• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Sledovať vzájomné zápasy Levíc s Lučencom nie je ideálne pre ľudí s vysokým tlakom. Tieto dva tímy hrajú so železnou pravidelnosťou nervydrásajúce stretnutia, ktorá sa rozhodujú v posledných sekundách. Dokonca po viac ako roku si zopakovali aj dvojnásobné predĺženie, na ktorého konci bola po výsledku 111:102 víťazná radosť Patriotov.

Obaja tréneri a viacerí aktéri majú ešte v pamäti 15. december 2019, kedy po výsledku 103:100 zavládla po dvojnásobnom predĺžení radosť na strane „pelikánov“. Teraz to síce bolo bez prítomnosti divákov, ale to nič neubralo na atraktivite zápasu.

V dianí rovno skočíme k záveru riadneho hracieho času. Lučenec predviedol famózny návrat do zápasu, necelé dve sekundy pred koncom mohol byť po úspešnej trojke hrdinom zápasu David Abrhám. Hneď na to však fauloval Roydella Browna a ten z čiary trestných hodov mohol o všetkom zaklincovať veľký moment domácich. Jeden pokus zahodil a išlo sa do predĺženia.

„Dalo by sa nájsť viac vecí, ale mal to samozrejme vo svojich rukách. Je to o tom, či dá alebo nedá. Možno by sme v riadnom hracom čase prehrali tým pádom iba o bod, takto sme prehrali o 9, čo je väčší rozdiel (úsmev). Vďaka bohu, že dal ten jeden a mohli sme ísť do predĺženia. V prvom predĺžení sme urobili viac chýb, mali sme tam zápas vo svojich rukách, ale nezvládli sme to,“ prezradil po zápase hosťujúci tréner Peter Jankovič.

DSC 3412 

Jeho slová sa len dajú potvrdiť, 150 sekúnd pred koncom prvého predĺženia viedol Lučenec 93:85 a zdalo sa, že súpera majú definitívne na lopatkách. To by však nemohla zaveliť k obratu dvojica Šimon Krajčovič a Tre'Darius McCallum. Všetko mohol veľkolepo ukončiť buzzer-beaterom Henri Wade-Chatman, ale jeho ďalekonosný pokus vyšiel z rúk až tesne po klaksóne.

„Som rád, že sa to priklonilo na našu stranu. Myslím si, že obidva tímy by si pravdepodobne zaslúžili za vynaloženú energiu vyhrať. Dôležité bolo, že sme dokázali odpovedať v každom útoku na inkasovaný kôš. Nepadali sme psychicky dole, to bolo veľmi dôležité a tiež kľúčové z pohľadu vývoja,“ uviedol domáci kouč Michal Madzin.

Druhý nadstavený čas už bol v jasne rukách Patriotov, svojmu rivalovi dovolili len jeden kôš z hry. Rozhodujúce momenty si opäť pre seba ukradol Krajčovič, druhým triple-double v sezóne nasmeroval svoj tím k cennej výhre.

 DSC 3586

„Čísla nie sú absolútne podstatné, hlavné je, že sa vyhralo. Mňa viacej mrzia riešenia niektorých situácií, tým pádom by sme nemuseli prísť do takej drámy, ale nakoniec som rád, že to dopadlo tak, ako to dopadlo,“ vyjadril sa rozohrávač Levíc.

Oba tímy si zaslúžili vyhrať, Lučenec si však v druhom stretnutí po sebe nechal ujsť pomedzi prsty dva body do tabuľky. Doma s Interom zaváhal v koncovke, v Leviciach ich môže mrzieť zahodený jeden trestný hod na konci riadneho hracieho času a nezvládnutá koncovka prvého predĺženia.

 DSC 3689

„Asi to bolo v predĺženiach o zostávajúcich silách a tiež o tom, že možno Šimon Krajčovič ukázal takú skúsenosť a trpezlivosť. Opäť to zobral do svojich rúk, ako to predviedol aj v Kosove. Nehovorím, že on bol ten, ktorý skóroval, ale bolo vidieť toho jeho líderstvo. Môžeme sa baviť o tom, že stretnutie rozhodli maličkosti. Tak, ako sme mohli vyhrať, tak sme prehrali. Tak, ako mohli Levičania vyhrať, tak mohli aj prehrať. Myslím si, že môžem byť hrdý na chlapcov a tiež na to, ako odmakali tento zápas. Po 50 minútach napokon nebol ten výsledok ani nejako brutálne vysoký, na to, v akom tempe sa hralo. Obrana ešte ako-tak fungovala, čiže som spokojný,“ dodal Jankovič.

Líder Niké SBL sa ani poriadne nemohol radovať z triumfu, keďže už v pondelok ho čaká ďalší náročný súper. Svit pricestuje k Patriotom so skalpom z palubovky Spišských Rytierov. „Urobíme maximum, aby sme si nazbierali a udržali čo najviac síl do pondelka. Verím, že po takomto víťazstve nám mentálna stránka pomôže k tomu, aby sme tie sily vytiahli ako keby zo všetkých častí tela. Aj vzhľadom na to, čo nás čaká, je veľmi dôležité, že tento 50-minútový zápas skončil víťazne pre nás. Myslím si, že oddych a nazbieranie energie je jednoduchšie po mentálnej stránke, keď takto vyhráte,“ uzatvoril hodnotenie zápasu Madzin.

Highlighty zo zápasu Patrioti - Lučenec:

Foto: Lukáš Droppan