• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Tradične dobrý športový náboj má bratislavské derby medzi Interom a Karlovkou, čo sa potvrdilo aj v ich prvom vzájomnom dueli aktuálnej sezóny.

Ešte pred samotným duelom nie je na škodu spomenúť bilanciu zo vzájomných zápasov. Osem duelov tohto derby malo zatiaľ nemenného víťaza – Inter. Hráči Karlovky mali okrem plánu pripraviť prvú porážku svojmu mestskému rivalovi o motiváciu naviac, po dobrom štarte do sezóny sa nedočkali víťazstva v štyroch dueloch v rade. Dobrou správou pre fanúšikov Interu bolo, že sa po dlhšej dobe objavil v zostave žlto-čiernych Martin Rančík. Od úvodu to bol ofenzívne ladený basketbal, v ktorom dostali dostatok priestoru aj strelci spoza trojkového oblúku, o čom svedčí celkovo 23 úspešných trojkových pokusov.. Zverenci Branka Maksimoviča boli lepším celkom v zápase, ale Karlovka nepúšťala dlhšiu dobu súpera k výraznejšiemu náskoku. Hlavne druhý polčas priniesol zaujímavú zápletku, keď interisti viedli dokonca rozdielom 20 bodov, aby sa niekoľko minút pred koncom zápasu doslova triasli o zisk dvoch bodov. Hostia z Karlovky totiž neskladali zbrane ani za výrazne nepriaznivého stavu a nebyť vlastných chýb, mohol mať zápas oveľa dramatickejší koniec. „Neprekvapila ničím. Mali sme dobrú prípravu, vedeli sme ako na nich. Stále však vlastnými chybami dovoľujeme, aby sa nás súper držal. Súpera sme nepodcenili, je to hlavne v našej obrane, kde robíme veľa chýb, ale snažíme sa na tom pracovať a pomaličky ich odstraňovať. Myslím si, že sme Karlovku porazili rozumnou hrou. Boli tam nejaké chyby, ale dokázali sme ustáť,“ povedal k priebehu zápasu domáci krídelník Martin Bílik.

Karlovka síce podáva dobré výkony v ostatnom období, ale proti papierovo silnejším súperom sa im nedarí, o čom svedčí aj bilancia piatich prehier v rade. Na svojho mestského rivala boli dobre pripravení, o čom svedčí aj pozápasové hodnotenie najlepšieho strelca hostí – Dávida Abrháma: „Dobre sme sa pripravovali na súpera. Mali sme skauting, kde sme rozoberali hru a bránenie jednotlivých hráčov. Z časti sa nám to v prvom polčase aj darilo, akurát mali vysokú úspešnosť streľby, preto nám aj odskočili. V druhom polčase na nás mierne pritlačili, čím natiahli svoj náskok až na 20 bodov. Ku koncu možno trochu poľavili, začali sme pomaly doťahovať. Snažili sme sa to zdramatizovať, ale súper to ustál a zaslúžene zvíťazil.“ Zverencom Milana Černického sa podaril takmer dokonalý obrat v druhom polčase, ale vlastnými chybami sa o túto možnosť pripravili. Rozhodla podľa krídelníka Karlovky skúsenosť na strane Interu? „Súper bol skúsenejší, majú kvalitných hráčov, ktorí toho už veľa odohrali,“ odpovedá Abrhám. Nabitý program Interu pokračuje, v stredu ich čaká pred domácim publikom ďalší súper z FIBA Europe Cupu, do cesty sa im postaví poľský Wroclaw. „Bude to veľmi ťažký zápas, musíme sa naň poriadne pripraviť. Hlavne zregenerovať a pripraviť hlavy na to, že to bude ťažký súper. Musíme popracovať hlavne na obrane. Je to náročné, ale máme regeneráciu. Máme dobre zariadené rehabilitačné veci, zatiaľ sa to dá zvládať,“ vyjadril sa k stredajšiemu súperovi a zápasovému programu Bílik. Slovenskú premiéru si na Pasienkoch odbila aj moderná videotechnika, tzv. instant replay systém, ktorý bol využitý počas záverečnej štvrtiny na preskúmanie trojkového pokusu Dávida Abrháma. Jeho úspešná trojka nakoniec ostala v platnosti aj po preskúmaní záznamu z viacerých uhlov.

FOTO: VLADIMÍR DORŇÁK