Vytlačiť
Kategória: Návraty k zápasom

Bolo to zvláštne, za normálnych okolností by zápas Levíc so Spišskou Novou Vsou bol veľkým diváckym ťahákom. Špeciálny náboj tomuto duelu dodával návrat trénera Tea Hojča, úspešný kouč sa prvýkrát od zisku majstrovského titulu a Slovenského pohára vrátil do haly, kde sa stal miláčikom obecenstva. Kvalitnému duelu nechýbalo nič, len citeľná a badateľná absencia publika.

Od vstupu do haly to bol pre všetkých odlišný pocit. Nepomohlo k tomu ani tvorenie ruchu, ktorý mal navodiť prítomnosť divákov. Bol počuť každý pokyn a každé slovo. Pre SBL-ku to bol prvý zápas, v ktorom sa už tímy museli zaobísť bez prítomnosti divákov. „Bol z toho veľmi čudný pocit. Minimálne z našej strany vyzerala energia v zápase, ako keby ide o prípravný duel. Tak sme potom vyzerali aj my,“ vyjadril sa domáci tréner Michal Madzin.

Ostro sledovaný duel a aj ťahák 3. kola bol určite dobrou reklamou pre basketbal. Spišiaci pricestovali s ex-koučom Levíc nesmierne motivovaní, čo sa prejavilo aj na ich hernom prejave. Hrali s veľkým nasadením, energiou, kolektívne a ani na jednu sekundu nepustili súpera do vedenia.

„Som nesmierne rád, že som sa vrátil do Levíc. Priznám sa, moje srdce bije trochu inak, keď som v tejto hale. Veľká škoda, že tu neboli diváci, s ktorými by som sa veľmi rád pozdravil. Veľmi mi chýbali. Prežili sme tu nejednu peknú chvíľku. Rád som videl ľudí z klubu a niektorých bývalých hráčov. Jasné, že bola väčšia motivácia. Chcel som sa hlavne ukázať v peknom svetle. Chcel som, aby sme odohrali dobrý zápas a vyzerali sme dobre. Keď však začalo stretnutie, tak som na všetko zabudol a koučoval som svoje mužstvo. Veľmi dobre sa cítim v tejto hale a som rád, že sa sem ešte vrátim,“ povedal po zápase Hojč.

DSC 1842

Patrioti sa naproti tomu hlavne v prvom polčase strelecky trápili, až do konca druhej štvrtiny nemali žiaden úspešný pokus za tri body a aj úspešnosť streľby za dva body mala ďaleko od ideálu. Navyše si museli poradiť bez Zorana Vrkiča, skúsený Chorvát sa hneď v prvej štvrtine zranil. O to väčšia škoda, keďže už od prvej minúty hral vo veľkej pohode. „Určite nám chýbal, je to veľmi skúsený hráč. Každý jeden výpadok je u nás v družstve veľmi cítiť. Jeho absencia bola badateľná,“ zamyslel sa krídelník Levíc David Abrhám.

Rytieri si však takmer zopakovali scenár z predchádzajúcich dvoch zápasov. Aj vtedy mali k dispozícii vysoké vedenie, aby napokon oň prišli. V Leviciach vyhrávali o 18 bodov, ale súper dokázal v niektorých momentoch stiahnuť na rozdiel 7 bodov. Lenže tentoraz Spišiaci žiadnu drámu nepripustili, naopak bez väčších problémov si postrážili cestu za dôležitým triumfom.

„Keď ideš na polčas s 13-bodovým vedením, tak je samozrejmosť, že také dobré družstvo, ako sú Levice, že sa nevzdá len tak. Ešte viac musia ísť potom naplno a s vysokou motiváciou. My sme mali terč na chrbte, nás naháňali. Keď im padne prvá alebo druhá strela, tak zacítia šancu. To je proste basketbal. Myslím si, že sme dobre zareagovali na nápor Levíc. Zastavili sme ich a dotiahli zápas do víťazného konca,“ uviedol tréner Rytierov.

DSC 1889

Levičania predviedli v druhom polčase trojkovú kanonádu, ktorej velilo duo David Abrhám a Henri Wade-Chatman. V porovnaní s prvými dvoma štvrtinami bol ich výkon oveľa lepší, veď túto časť aj vyhrali, ale na vytúžený obrat to nestačilo. Vždy, keď bol ich tlak na maxime, tak prišla od hostí nekompromisná a tvrdá odpoveď. Aj preto z toho napokon nebola dramatická koncovka.

„Vždy je mať lepšie niečo nahrané a potom to ako keby udržiavať, ako naopak, byť od začiatku dole a snažiť sa vyškriabať k tomu, aby sme vôbec dotiahli zápas. V každom momente, kedy sme sa mohli možno dotiahnuť, tak prišla buď strata alebo vypracovaná, respektíve ťažšia strela súpera, ktorú premenil. Stále si potom udržali bezpečný odstup,“ uzatvoril Madzin hodnotenie zápasu.

Muž zápasu: Tento honor si právom zaslúži Delano Spencer zo Spišskej Novej Vsi. Americký rozohrávač bol povestným x-faktorom svojho tímu, vždy keď bolo treba, tak zastavil tlak súpera. Predviedol chladnokrvnosť, skúsenosť a tiež svoje herné kvality. Suma sumárum, v Leviciach zaznamenal 23 bodov, 2 doskoky a 7 plusových faulov.

Highlighty zo zápasu Levice - Rytieri:

Foto: Lukáš Droppan