• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Tradícia zostala zachovaná, až sa to nechce veriť. Už šesť zápasov po sebe sa v dueli Levíc s Lučencom rozhodovalo v samom závere. Obrovská radosť zavládla na strane hostí, James Murray-Boyles vybavil 6 sekúnd pred koncom pokračovanie ich tohtosezónnej neporaziteľnosti. „Novohradčania“ ukázali skúsenosť a pevné nervy, vďaka ktorým zostávajú na čele tabuľky.

Scenár zápasu však bol v tomto smere odlišný, v porovnaní s tými v predchádzajúcom ročníku. Lučenec totiž udával po väčšinu času tón stretnutia. Hral s väčšou energiou, chuťou a nasadením. Už v druhej štvrtine si vypracovali dokonca 17-bodové vedenie, ale po prestávke oň kompletne prišiel.

„Už cez týždeň sme o tom rozprávali, že keď sa dostaneme do nejakého väčšieho vedenia, tak stratíme koncentráciu a prestaneme hrať to, na čom sme dohodnutí. Proti tak skúsenému tímu, ako sú Levice, je to ťažké natiahnuť naspäť, obzvlášť ešte vonku. Možno doma, kde máme ešte nejakú svoju silu to vieme, ale na tomto musíme veľa pracovať. Či chceme alebo nie, tak máme mladý tím. Legionári síce majú niečo za sebou, ale stále to nie je to, ako by to malo byť,“ prezentoval svoj názor tréner Lučenca Peter Jankovič.

Levice doplácali na tradičné chyby, ktoré ich zdobia v doterajších ligových stretnutiach. Horší vstup do zápasu, nízka úspešnosť streľby za tri body a priveľa stratených lôpt (hlavne v prvom polčase). Kým v prvej 10-minútovke ešte dokázali ako-tak držať krok, tak ďalej mal navrch súper.

„Do zápasu sme vstúpili s tým, čo sme chceli a potom sme od toho nezmyselne upustili. Ako sa začal nabaľovať náskok Lučenca, tak tým viac sme ako keby boli dole. Pre nás možno polčasová prestávka prišla ako vykúpenie, pretože keby to trvalo ďalších 5 minút, tak neviem, či by sme sa dokázali pozviechať. Stratili sme energiu, začali sme sa ako keby šetriť na to, že každý bude musieť byť na ihrisku dlho. Nebol na to priestor a Lučenec to hneď využil,“ vyjadril sa kouč Levíc Michal Madzin.

DSC 2329

V druhom polčase sa postupnými krokmi dramatizoval zápas, až bolo jasné, že o víťazovi sa opäť raz rozhodne v samotnom závere. Tromfy mali stále v rukách hostia, keďže len na drobné okamihy pustili súpera do tesného vedenia.

„Je to obrovský rozdiel, cítil som to hlavne doma proti Interu. Aj teraz viem, že keby je plná hala a určite by bola, tak by ich potlačili. Hráčom sa tiež hrá oveľa lepšie, vydajú zo seba väčšiu energiu, viac chcú a dávajú zo seba von aj viac emócií. Z hľadiska chýba energia. V tejto situácii však buďme radi, že hráme. To je oveľa lepšie, ako keby to malo byť celé vypnuté,“ myslí si kormidelník „Novohradčanov“.

Rozhodujúca a kľúčová akcia prišla 6 sekúnd pred koncom. Loptu mali v rukách Lučenčania a z ťažkej pozície sa dokázal presadiť James Murray-Boyles. Následne sa podarilo zastaviť akciu súpera a štvrté víťazstvo v sezóne bolo na svete.

„Hrali sme s veľkou energiou v prvom polčase. V tretej štvrtine Levice mierne zmenili svoju hru, my sme hrali trochu pomaly. Z toho pramenila strata vedenia. Nerád hrám tesné zápasy, radšej by som vyhrával väčším rozdielom. Zvíťazili sme, preto sa nemám dôvod sťažovať (úsmev). Hrali sme set, ktorý sme poriadne netrénovali. Tréner nám niečo nakreslil, lopta sa dostala ku mne a našťastie to padlo do koša. Myslím si, že sme okrem tretej štvrtiny, hrali ako tím dobre. Nie je to len o mne, ale o celom našom tíme. Som šťastný, že sa mi podarila záverečná strela, ktorá rozhodla o osude zápasu,“ opísal záverečné momenty autor víťazného košu.

DSC 2458

Svoj pohľad na akciu poskytol aj tréner Jankovič: „Zahrali sme úplne to, čo sme nechceli zahrať. Som rád, že to šťastie, čo nás minulo počas zápasu, keď nám vypadli strely alebo niečo spod koša, tak sa nám to vrátilo v závere. Pre nás veľmi cenné víťazstvo.“

S každou ďalšou výhrou a pokračovaním neporaziteľnosti, sa prirodzene sústreďuje čoraz väčšia pozornosť na hráčov Lučenca. Ako vníma túto bilanciu a samotný štart do sezóny tréner BKM? „Dobrý štart do sezóny, nič viac a nič menej. Treba zostať na zemi, ešte je stále 32 zápasov pred nami. Tieto štyri zápasy asi nebudú na konci úplne rozhodovať, ale určitú psychickú výhodu nám môžu dať. Každý zápas je iný, začína od 0:0. Treba sa sústrediť na nás a našu prácu, byť stále koncentrovaní,“ zakončil hodnotenie zápasu Jankovič.

Muž zápasu: Nemôže byť ním nik iný, ako autor rozhodujúceho koša. James Murray-Boyles posunul v Lučenci svoju hru ešte o úroveň vyššie, ak to porovnáme s predchádzajúcim ročníkom. Na palubovke pôsobí líder, čo dokazuje aj svojimi číslami. V Leviciach bolo na jeho konte 18 bodov, 3 doskoky a 3 asistencie.

Highlighty zo zápasu Levice - Lučenec:

Foto: Lukáš Droppan