Vytlačiť
Kategória: Návraty k zápasom

Predrať sa medzi najlepšiu štvorku Slovenského pohára a uspieť v Leviciach. To sú dve méty, ktoré sa Handlovej dlhodobo nedarí splniť. Duel s dvojnásobnou motiváciou dopadol lepšie pre Patriotov, svojho súpera pustili k vedeniu iba v prvom polčase a v tom druhom opäť raz predviedli, prečo sú na čele Niké SBL.

Ligový zápas a zároveň aj štvrťfinále Slovenského pohára však neprinieslo zo začiatku príliš pohľadný basketbal. Tímy sa na body natrápili, prvý polčas sa niesol v znamení aj nízkej úspešnosti streľby. V tejto fáze to bola vyrovnaná bitka, o čom svedčí aj polčasové skóre - 43:42. Čomu pripisoval domáci tréner Michal Madzin takýto priebeh?

„Každý deň je iný. Možno práve vtedy treba dať ešte viac energie a začať defenzívou, aby sme sa v útoku cítili sebavedomejší. Tam si myslím, že bol v prvom polčase problém. Verím, že sa z toho do budúcna poučíme,“ odpovedal kouč Patriotov.

Po prestávke sa trochu pootvorili dvierka obrán, hlavne tej handlovskej. Levickú družinu podržal kapitán Šimon Krajčovič, postupne sa k nemu pridali aj ostatní spoluhráči. Hostia sa držali v hre o víťazstvo do 34. minúty, kedy v jednej sekvencii prišli o dva piliere rozohrávky - Jamesa Kinnyeho a Jordona Talleyho.

„Každý tím by to bol cítil, nielen my. V jednom momente to prišlo. Asi sme išli dole potom s energiou. Hneď to bolo iné, nemali sme koho na loptu a v útoku sme sa necítili tak bezpečne. To bolo potom rozhodujúce, Levice odskočili na 18 bodov. Neberiem im to za zlé, v istých chvíľach sme chceli hrať kontaktne, možno agresívnejšie. Preto sme mali asi aj veľa faulov. Bojovali sme, z toho potom tento rozhodujúci moment vyplynul,“ uviedol tréner Handlovej Danilo Rakočevič.

DSC 8371 

Patrioti chytili hneď v úvode tretej štvrtiny svoj rytmus, neskôr sa pretavil do dvojciferného vedenia a tiež do toho, že už súpera nepustili k otočeniu nepriaznivého skóre. To všetko prinieslo nielen 12. víťazstvo za sebou (90:77), ale aj postup do Final Four Slovenského pohára. Záverečný turnaj (5. - 6. februára) by sa mohol uskutočniť práve v levickej hale, klub prejavil záujem o organizáciu tohto podujatia.

„Boli momenty, kedy sme premenili ťažké trojky alebo z náročnejších pozícií. Na druhej strane, vedeli sme kontrolovať obranu, v ktorej sme tak často nedovoľovali Handlovej dostať sa do ľahších pozícií. To nám dalo možno trochu sebavedomia, že sme si pri strelách viac verili,“ myslí si Madzin.

 DSC 8501

Ako sme na začiatku uviedli, Handlovej sa dlhodobo nedarí splniť cieľ postupu do semifinále Slovenského pohára a vyhrať v Leviciach. Na prvú métu čaká podľa dostupných informácií takmer 7 rokov, tá druhá sa naposledy podarila podľa všetkého ešte dávnejšie - 16. novembra 2011. „Baníci“ v tomto ročníku dokázali vytrápiť nejeden tabuľkovo vyššie postavený tím, ale na pravidelné víťazstva tomu niečo chýba.

„Stále nám chýba konštantnosť. Máme výpadky v koncentrácii, ktoré prichádzajú v obrane a v útoku. To sa môže odstrániť len tréningom, skúsiť viac pracovať na tejto činnosti. Podľa mňa sme proti Spišiakom niečo v druhom polčase ukázali, to isté sme, povedzme, tri štvrtiny hrali proti Leviciam. To však musí byť samozrejme 40 minút,“ uzatvoril pozápasové hodnotenie Rakočevič.

Highlighty zo zápasu Patrioti - Handlová:

Foto: Lukáš Droppan