• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Pred týždňom to bol bláznivý zápas, teraz sa už podobný scenár nezopakoval. Prievidza bola totiž oddýchnutejšia a živšia, zatiaľ čo Spišských Rytierov kosili aj v priebehu stretnutia zranenia. To však nič nemení na tom, že domáci tréner Maroš Helmecy získal ďalší cenný skalp. Jeho zverenci zdolali lídra súťaže celkom jasne - 83:64.

Žiadna „divočina“, ako tomu bolo predchádzajúcu stredu v Niké aréne, sa nekonala. Prievidza až na malé zaváhania zvládla uhájiť domácu palubovku. Pomohol jej k tomu dobrý vstup do stretnutia, aj keď v druhej štvrtine dokázali na niekoľko momentov vyhrávať Rytieri, no nie nejakým výrazným spôsobom.

„Pred týždňom to bol ťažký zápas, mali sme nahustený program a to sa potom odzrkadlilo na prvej štvrtine, v ktorej sme neboli dostatočne agresívni. Už sme so Spišskou Novou Vsou odohrali dva vyrovnané zápasy, teraz sme tvrdo bojovali za to, aby sme vyhrali. Myslím si, že to bol dobrý tímový výkon. Hrali sme jeden pre druhého, vždy sme sa snažili napraviť prípadné chyby, keď ich niekto urobil,“ prezradil svoj pohľad na stretnutie pivot Prievidze Legend Robertin.

Líder súťaže pricestoval na hornú Nitru bez Tomáša Mrviša, po dvoch minútach na palubovke sa k maródom pridal Michal Čekovský a v druhom polčase musel ísť dole z ihriska Jarvis Garrett, pre ktorého to bol zároveň posledný zápas na Spiši. Tri štvrtiny však ešte „Novovešťania“ mohli pomýšľať na úspech, v záverečnej časti však už nestačili na rozbehnutého súpera.

IMG 6640 

„Z môjho pohľadu to bol len jeden zápas. Prievidza hrala dobre, my sme nehrali to naše najlepšie, čo vieme. K tomu sa pridali zranenia, čo nepridalo na atmosfére. Zranenia mali veľký podiel na prehre, keďže nám vypadli viacerí kľúčoví hráči, ale súper hral jednoducho lepšie. Treba povedať, že je ťažké niekoho zdolať šesťkrát v základnej časti, preto ako hovorím, ide len o jeden zápas. Musíme sa posunúť ďalej a ako tím sa ďalej zlepšovať,“ zamyslel sa rozohrávač hostí Delano Spencer.

Svoj pohľad pridal aj tréner Rytierov Teo Hojč: „Keď nešli veci tak, ako by sme chceli, tak sa začal narúšať náš systém, pravidlá a princípy. To nám nikdy neprinieslo výhru, lebo proste nemáme na to hráčov. Mnohé veci nám nešli. Prišli sme bez Mrviša, v prvej minúte si zranil prst Čekovský, druhý pivot Baťka mal za 6 minút prvej štvrtiny 3 fauly, v polovici zápasu prišiel Garrett o zub. V šatni to bolo po zápase ako po bitke, veľa zranených a krvavých ľudí, hráči boli dosť frustrovaní. Ja ich aj chápem, ale stále sa musíme postarať o to, aby sme boli zodpovednejší, lebo to čo momentálne robíme, je fakt zlé. Musíme byť mentálne silnejší.“

 IMG 6540

Prievidza hrala s veľkou chuťou, veď štvrtú štvrtinu vyhrala rozdielom 11 bodov. Nebyť tesnej prehry spred týždňa, tak mohli mať zverenci trénera Maroša Helmecyho po korona prestávke teraz bilanciu 5 výhier a žiadnej prehry. Cenný skalp im určite dodá sebavedomie, pri pohľade na tabuľku je totiž jasné, že BC nie je vôbec ďaleko od 4. miesta, ktoré okupuje aktuálne Svit.

„Je to veľké víťazstvo pre nás. Som toho názoru, že môžeme hrať v tejto lige s každým, keď sme koncentrovaní a hráme kolektívne. Mali sme za sebou dobrý týždeň prípravy, išli sme do tohto stretnutia dosť sebavedomo,“ vyhlásil Robertin.

 IMG 6948

Apropo Robertin, britský pivot bol v úvode sezóny častým terčom kritiky z radov vlastných fanúšikov. V týchto dňoch však umlčal asi každého, keďže už v treťom stretnutí po sebe atakoval „double-double“ a jeho prínos pre družstvo je evidentný. Proti Spišiakom predviedol na palubovke všetko - pekné akcie, smeče a bloky.

„Myslím si, že moje výkony prišli zo zmeny mentality. Koncentrujem sa len na tie veci, ktoré viem na palubovke ovládať. Snažím sa pomáhať v obrane a tiež svojim spoluhráčom najlepšie, ako to len viem,“ uviedol hráč Prievidze na margo svojich zlepšených výkonov.

Highlighty zo zápasu Prievidza - Rytieri:

Foto: Ladislav Szibilla/BC Prievidza