Vytlačiť
Kategória: Návraty k zápasom

41 bodov a 19-bodové vedenie Rytierov po prvej štvrtine, po druhej časti však bol stav vyrovnaný. Prievidza ukázala veľkú mentálnu silu a nebola vôbec ďaleko od ďalšieho senzačného triumfu. Lenže bláznivý duel, v ktorom nebola núdza o veľké zvraty, dopadol lepšie pre hostí. Výhra po výsledku 86:84 ich posunula opäť do čela ligového pelotónu.

 

6:16 v 4. minúte, 17:37 o štyri minúty neskôr. Mnohí fanúšikovia SBL si asi pretierali oči pri pohľade na vývoj prvej štvrtiny duelu Prievidza - Spišskí Rytieri. To však nebolo všetko, druhá štvrtina bola úplne v opačnom garde a výsledok po 20 minútach čistého času bol určite pre mnohých tiež prekvapujúci - 55:55.

„Neviem, či priamo niečo podobné pamätám. Boli sme už však svedkami podobných zápasov, kde sa prehrávalo a dokázalo sa to otočiť, či už do víťazstva alebo do toho, že mu na konci chýbali sily. Bol to šialený zápas, žiaľ, prehrali sme ho. Mali sme túžbu vyhrať ho, ale ideme ďalej. Musíme zdvihnúť hlavu, poučiť sa z chýb,“ zisťovali sme u trénera Prievidze Maroša Helmecy jeho spomienky na niečo podobné. Jeho náprotivok - Teo Hojč, si tiež niečo podobné vo svojej doterajšej kariére nepamätá: „Nepamätám, že by doteraz nejaký môj tím dal 41 bodov v prvej štvrtine. Najskôr som si ani neuvedomil, že sme dali toľko bodov.“

Zápas mnohých tvári, veľkého množstva obratov a v podstate ideálneho basketbalového divadla pre nezaujatého fanúšika. O to všetko sa postarali aktéri diania v Niké aréne. Prievidza sa v ňom vyhrabala z najhoršieho, vyhrávala aj o 9 bodov, zaspala úvod do prvej a štvrtej štvrtiny, no napriek všetkému, ju delil od výhry len povestný kúsok.

IMG 5320

„Presne neviem, čo sa udialo. Bola to asi zhoda okolností. V prvom rade, podľa mňa sme začali príliš mäkko. Neviem, či aj s rešpektom. Spišská Nová Ves má obrovskú kvalitu vo svojom tíme, trojky mali 6/7 a celkovú streľbu mali tuším okolo 80-percentnú úspešnosť. My sme sa s tým nedokázali vyrovnať, nikde sme ich nedokázali pribrzdiť. To bolo v prvej štvrtine najdôležitejšie. Žiaľ, výsledok bol, aký bol. V druhej štvrtine sa zmenil prístup. Začali sme bojovať a hrať tak tvrdo, ako Spišiaci v prvej časti. Zápas sme chytili do svojich rúk. To, čo sme predvádzali v obrane, že sme dokázali ubrániť hráčov, to sa pretavilo aj do útoku. Ešte v prvom polčase sme sa vrátili do zápasu, za čo patrí veľká vďaka hráčom. Ukázali charakter, nezlomili sa a bojovali až do konca,“ zhodnotil Helmecy prvý polčas.

„Novovešťania“ predviedli najskôr ofenzívne divadlo, potom sa v dvoch štvrtinách strelecky zasekli, aby museli opäť ukázať svoju silu. Ani to však nestačilo a neboli dokonca ďaleko, aby si nechali zobrať cenné dva body.

IMG 5537

„Hrali sme vo veľkom tempe, dobre sme si posúvali loptu a strieľali sme s vysokou efektivitou. Potom sme príliš poľavili, zmenili sme spôsob obrany a pohyb lopty v útoku. Veľmi ľahko sme si nechali zobrať flow, Prievidzi sme dovolili priveľa otvorených striel. Netešila ma naša defenzíva v prvom polčase. Cez polčas sme urobili niektoré zmeny a myslím, že druhý polčas už bol lepší,“ takto videl Hojč prvý polčas.

Ani hosťujúca šnúra 12:0 v úvode záverečnej štvrtiny nezlomila Prievidžanov, tí totiž postupnými krokmi sťahovali manko. Necelé dve minúty pred koncom sa im to podarilo, stav bol vyrovnaný. Domáci mali možnosti na sladkú a víťaznú bodku, napokon však radosť zavládla v tábore hostí.

IMG 5191

„Rozhodla aj skúsenosť Spišskej Novej Vsi. Majú dobrých zahraničných hráčov a dobrého trénera. Padli im niektoré strely, my sme urobili pár chýb v útoku a v obrane. To nás stálo zápas. Do poslednej minúty to bol otvorený zápas, na niekoho stranu sa tak prikloní šťastie. Som toho názoru, že sme si to neprehrali v koncovke, ale v prvej štvrtine. Program bol náročný, ale na to sa nechcem vyhovárať,“ myslí si kormidelník Prievidze.

Rytieri zvládli nervydrásajúcu koncovku, zaznamenali tretí triumf v rade a opäť sa dostali na čelo ligy. Zdá sa tak, že sú zase raz na správnej ceste. „V dramatických koncovkách sú najdôležitejšie rozhodnutia hráčov. Potrebujeme odvahu, vieru a trochu šťastie, aby ste podobný zápas dokázali vyhrať. Miha Vašl dal dve šialené trojky, ktorými vrátil Prievidzu späť do stretnutia. Spomenul som na jeho časy v Leviciach, mám ho veľmi rád. Oba tímy si zaslúžili vyhrať. V tejto lige je každý zápas náročný, o to viac, keď hráte vonku, preto si cením túto výhru,“ zakončil Hojč.

Highlighty zo zápasu Prievidza - Rytieri:

Foto: Ladislav Szibilla/BC Prievidza