• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Už je to takmer osem rokov, čo sa Leviciam naposledy podarilo zvíťaziť v Prievidzi. V sobotu večer boli blízko k ukončeniu tejto kliatby, no Slovinec Miha Vašl mal odlišné zámery. Dve kľúčové trojky v závere priniesli víťazstvo 76:75 nad jeho bývalým zamestnávateľom.

Ako to už býva zvykom, Prievidžania mohli ísť do tohto zápasu bez tlaku, keďže papierovým favoritom boli Patrioti. Vývoj stretnutia hral v dlho ich neprospech, no nikdy neboli ďaleko od svojho súpera. Najviac totiž prehrávali iba 10-bodovým rozdielom.

„Bol to náročný zápas. Levice hrali celý čas agresívne, ale my sme bojovali a získali sme dôležité víťazstvo. Dodržiavali sme náš zápasový plán, ale robili sme aj mnoho chýb. Myslím si však, že každým zápasom sa zlepšujeme,“ načal pozápasový rozhovor Vašl.

Levice boli odhodlané ukončiť dlhoročnú šnúru prehier v Niké aréne, navyše chceli svojim fanúšikom odčiniť zaváhanie vo Svite. Zverenci trénera Michala Madzina si išli za týmto plánom, až prišiel v tretej štvrtine výpadok koncentrácie. Vďaka nemu vrátili Prievidzu späť do zápasu a od toho momentu to bol vyrovnaný zápas.

pd lv navratka 2

„Bojovali sme ako tím, ale súper na konci premenil strelu, ktorá sa ukázala ako víťazná. Zápas bol plný bodových šnúr. My sme nejaké strely minuli, oni premenili a získali tak na svoju stranu momentum. Rozhodla Vašlova strela a útočné doskoky,“ vyjadril sa rozohrávač Levíc Henri Wade-Chatman.

Celá záverečná štvrtina sa niesla v duchu bojovnosti a striedania tesných vedení. Mierne navrch mali hostia, ale vtedy prišli chvíle slovinského snajpera. Najskôr upravoval trojkou na 73:70 z pohľadu BC. Následne si zobral do rúk loptu Šimon Krajčovič, 5 bodmi v rade vybojoval pre svoj tím tesné vedenie. Posledné slovo mal však ex-hráč Levíc, 13 sekúnd pred koncom rozhodol ťažkou trojkou o víťazstve svojho družstva. Záverečný útok totiž Patrioti pokazili a na palubovke tak mohla vypuknúť radosť domácich hráčov.

pd lv navratka 4

„Stále sme verili, že môžeme bojovať a vyhrať tento zápas. To isté platilo aj v stretnutí proti Interu. Ukázal sa náš charakter, nevzdali sme sa ani za stavu, keď súper dal trojku pred našim záverečným útokom. Dojmy po zápase sú skvelé, Levice majú totiž veľmi dobrý tím a pre nás toto víťazstvo znamená veľa,“ povedal Vašl.

Jeho spoluhráči už v druhom stretnutí po sebe ustáli dramatickú koncovku, tentoraz k tomu pridali aj ubránenie záverečného útoku. Prievidza tak ničí papierové predpoklady, mladý kolektív okolo trénera Maroša Helmecyho ukazuje svoju kvalitu. „Každé víťazstvo je pre nás dôležité. Získavame sebavedomie a ako tím rastieme,“ vyhlásil Slovinec.

pd lv navratka 1

Levice naproti tomu riešia odlišné starosti, predsezónne prognózy ich radili na najvyššie pozície, ale ich herný prejav a výsledky zaostávajú výrazne za očakávaniami. V druhom tohtosezónnom zápase prehrali v samotnom závere, doslova v posledných sekundách. Fanúšikovia sú čoraz nespokojnejší, bude preto zaujímavé sledovať, či príde v dohľadnej dobe nejaká zmena v ich tíme.

„Nemyslím si, že hráme na súperových palubovkách zle, v tomto prípade to bola len tvrdá prehra. Musíme zdvihnúť hlavy a bojovať,“ dodal na záver Wade-Chatman.

Highlighty zo zápasu Prievidza - Levice:

Foto: Ladislav Szibilla