takmer všetko, mali dobrú úspešnosť streľby.“ Po dobrom štarte do sezóny v podobe troch výhier v rade, sa situácia otočila a čakanie Karlovky na výhru musí počkať minimálne do stredy. „Na každý zápas sa sústredíme a chceme ho vyhrať. Posledné dva zápasy sme hrali dobre, podali sme kvalitné zápasy, ale bohužiaľ boli v zápase okamihy, kedy sme mali hluché momenty a to nás stálo víťazstvo. Proti Košiciam ideme určite naplno s cieľom vyhrať zápas,“ neskrýva optimizmus Žilík. Po odchode Bowdena sa vedeniu levického klubu podarilo dotiahnuť na dvojtýždňovú skúsku Momcila Latinoviča, ktorý si v pripísal na svoje konto 6 bodov a 1 útočný doskok. "Stále máme veľa problémov so zraneniami. Museli sme niekoho priniesť. Nie je rozohrávačom, ale skôr hráčom na pozíciu 2,3. Bolo to pre neho náročné, keďže prišiel vo štvrtok a mal s nami dva tréningy. Ešte nepoznal všetky naše herné systémy, ale teraz počas týždňa bude priestor na to, aby sa naučil všetko potrebné a v zápase so Svitom vyzeral oveľa lepšie," vyjadril sa na margo novej posily Hojč. Levice budú mať v najbližšom kole prestávku, čo ich trénerovi veľmi vyhovuje: "Pomôže nám to z hľadiska počtu zranených hráčov, ale aj z hľadiska tréningov. Máme stále veľa priestoru na zlepšenie. Latinovič bude mať možnosť spoznať viac našu hru a pevne verím, že budeme môcť v ďalšom zápase rátať aj s Kovačevičom. Pre nás je týchto päť dní dobrých v každom smere."

FOTO: LUKÁŠ DROPPAN