• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Pod Tatrami sa v stredu večer diali veľké basketbalové veci. Dlho to vyzeralo na to, že si Svit dokráča k prvému bodu v sérii bez väčších problémov, ale Prievidza si po veľkom obrate a neuveriteľnej strele Granta Sittona vynútila predĺženie. Aj v ňom dlho nebolo jasné, kto bude víťazom. Vo veľkej play off bitke si napokon výsledkom 110:107 užili víťaznú radosť svitovské „medvede“.

Rozvážny nástup do prvého duelu a jeho dôležitosť sa podpísal na tom, že po väčšinu prvého polčasu sa hral vyrovnaný súboj. Postupom času sa misky váh presunuli na stranu Iskry, viackrát v druhom polčase viedla aj o 17 bodov.

„Tri štvrtiny sme dodržiavali to, na čom sme sa dohodli. Vedeli sme, že si musíme dávať pozor na Sittona, Vašla, nebránili sme zle. Kľúčový bol začiatok poslednej štvrtiny, kde sme začali tak, ako keby sa nemohlo nič stať. Namiesto agresívnej obrany sme len sledovali, ako súper zakončuje jeden útok za druhým. Súper sa dostal do laufu a už bolo ťažké ho zastavovať. Ak by sme pokračovali v tom, ako sme hrali v troch štvrtinách predtým, tak sa to zlomí a vyhráme o 20 bodov. Pozitívom je, že sme napokon aj tak zvíťazili,“ uviedol kouč Svitu Róbert Ištvánik.

Ešte ani tri minúty pred koncom riadneho hracieho času nič nenasvedčovalo tomu, že by z toho mohla byť dráma, či dokonca predĺženie. Sviťania totiž viedli o 10 bodov. Vtedy sa však strhlo strelecké gala predstavenie, v hlavných úlohách na strane hostí Miha Vašl a Grant Sitton. Na domácej strane držal povestnú zástavu Saša Avramovič.

svit prievidza 2

„Prehra v tomto zápase mrzí. Mali sme dosť blízko k úspešnému prvému kroku, prehrali sme si to aj vlastnými chybami. Dovolili sme Svitu odskočiť až na 17-bodový rozdiel. Nechali sme ich hrať ich rýchlu hru, mali veľa trestných hodov. Neplnili sme niektoré pokyny. Dokázali sme sa však ešte vrátiť do zápasu, ale nestačilo to na dokonaný obrat v stretnutí,“ popísal stretnutie rozohrávač BC Matej Majerčák.

Srbský basketbalista dal zdanlivo necelú sekundu pred koncom víťazný kôš svojho tímu, no vtedy to prišlo. Matej Majerčák sa zahral na quarterbacka amerického futbalu, presnou prihrávkou cez celé ihrisko našiel Sittona a ten za 0,4 sekundy dokázal vyrovnať. Nasledovalo víťazné kolečko, po ktorom vypukla na strane Prievidze radosť z toho, že zápas dostali do predĺženia.

svit prievidza 3

„Sám neviem ako sa to podarilo. Nič sme netrénovali, vyplynulo to z konkrétneho okamihu. Grantovi som naznačil, že mu to hodím čo najviac ku košu. Tam to bude musieť nejako dopichnúť, lebo za 4 desatiny sekundy sa ani nedá vystreliť. Dával som si pozor aj na nízky strop v hale vo Svite. Nejako to vyšlo. Myslím, že by sme to len tak ľahko nezopakovali,“ ozrejmil Majerčák koncovku.

V nadstavenom čase pokračovalo skvelé basketbalové predstavenie, tímy sa predháňali v ďalekonosných a úspešných pokusoch. Rozhodujúcou sa napokon ukázala úspešná trojka Avramoviča 37 sekúnd pred koncom predĺženia. Tentoraz to Svit ustál, výsledkom je po veľkej dráme vedenie 1:0 v sérii.

svit prievidza 4

„Pre mňa to nie je nič nové. Som na tieto momenty mentálne pripravený. Raz to vyjde, raz nie. V súboji proti Prievidzi to bol ten lepší prípad. Pri koši Sittona sme urobili školácku chybu v bránení tejto situácie. Za necelú pol sekundu nemohli urobiť nič iné, ale my sme to aj tak neubránili. Ja som to ani nevidel, lebo som dostal od Robertina clonu. Keď som však videl veľkú radosť súperových hráčov, domyslel som si, že dali kôš. Celkovo sme však potom zápas zvládli. Je dôležité, že vedieme 1:0,“ rozhovoril sa domáci Saša Avramovič.

Highlighty zo zápasu Svit - Prievidza:

Foto: Daniel Faix