• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Stačila jedna situácia a tá mala následne viditeľný vplyv na ďalší priebeh zápasu. Z miernej strkanice medzi hráčmi Svitu a Spišskej Novej Vsi musela ísť až pätica hráčov predčasne pod sprchy. Citeľnejšie straty počítali domáci, ktorí prehrali s tradičným rivalom 66:84.

Všetko dôležité k stretnutiu by sa dalo zhrnúť do jednej sekvencie, ktorá sa udiala v 2. minúte druhej štvrtiny. Pod košom sa v rámci bežného súboja začali mierne strkať Daqauise Andrews a Michal Čekovský. Neskôr sa k tomu pridali z oboch strán ďalší hráči a problém bol na svete. Výsledok? Svit prišiel po diskvalifikačných fauloch o dvoch hráčov základnej päťky - Andrewsa a Dominiqua Greena. Na druhej strane museli von až traja hráči, paradoxne dvaja z nich nezasiahli dovtedy ani do zápasu - Lukáš Krajňák a Milan Nikolič (ktorý laboroval so zranením). Okrem toho nemohli Rytieri počítať s Markom Stevanovičom.

„Možno zohrali rolu aj trochu väčšie emócie súvisiace s tým, že išlo o derby. Na to sú rozhodcovia, aby konflikt, ktorý vznikne, vyriešili. Ja to hodnotiť nebudem. Nás to ovplyvnilo asi trochu viac, lebo po vylúčení Andrewsa sme mali problém na poste rozohrávača. A samozrejme veľkou stratou bola aj následná absencia Greena. Prvý polčas sme sa ešte držali, potom sa však prejavila naša úzka rotácia spojená s úbytkom fyzických síl,“ poskytol svoj pohľad na situáciu asistent trénera Svitu Róbert Ištvánik.

Ako videl inkriminovaný moment tréner Spišiakov Teo Hojč? „Situácia vznikla po 'pošťuchovaní' Andrewsa s Čekovským, naši hráči potom išli brániť svojho spoluhráča, lebo do neho začali strkať ďalší hráči Svitu. Potom tam prišiel aj niekto z našej lavičky. Ja som to ešte na videu nevidel, pozriem si to až neskôr. Napríklad aj preto, lebo to nebolo basketbalovo najpodstatnejšie. Okrem toho, akceptujem rozhodnutie rozhodcov. Majú moju plnú dôveru. Ale zasa treba povedať, že som v tejto lige videl oveľa väčšie šarvátky, ako bola táto. Pokiaľ ide o samotný zápas, hrali sme dobre aj v minútach pred inkriminovanou situáciou. Samozrejme, to ovplyvnilo zápas. Aj my sme sa museli prispôsobiť novej situácii. Som rád, že sme to zvládli,“ odpovedal slovinský kormidelník.

DSC 1124

Straty na domácej strane boli evidentnejšie, „medvede“ už potom v ďalšej fáze nemali nárok na skúsenejšieho súpera. Jediným pozitívom môže byť to, že priestor dostali aj mnohí mladí hráči na súpiske Iskry. Rytieri vďaka širšej rotácii napokon nemali výraznejšie problémy a spod Tatier si odniesli víťazstvo. Určite hlavnou témou po takýchto incidentoch býva otázka, prečo chýba v lige video.

„Myslím si, že treba sledovať trendy, ktoré sú vo svete. Keď to robia v iných ligách a má to význam, tak určite by to malo význam aj tu. Pomohlo by to rozhodcom, lebo niekedy to majú naozaj náročné. Na rozhodnutie majú len veľmi krátky čas, určite by som to privítal,“ myslí si Hojč.

DSC 4010

Po príklad netreba ísť ďaleko, pred touto sezónou sa rozhodli spustiť „Instant replay system“ (IRS) už aj v českej najvyššej súťaži. Celkovo sníma dianie na palubovke 7 kamier (2 z toho sú v rámci video prenosu) a posudzovať môžu 12 situácií. Časovo a finančne nejde o jednoduchý projekt, ale napríklad v takomto zápase by bolo IRS veľmi nápomocné.

„Video by určite pomohlo. Majú ho aj v iných súťažiach a vidíme, že ho dosť využívajú. Napríklad v Eurolige je veľmi často v akcii. Rozhodcovia to v našom zápase mali naozaj veľmi ťažké. Veď všetko sa to odohralo v priebehu niekoľkých sekúnd. Aj v predchádzajúcich kolách bolo niekoľko sporných situácií. Keby bolo video k dispozícii, tak si myslím, že by niekoľkokrát prišlo aj k zmene verdiktov,“ uzatvoril Ištvánik.

Highlighty zo zápasu Svit - Rytieri:

Foto: Barbora Klorusová, Daniel Faix