• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Dvanáste kolo Eurovia SBL prinieslo jedno z veľkých prekvapení, Nitrania strelou v poslednej sekunde pokorili na domácej palubovke družstvo Svitu 66:64, vďaka čomu sa mohli radovať z prvej domácej výhry v tejto sezóne.

Po prvom polčase, ktorí Nitrania prehrali 33:44 by len málokto veril tomu, že by mohli zvrátiť v druhom dejstve negatívny vývoj zápasu a dosiahnuť premiérovú výhru pred domácim publikom v tejto sezóne.  Podtatranci totiž dlho držali taktovku vo svojich rukách, ale situácia sa v druhom polčase sa začala otáčať v prospech zverencov Petra Semana. „Bol to vyrovnaný zápas, v prvom polčase sme hrali slabo v obrane. V útoku nám nepadli voľné strely, ale v druhom polčase sme začali oveľa agresívnejšie brániť, vďaka čomu nám Svit dal len 20 bodov za celý polčas,“ vyjadril sa domáci Petrovský. Nitra sa aj napriek viacerým absenciám a úzkej rotácii (do zápasu zasiahlo iba 7 hráčov) dokázala poučiť z chýb v prvom polčase, keď po prestávke výrazne zlepšila obranu, do ktorej sa hráčom Svitu oveľa ťažšie presadzovalo. „Konečne sme dokázali zvíťaziť, aj keď sme sa na to natrápili do poslednej sekundy. Zápas sme vyhrali v tretej štvrtine, kde sme začali hrať zónu, z čoho pramenilo iba 9 bodov Svitu. Ani z našej strany to nebol práve strelecký koncert, ale padla nám najdôležitejšia strela,“ pridal svoj pohľad na stretnutie Štefek. Ako už pivot Nitry naznačil, karta sa obrátila v poslednej štvrtine. V 5. minúte sa vysokoškoláci dostali do vedenia, ktoré až do záveru nepustili z rúk. Hosťujúci Myles síce 79 sekúnd pred koncom vyrovnal, ale Pejovicov úspešný pokus s klaksónom rozhodol o tom, že dva body ostanú tentoraz doma.

Jednou z dôležitých postáv stretnutia bol Adam Štefek, ktorý 9 bodmi, 6 doskokmi a 2 ziskami prispel nemalou mierou k druhému víťazstvu svojho tímu v sezóne. „Bol som nahecovaný, vôbec som na to myslel. Zranenie ma vôbec neobmedzovalo, čo ma tešilo,“ okomentoval svoje nedávnu absenciu v tíme nitriansky pivot. 22-ročný odchovanec Považskej Bystrice zažíva v aktuálnom priebehu výrazne herné zlepšenie, ako sám prezradil, viac si verí na strelu a v obrannej činnosti sa mu lepšie blokuje. Jeho slová potvrdzujú aj štatistiky – 6.6 bodu, 3.6 doskoku a 1.1 bloku je jeho priemer na zápas, kým v minulej sezóne dosahoval priemerne iba 3.5 bodu a 3.1 doskoku. V zápase so Svitom sa v pozitívnom svetle prezentoval aj Patrik Petrovský, ktorý si od Semana vyslúžil prvýkrát miesto v základnej päťke: „Som rád, že mi tréner dal šancu a dôveru v takomto ťažkom zápase. Momentálne máme dosť veľa hráčov zranených, tak dostávam viac priestoru na palubovke a rád by som trénerovi dokázal, že mám na to hrávať pravidelne a byť platným hráčom. Bodovo som sa chytil proti Leviciam, vďaka čomu ma tréner začal v posledných zápasoch viac nasadzovať, čomu som veľmi rád. Chcel by som si túto dôveru od trénera udržať aj do ďalšieho priebehu sezóny,“ poďakoval za šancu v posledných zápasoch bývalý hráč Komárna. Po víťazstve nad Svitom sa Nitranom pozerá o čosi lepšie na tabuľku, s dvoma výhrami sú na dosah aj vyššie postaveným tímom, ale ako obaja hráči zhodne potvrdili, tento zápas bol pre tím potrebnou vzpruhou, ktorá pomôže stupňovať ich výkony do ďalších zápasov.

FOTO: RASTISLAV BÚGEL