• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Atakovali ligové maximum v najvyššom dosiahnutom počte bodov a súperovi pripravili jednu z najvýraznejších prehier aktuálneho ročníka SBL. Pre Lučenec to bol mimoriadne vydarený večer, pre Prievidzu to bolo druhé stretnutie v rade, v ktorom dosť výrazne prehrala. Na výsledku 103:75 mal s 30 bodmi veľký podiel takmer neomylný James Murray-Boyles.

Minimálne v prvom polčase však nič nenasvedčovalo tomu, že by z toho mohol byť 28-bodový triumf domáceho družstva. „Pelikáni“ boli aktívnejší, dravejší, mali viac z hry a po väčšinu času viedli, na polčasovú prestávku sa išlo za stavu 47:38, čo hosťujúci tím držalo ešte v hre o víťazstvo. Druhý polčas už bol jasne v réžii zverencov trénera Petra Jankoviča.

„Myslím si, že vyťažili viac z našich chýb, ako sme to dokázali my. V druhom polčase na nás vybehli, dobre si posúvali loptu a s veľkou úspešnosťou strieľali za tri body,“ vyjadril sa hráč Prievidze Grant Sitton.

Po prestávke sa totiž rozbehla ofenzívna šou Lučenčanov, ktorej ústrednou tvárou bol James Murray-Boyles. Diváci, ktorí sledovali internetový prenos, mohli vidieť takmer bezchybný strelecký koncert v podaní amerického basketbalistu. Až na začiatku záverečnej 10-minútovky minul nejakú strelu z poľa, ako sa neskôr ukázalo, bola jedinou nepremenenou v tomto zápase.

„Hral som dobre, podobné stretnutie som mal v predchádzajúcom ročníku proti Svitu. Tiež som vtedy premenil takmer všetko, na čo som siahol. Ako tím sme všeobecne po väčšinu času hrali dobre. Pred druhým polčasom nám tréner povedal, aby sme hrali s ešte väčšou energiou, keďže sme vedeli, že Prievidza sa pokúsi o šnúru a bude chcieť zvrátiť duel na svoju stranu,“ prezradil krídelník Lučenca.

11

Murray-Boyles zakončil duel s 30 bodmi na svojom konte, pri čom premenil 13 zo svojich 14 streleckých pokusov. V SBL si vytvoril nové maximum, to svoje dovtedajšie prekonal o 3 body (proti Svitu). Američan nemal taký strelecký účet ani počas svojej univerzitnej kariéry na škole North Carolina at Pembroke.

„Neznamená to pre mňa nič extra, nemôžem nad tým premýšľať. Je to už minulosťou, treba sa koncentrovať na ďalší duel, ktorý chceme v sobotu vyhrať,“ dodal skromne Američan.

8

Jeho spoluhráči zvládli uspieť aj bez DeAngela Isbyho, ktorý sa v drese BKM dlho neohrial. Už po štyroch stretnutiach sa skončila jeho skúška. Zisk dvoch bodov ich priblížil o čosi viac do boja o prvé a druhé miesto, zároveň sa trochu vzdialili dvojici Svit a Inter Bratislava. V sobotu to majú šancu potvrdiť doma proti Handlovej.

„Verím, že to nášmu tímu dodá momentum tak, aby sme dokázali vyhrať viacero zápasov v rade. Stále bojujeme o čo najlepšiu pozíciu v lige, takže musíme v tom pokračovať,“ vyhlásil Murray-Boyles.

9

Prievidza naproti tomu zažila druhú výraznejšiu prehru v rade. Boj o 6. miesto bude ešte náročný, keďže sa postupne na nich neďaleký rival - Handlová. Náročný program zverencov trénera Maroša Helmecyho pokračuje, v sobotu ich čaká rozbehnutý Inter Bratislava.

„Musíme sa dať dokopy a vrátiť sa k nášmu štýlu basketbalu. Zápasy sú vždy o bodových šnúrach. Je našou úlohou, aby sme eliminovali zlé veci a čo najviac ťažili z tých dobrých,“ uzatvoril Sitton hodnotenie stretnutia.

Highlighty zo zápasu Lučenec - Prievidza:

Foto: Lukáš Droppan, Igor Cibula