• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Ofenzíva mala opäť hlavné slovo aj v rozhodujúcom stretnutí série Svitu s Prievidzou. „Medvede“ ustáli bremeno dôležitosti a tlaku, s ktorým do tohto zápasu vstupovali. V druhom polčase zlomili húževnatého súpera a po výsledku 92:83 si opäť pod Tatrami budú vešať niektorý z cenných kovov.

V úvode to vyzeralo tak, že Prievidza nadviaže na sebavedomý výkon z predchádzajúceho stretnutia. Viac-menej po celý čas mierne vyhrávala, aj na polčasovú prestávku išla za priaznivého stavu – 44:43. Základná zostava išla naplno a domáci bez absentujúceho Bakera mali problém dostať sa do tempa.

„Neubránili sme si útočný doskok, dovolili sme súperovi dávať body z protiútokov, mali sme množstvo strát. Oni dobre bránili Sittona a Vašla, dávali si na nich väčší pozor, nevedeli sme na to správne zareagovať. V porovnaní s predchádzajúcimi zápasmi boli agresívnejší, my práve naopak, nepadlo nám veľa striel. Nedarilo sa nám tak ako v dvoch predošlých zápasoch, zákonite teda z toho bola prehra,“ rozanalyzoval stretnutie rozohrávač Prievidze Matej Majerčák.

Do druhého polčasu nastúpila však vymenená Iskra, veľmi rýchlo ovládla dianie na palubovke. Už tradične potiahli kolektív okolo trénera Róberta Ištvánika zámorskí basketbalisti - Daquaise Andrews, Dominic Green či De'Sean Parsons. To isté sa dá povedať aj o Sašovi Avramovičovi, respektíve Šimonovi Turzovi.

„V celom zápase sme hrali vo veľkom tempe, nasadenie bolo takisto enormné. Podarilo sa nám ubrániť nebezpečnú dvojicu súpera Granta Sittona a Mihu Vašla. Tým sme odstavili ich najlepších strelcov, to nám veľmi pomohlo. V prvom polčase to ešte nebolo až také úspešné, ale v druhom sa už naša výborná obrana prejavila. Nepadala nám síce trojková streľba, ale dokázali sme to vynahradiť rýchlosťou prechodu do protiútokov, ktoré sa nám darilo efektívne zakončovať. Pre mňa to bolo trochu špecifické, že to bolo proti môjmu bývalému klubu. Som rád, že sa nám podarilo postúpiť,“ vyjadril sa ex-hráč Prievidze Jakub Mokráň. Už v drese Svitu sa mu tradične darilo, na svojom konte mal 11 bodov a 7 doskokov.

DSC 1970 

Prievidza si však zaslúži za svoje výkony a účinkovanie v sezóne 2020/2021 pochvalu. Odpisovaný tím jasne predčil svojho hornonitrianskeho rivala z Handlovej a v úvodnom kole play off nebol len do počtu, o čom sa mohol dokonale presvedčiť Svit.

„Myslím, že celkovo sme v sezóne predčili očakávanie. Družstvo sa tvorilo postupne, zohrali sme sa a v porovnaní s prípravou sme na tom boli oveľa lepšie. Napriek tomu, že sme vypadli v prvom kole play off, si myslím, že sezóna sa môže rátať ako celkom úspešná. O to viac mrzí, že reálna šanca postúpiť cez Svit tu bola, ale bohužiaľ sme ju nevyužili,“ vyhlásil Majerčák.

 DSC 2082

Menej skúseností a užšia lavička, to v dosť veľkej miere zohralo rolu k tomu, že medzi najlepšiu štvorku sa prepracoval celok spod Tatier. Podobný počin sa podaril aj pri prechádzajúcej kompletnej sezóne, vtedy získal tím bronz. Čo z toho bude teraz, to ukáže derby séria s Rytiermi.

„Spišská Nová Ves bude veľmi ťažkým súperom. Majú výborný tím, skúsených hráčov. Uvidíme. ako sa popasujú s faktom, že 17 dní nehrali zápas. Môže im to prospieť a aj ublížiť. Samozrejme, ideme do toho naplno, báť sa nemusíme. Dôležitá bude kvalitná obrana. Myslím si, že máme šancu uspieť, najmä vtedy, ak by sme zahrali ako v stredu proti Prievidzi,“ uzatvoril Mokráň.

Highlighty zo zápasu Svit – Prievidza:

Foto: Daniel Faix