• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Zaujímavejší záver kalendárneho roka ani nešlo napísať, SBL totiž priniesla priamy súboj o čelo tabuľky medzi Spišskými Rytiermi a Patriotmi Levice. Zápas plný zvratov, v ktorom hostia takmer prišli o 21-bodový náskok, aby napokon po výsledku 89:85 uhájili výhru a prvé miesto v tabuľke.

Do zostáv oboch tímov sa vrátili kľúčoví pivoti, na domácej strane Michal Baťka a u hostí Boris Bojanovský. Väčší „impact“ na hru mal Bojanovský, aj vďaka nemu sa Patrioti rýchlo ujali dvojciferného náskoku, ktoré si po väčšinu času bez väčších problémov strážili.

'Bobo' je pre nás veľmi dôležitý hráč. Priniesol nám väčšiu istotu a pokoj do hry. Pomohlo nám to do rotácie. Dôležité víťazstvo, hlavne po psychickej stránke. Dokázali sme si napraviť chuť po poslednom nevydarenom zápase. Mali sme dobrý vstup do prvého, aj druhého polčasu. Spravili sme si náskok a dokázali ho udržať. Nastúpili sme koncentrovane. V obrane sme si postrážili doskok, v útoku sme hrali nesebecky a využívali príležitosti,“ pustil sa do hodnotenia zápasu rozohrávač Levíc Šimon Krajčovič.

Rytieri sa dokázali v druhej štvrtine otriasť z nepodareného úvodu, vo viacerých momentoch stiahli manko na menej ako 5 bodov. Ako sme už v preview naznačovali, dôležité bolo dianie v priestore pod košom, no napokon boli domáci preskákaní o priepastných 21 lôpt.

DSC 8771 

„Podľa mňa boli všetci hráči namotivovaní, ale nešlo to. Nemyslím si, že sme nebojovali alebo nerobili všetko preto, aby sme vyhrali. Leviciam určite oveľa lepšie vyšiel úvod zápasu ako nám. Celý zápas viedli a kontrolovali náskok. Nevedeli sme zastaviť ich útok a keď už sme sa aj priblížili na dosah, tak nám hneď odskočili dvoma ľahkými košmi na viac bodov,“ vyjadril sa pivot Spišskej Novej Vsi Michal Čekovský.

Dlhé minúty nič nenasvedčovalo tomu, že by v súboji o prvé miesto mohla byť dráma. Päť minút pred koncom zápasu totiž viedli hostia o 16 bodov. „Poľavenie v koncentrácii. Dobre rozohraný zápas sme si zbytočne skomplikovali. Musíme sa z toho poučiť a snažiť sa to nezopakovať,“ naznačil ku koncovke Krajčovič.

DSC 8777

„Novovešťania“ však nezložili ani za tohto nepriaznivého stavu zbrane a ich záverečný risk mal takmer rozprávkový koniec. Eliminovali silné zbrane súpera, bodovo ho na niekoľko minút umlčali a dokonca v záverečnej minúte sa dostali na dosah jedného útoku. Jarvis Garrett však nečakane zahodil svoj pokus a Patrioti si len tak-tak udržali víťazstvo.

„Na konci sme našou agresivitou donútili Levice k mnohým chybám. Skúšali sme už všetko možné, cez pressing, zdvojovanie, zónu, preberania, lebo sme fakt chceli vyhrať. Podľa mňa chýbalo len trošku šťastia, mohlo to pokojne dopadnúť inak,“ uviedol Čekovský pohľad na záverečné minúty.

DSC 8548

Ústrednou postavou zápasu bol rozohrávač Patriotov Šimon Krajčovič, ako prvý sa v tejto sezóne postaral o triple-double. Duel zakončil s 15 bodmi, 14 doskokmi a 13 asistenciami. Ako však priznal, dôležité je pre neho niečo iné ako štatistiky: „Nie je to pre mňa podstatné. Mňa zaujíma víťazstvo a náš herný prejav, ktorý sme oproti poslednému zápasu zlepšili.“

Oba tímy nemali ideálny záver roka, ale Spišiaci to majú predsa len o niečo ťažšie. S Interom sa na víťazstvo nadreli, v Handlovej nečakane prehrali a s Levicami stratili cenné body. Čo je potrebné podľa Čekovského zlepšiť? „Myslím si, že zapracovať musíme hlavne v hlavách. Ja si stále myslím, že sme jeden z najlepších tímov v tejto lige, len sa musíme začať opäť baviť basketbalom. Bez toho to nepôjde. Aj po tomto ťažkom období, verím v tento tím, lebo sme fakt dobrá partia. Dúfam, že v roku 2021 sa nám znovu začne dariť,“ odpovedal na záver pivot Rytierov.

Highlighty zo zápasu Rytieri - Patrioti:

Foto: Lukáš Droppan