• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Už tradične sa veľká pozornosť v rámci Niké SBL sústredila na hornonitrianske derby. Prievidza a Handlová totiž bojujú o posledné miesto v tohtoročnom play off, okrem toho sa v sobotu večer hralo aj o miestenku na Final Four turnaj Slovenského pohára. Domáci zvládli svoju úlohu, v správnom čase ukončili čakanie na triumf a po výsledku 95:76 sa opäť vzdialili svojmu najväčšiemu rivalovi.

Sériu piatich prehier v rade zahodili zverenci trénera Maroša Helmecyho veľmi rýchlo za hlavu, do stretnutia vleteli ako uragán a už v prvej štvrtine nadelili „baníkom“ 37 bodov. Aj na tomto príklade je jasné vidieť, že chuť po víťazstve bolo obrovská.

„Myslím si, že všetci, čo sme v tíme, tak sme si plne uvedomili vážnosť zápasu. Tak sme aj k nemu v prvej štvrtine pristúpili, hrali sme solídne v obrane a potom sa to prenieslo aj do útoku, čo je vždy, keď v obrane hráš zodpovedne, tak v útoku sa hrá potom lepšie,“ zamyslel sa kouč Prievidze.

Handlová sa po veľmi zlom úvode dokázala dať rýchlo dokopy a dokonca sa vrátila aj do boja o víťazstvo. Kľúčom k tomu bol vstup do druhého polčasu, kedy krok po kroku sťahovala dvojciferné manko. V jednej chvíli to bolo len o štyri body, viac sa k dôležitému triumfu už v ďalšom priebehu nepriblížila.

IMG 2517 

„Sám tomu nerozumiem, prečo to nevyšlo. Musím totiž povedať, že sme sa zodpovedne dva týždne pripravovali. Vedeli sme, čo môžeme od tohto zápasu očakávať. Myslím si, že sme dali do toho všetko. Tréner nás maximálne zodpovedne pripravil. Žiaľ, nezvládli sme to asi v našich hlavách. Nepodarilo sa nám robiť to, čo sme chceli. Hneď na začiatku nám ušli a potom sme sa doťahovali. Dokázali sme sa vrátiť na rozdiel jednej lopty, to nás stálo mnoho síl,“ uviedol hosťujúci Lukáš Bolek.

Prievidza totiž „zatvorila“ cestu do koša v správnej chvíli, v záverečnej štvrtine umožnila Handlová skórovať len 8 bodov (len 3 úspešné koše z hry) a napokon bez výraznejšej drámy dokráčala k výhre.

 IMG 3261

„Handlová je útočným tímom. Dávajú veľa bodov, preto bolo len otázkou času, že niečo trafia. My sme na to zareagovali veľmi dobre, v niektorých pasážach sme ubránili, čo sme potrebovali a v útoku sme trafili dôležité body, keď bolo treba. 8 bodov hovorí samo za seba. Veľmi nám pomohli, že aj keď sa Handlová dotiahli, tak sme sa nepoložili. To je súper a veľmi ma to ako trénera teší,“ ohliadol sa Helmecy za druhým polčasom.

„Štvorbodový“ zápas patril hlavne dvojici 26-bodových, Matejovi Majerčákovi a Grantovi Sittonovi. Práve oni majú najväčší podiel na tom, že sa tím prebojoval do semifinále Slovenského pohára, kde na nich čaká víťaz zápasu Levice - Rytieri. Nemenej dôležité je, že opäť na rozdiel výhry odskočili v lige Handlovej.

IMG 2991

„Pre nás všetkých má veľký význam, ale je to len jedna výhra a stále ešte nemám nič isté. Som rád, že sme postúpili na pohár a opäť odskočili o jednu výhru Handlovej, ale je pred nami ešte kopec zápasov. Musíme ešte bojovať. Teší nás výhra, ale nesmieme sa uspokojiť,“ vyjadril sa kouč BC.

O dva zápasy viac na ich konte, strata jednej výhry na Prievidzu a horšie vzájomné zápasy s týmto súperom. Handlová si výrazne skomplikovala cestu za vytúženým 6. miesto, ktoré zaručuje účasť v prvom kole play off.

„Situácia nie je taká, ako by sme chceli, ale dostali sme sa do nej sami. Sami si musíme pomôcť, aby sa z nej dostali. Myslím si, že ešte nie je nič zahodené. Zhoršili sme si to, ale môžeme sa z toho dostať. Do každého ďalšieho zápasu musíme ísť s tým, ako keby bol náš posledný. Treba nechať na palubovke všetko a uvidíme, čo sa stane. Budeme bojovať, aby sme sa dostali do play off, pretože každý jeden z nás to chce. Sami sebe chceme dokázať, že na to máme, tiež basketbalovej verejnosti a našim fanúšikom,“ uzatvoril Bolek.

Highlighty zo zápasu Prievidza - Handlová:

Foto: Ladislav Szibilla/BC Prievidza