Vytlačiť
Kategória: Návraty k zápasom

Prvé víťazstvo hosťujúceho družstva v tejto sérii znamenalo aj jej koniec. Spišskí Rytieri zastavili útočnú produktivitu Svitu a po výsledku 88:74 si mohli vychutnať premiérovo v histórii klubu pocit z postupu do finále. Zverenci trénera Tea Hojča tak majú stále na dosah double, zatiaľ čo Iskru „odsúdili“ k oslave bronzu.

Tentoraz to nebola taká prestrelka, na ktorú boli fanúšikovia zvyknutí. Oba celky si uvedomovali, čo je v hre a podľa toho to aj na palubovke vyzeralo. Spišiaci neponechali nič na náhodu, za ukončením série išli v podstate systémom štart-cieľ.

„Ako celú sériu, bolo hlavným cieľom zastaviť útok Svitu a ich run-n-gun baskebal. Ťažko sa s nimi hrá, lebo hrajú na veľké množstvo útokov. V tomto zápase sa nám to asi dosť dobre podarilo, hlavne na ich palubovke. Podľa mňa sme celú sériu hrali tímovo, chlapci išli niekedy aj cez bolesť a verili v to, čo robíme počas celej sezóny. To nám prinieslo postup do finále,“ odštartoval pozápasové hodnotenie kouč Rytierov.

Domáci tím sa musel opäť raz vysporiadať s absenciou legionárskeho dua Saša Avramovič a Robert Baker, aj keď druhý menovaný bol pripravený prípadné zasiahnuť do diania. Rotácia sa v tejto konfrontácii ukázala ako dôležitá, ich súperovi sa podarilo ovládnuť priestor pod košom a k tomu na prijateľných číslach udržať lídrov „medveďov“.

„V prvom rade, nezačali sme úplne najlepšie. Mám pocit, že nám trochu chýbala energia po troch ťažkých zápasoch, ktoré sme odohrali v 6-člennej, respektíve 7-člennej rotácii. Chalani bojovali, ale Spišská Nová Ves má predsa len širšiu rotáciu a oveľa skúsenejší tím. Veľmi sme chceli, chceli sme sa vrátiť do Spišskej Novej vis. Chýbala nám však energia a v rozhodujúcich momentoch možno väčší pokoj,“ vyjadril sa tréner Svitu Róbert Ištvánik.

DSC 76 

Hostia si bezpečne strážili cestu za rozhodujúcou výhrou v tejto semifinálovej sérii. Až na malé momenty nebolo ich vedenie nižšie ako 5-bodové, ani v jednom prípade neprišlo k výraznejšiemu tlaku Iskry.

„Som rád, že sme hrali tímový basketbal s určitými pravidlami a systémom. Dodržiavali sme to väčšinu zápasu a série. Takto máme poskladané družstvo, keď hráme tímovo a každý hráč plní svoju úlohu, tak vtedy môžeme byť silní. Toto rozhodlo, každý hráč pridal svoju trošku k úspechu,“ zamyslel sa Hojč.

 DSC 38

Svit v najnevhodnejšom čase prehral na domácej palubovke, ale po prvotnom sklamaní budú prevládať v rámci klubu pozitívne emócie zo sezóny 2020/2021. Opäť sa skončila cenným kovom, ako tomu bolo pred dvoma rokmi. Od vzniku našej najvyššej súťaže je to už ôsmy bronz pre tradičného účastníka, čo je historicky najväčšia zbierka v rámci účastníkov Niké SBL.

„Mohli sme vyhrať prvý zápas, čo sa nám nepodarilo. To bolo možno aj také momentum pre Spišiakov. Chalanom však patrí veľká vďaka za to, ako sa popasovali so zraneniami. Ťažko sa nám trénovalo, vyhovárať sa však na to nebudeme, patrí to k športu. Možno s odstupom času bude bronz fajn, teraz si to neuvedomujeme. Chceli sme viac, vedeli sme, že tento tím má na viac. V poslednom zápase sme mali možno trochu zviazané ruky a aj v hlavách sme to mali, že môže byť koniec sezóny z toho. Chalanom patrí veľké ďakujem za bojovnosť a zisk 3. miesta,“ vyjadril sa Ištvánik.

 DSC 97

Rytieri teda môžu pokračovať v historickej sezóne. Premiérovo po vyše 70 rokoch fungovania klubu sa dostali do boja o majstrovskú trofej a tiež môžu zlomiť „kliatbu“ víťazov Slovenského pohára. Naposledy sa pred 11 rokmi stalo, že by jeden klub v sezóne vyhral ligu a pohár. Vtedy sa to podarilo legendárnemu Pezinku.

„Pre náš klub je to obrovská vec, historicky prvýkrát sme postúpili do finále vo vyše 70-ročnej histórii klubu. Z toho sú jasné aj naše emócie a pocity, ktoré sú super. Sme radi, že sme sa zapísali do histórie novoveského basketbalu. Dúfam, že sme potešili aj našich fanúšikov, ktorí nám fandili na diaľku. Cítili sme ich podporu,“ uzatvoril Hojč hodnotenie zápasu.

Highlighty zo zápasu Svit - Rytieri:

Foto: Daniel Faix