• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Pod Tatrami to už bolo tradične v podaní Svitu a Levíc vynikajúce basketbalové divadlo. Ofenzívna prestrelka plná zvratov, kvalitných individuálnych výkonov a atraktívneho boja o víťazstvo. „Medvede“ ako zatiaľ jediný tím v aktuálnom ročníku SBL našli druhýkrát v sezóne recept na lídra súťaže, po výsledku 93:83 mohol oslavovať Róbert Ištvánik na lavičke veľké víťazstvo. 

Ako sme naznačili vyššie, v samotnom zápase nebola núdza o zaujímavé momenty. Patrioti mali opäť mohutný nástup, už v prvej štvrtine viedli aj dvojciferným rozdielom, ale v druhej a tretej časti to bolo o domácich basketbalistoch. „Podtatranci“ sa dokázali otriasť z tlaku súpera a ešte do prestávky sa ujať vedenia.

„Začiatok zápasu sme nezachytili úplne tak, ako sme chceli. Obrana nefungovala až tak dobre, ako by sme potrebovali. Potom sme začali hrať s nižšou zostavou, kde sme mohli od pozície 2 do 5 'switchovať'. To nám veľmi pomohlo, do polčasu sme to stiahli a povzbudilo nás to psychicky, lebo nám to ukázalo, že s Levicami dokážeme hrať,“ uviedol k zápasu dočasný hlavný tréner Svitu Róbert Ištvánik.

Levice pricestovali bez dlhodobo zranenej dvojice Martin Bachan a Patrik Pažický, na maródku sa pridal pre problémy s členkom Boris Bojanovský a nová posila Tre'Darius McCallum ešte nie je k dispozícii. V 7-člennej rotácii však dlho pomýšľali zverenci trénera Michala Madzina na úspech.

„Určite nám chýbal 'Bobo' (poz. Bojanovský). Nevysporiadali sme sa so štýlom, akým hrajú, dovolili sme Svitu dať príliš veľa bodov, hlavne z rýchleho protiútoku. Dostať 93 bodov je jednoducho príliš veľa, to nie je basketbal, akým sa náš tím prezentuje, tiež nás preskákali,“ hľadal príčiny prehry hosťujúci pivot Viktor Juríček.

DSC 5115

Mimoriadne dôležitý bol vstup do druhého polčasu, Svit zaznamenal 10 bodov v rade, ktorými dostali momentum na svoju stranu. Aj keď súper na neho v úvode záverečnej 10-minútovky zatlačil, tak ani na malý moment nespanikáril. Rýchlo sa vrátil k svojej ofenzívnej hre, tá napokon slávila úspech. Body spod koša a z rýchlych protiútokov, tam možno hľadal faktory víťazstva domáceho tímu.

„Rozhodol podľa mňa začiatok tretej štvrtiny, kde sme dokázali šnúrou 10:0 strhnúť vedenie na svoju stranu a z toho sme v podstate čerpali až do konca zápasu. Súper sa síce doťahoval, bol agresívny, vyvíjal tlak, ale v rozhodujúcich momentoch sme to dokázali ustrážiť. V tej rotácii, ktorú teraz máme, je oveľa jednoduchšie hrať, ako tomu bolo na začiatku sezóny. Hráči z lavičky totiž dokážu priniesť nielen body, ale aj maximálnu energiu, najmä do obrany. V tomto musíme určite pokračovať. Chlapci začínajú veriť tomu, že ak budeme fungovať ako tím v obrane, tak jednak bude útok ľahší a zároveň, keď budeme mať horší ofenzívny večer, tak dokážeme zdolať aj veľmi ťažkých súperov,“ myslí si Ištvánik.

DSC 5177

Hostia už v koncovke evidentne riskovali, s dvojciferným mankom a blížiacou sa prehrou však už nič nedokázali spraviť. Ich víťazná séria sa tak skončila na čísle 9. „Myslím si, že žiaden tlak na nás ani nebol. Na začiatku sezóny sme počúvali všetko možné, ale nie je pre nás dôležité počúvať ostatných. Sezóna je dlhá, toto je príprava na play off a my máme ešte určite čo zlepšovať,“ vyhlásil Juríček.

Bol to aj zaujímavý trénerský duel, keďže obaja kormidelníci boli v jednej chvíli súčasťou mládežníckej pyramídy Iskry Svit. Aj z tohto pohľadu pre Ištvánika veľké víťazstvo, keďže zdolal svojho kolegu a kamaráta Madzina. V pozícii dočasného hlavného trénera si vedie zatiaľ veľmi dobre, Svit postupne doťahuje manko na tretí Lučenec a triumfom nad lídrom súťaže, druhýkrát v sezóne, si veľmi pomohol.

DSC 5190

„Sme za toto víťazstvo extrémne šťastní. Vedeli sme o tom, akú formu majú Levice. Do ďalšej práce nám to veľmi pomôže z pohľadu psychiky. Vidíme totiž, že dokážeme hrať s najlepším tímom súťaže a verím, že v tom budeme pokračovať. Samozrejme, musíme byť koncentrovaní nie 30 - 35 minút, ale 40 minút. Chalani začínajú veriť tomu, čo chceme na palubovke robiť a vidia, že to dokáže priniesť aj výsledky. Chcem sa im touto cestou za ich výkon poďakovať, je to ich výhra, oni si ju oddreli,“ dodal na záver Ištvánik.

Highlighty zo zápasu Svit - Levice:

Foto: Daniel Faix