Vytlačiť
Kategória: Návraty k zápasom

Bolo jasné, že v sobotu večer jeden zmaže z kolónky výhier nulu. Podľa toho aj zápas Handlovej so Svitom vyzeral, bojovalo sa do samotného záveru o každú loptu a kôš. Koncovka bola jasne v rukách „Podtatrancov“, aj vďaka Sašovi Avramovičovi si premiérové víťazstvo (89:81) v sezóne zapísali práve oni.

Zápas ako na hojdačke, tak by sa dal v stručnosti charakterizovať prvý polčas v handlovskej športovej hale. Dominantná prvá štvrtina domácich (24:12), na ktorú presne rovnako odpovedali v druhej štvrtine hostia (15:27). Polčas tak bol vyrovnaný a práve vyrovnanosť zdobila stretnutie až do posledných sekúnd.

„Myslím si, že sme do zápasu vstúpili podľa našich predstáv. Vytvorili sme si solídny náskok, ale Svitu sa ho podarilo zmazať a od tej chvíle to bolo stretnutia, kde išlo o každú jednu loptu. Našou nedisciplinovanosťou sme Svitu dovolili pár ľahkých bodov. To, čo nás stálo zápas, boli doskoky, kde nás Svit jasne preskákal a taktiež problémy s faulami, ktoré nás trápili,“ povedal nám k zápasu domáci krídelník Lukáš Bolek.

Svoj pohľad na úvodnú 20-minútovku poskytol aj hosťujúci De'Sean Parsons: „Chcel by som pogratulovať Handlovej k výbornému zápasu. Od začiatku do konca to bol ťažký duel, ale dobre sa mi v ňom hralo. Verím, že fanúšikovia si pri obrazovkách vychutnali intenzitu stretnutia. Opäť raz sme nezačali dobre. Nemôžeme nikoho viniť, len seba. V tomto sa ako tím musíme zlepšiť. V druhej štvrtine sme sa zobudili. Chvíľu to trvalo, ale zobudili sme sa. To sa však nemôže opakovať.“

IMG 6186

Hralo sa nesmierne fyzicky, svedčí o tom takmer 60 odpískaných faulov a viac ako 60 trestných hodov. Hra bola viac rozkúskovaná ako plynulá, to však nič neubránilo na intenzite duelu. „Bol to veľmi fyzický zápas a asi to bol v koncovke problém, ale ťažko teraz hodnotiť. Viacero hráčov od nás malo problém s faulami, nakoniec sme sa aj dvaja vyfaulovali. Isto nám v koncovke chýbal skúsený Marek Jašš,“ uviedol Bolek.

Všetko podstatné sa udialo v záverečných štyroch minútach. Aleksandar Zečevič stiahol handlovské manko na rozdiel jediného bodu (77:78), vtedy však začal úradovať Saša Avramovič, ku ktorému sa pridal Parsons. Prvý menovaný sa v koncovke postaral o 7 z 11 bodov svojho tímu. „Tento zápas bol ako šachová partia. Náš tréner nám zdôrazňoval celý čas defenzívu, ako tím sme sa ju snažili na palubovke hrať. V koncovke sme získali dôležité doskoky a zastavili sme súpera, keď to bolo potrebné. To boli podľa mňa kľúče k víťazstvu. Dôležité bolo, že sme mali hrali agresívne. Nehrali sme doma, preto sme museli nastaviť takýto tón do duelu. V tomto smere sme ako tím odviedli výbornú robotu,“ skonštatoval Parsons.

Handlová sa pokúšala ešte zvrátiť vývoj zápasu na svoju stranu, ale v závere viac zahadzovala ako premieňala. Keď sa k tomu pridala ich vlastná nedisciplinovanosť, tak bolo jasné, že dva body si odnesie súper. „Svit premenil svoje pozície a my nie. V koncovke si vybojovali veľa trestných hodov a treba uznať, že Avramovič premenil svoje pokusy, vrátane ťažkej trojky v poslednej minúte,“ vyhlásil Bolek.

IMG 6401 

Iskra nechala ideálnym spôsobom zabudnúť na nezdar v Lučenci. Síce sa na hornej Nitre pomalšie rozbiehala, ale o to lepší finiš mala. Aj vďaka tomu mohli zverenci trénera Rudolfa Juga oslavovať prvé víťazstvo v sezóne. „Toto víťazstvo je nesmierne dôležité, hlavne po tom, čo sa udialo v predchádzajúcom stretnutí. Nie je ľahké vyhrávať u súperov, z tohto pohľadu som rád, že sme uspeli v Handlovej,“ prezradil krídelník Svitu.

„Baníkov“ zatiaľ zrážajú na kolená a oberajú o možnosť víťaziť, hluché minúty. Na Spiši dovolili odskočiť rivalovi na 21-bodové manko, proti Svitu si nepostrážili v koncovke Avramoviča. „Musíme zlepšiť doskakovanie a taktiež našu koncentráciu počas celých 40 minút. Čaká nás ešte veľa práce, ideme bojovať od zápasu k zápasu,“ uzatvoril Bolek hodnotenie stretnutia.

Muž zápasu: Nemôže byť ním nik iný, ako Saša Avramovič. Rozohrávač Iskry Svit bol v koncovke ústrednou postavou stretnutia, no nemožno opomenúť, že sa mu darilo strelecky aj od úvodu. Konečný výsledok? Na jeho konte svietilo 32 bodov, 7 doskokov, 3 asistencie a 7 plusových faulov.

Highlighty zo zápasu Handlová - Svit:

Foto: Lenka Molnárová