• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Stačilo im zabrať v správnej chvíli. Spišskí Rytieri prehrávali v Komárne 36 zo 40 minút, ale napokon odchádzali ako víťazi práve oni. Štvrťfinále Slovenského pohára a duel 23. kola prinieslo pre diváka zaujímavú zápletku a tiež kvalitný basketbal družstiev z hornej polovice tabuľky. Úradujúci majster preukázal v rozhodujúcich chvíľach skúsenosť, na ktorú nováčik naopak doplatil.

Komárno sa po neúspešnom „tripe“ na hornú Nitru chcelo fanúšikom prinavrátiť víťaznú radosť a tiež dokázať, že ich doterajšie druhé miesto nie je náhodné. To sa úspešne darilo realizovať takmer od prvej do poslednej minúty. „Od začiatku zápasu sme hrali konzistentne v obrane, ale v štvrtej štvrtine sme poľavili. Hostia toho využili a potrestali takmer každú našu chybu,“ vrátil sa k zápasu domáci pivot Tyrell Johnson.

Spišiaci vypadli pre koronavírus zo zápasového rytmu a pri návrate ich čakalo stretnutie s dvojnásobnou motiváciou. Hralo sa totiž o to, či sa obhajca Slovenského pohára zapojí do boja o prvú trofej sezóny. Dlho to vyzeralo, že to tak nebude.

„Vedeli sme, to takto bude nastavené. Podľa mňa sme mali hrať doma. Mohli nechať pavúk tak, ako bol. Keď má niekto výhodu z predchádzajúcej sezóny, tak by to tak mohlo zostať, ale tak nič iné nám nezostávalo, len tu vyhrať (úsmev). Chalani z Komárna majú svoju kvalitu, u nás hrýzli, predtým sme u nich prehrali. Bolo dôležité, že sme sa stále dokázali otriasť a vrátiť sa späť na rozdiel dvoch-troch košov. V štvrtej štvrtine sa nám to podarilo otočiť, dostať sa do vedenia a udržať si ho,“ vyjadril sa hosťujúci Michal Baťka.

kn snv 1

„Býci“ viedli v jednej chvíli aj o 14 bodov, ale v poslednej štvrtine sa im zadrhol útočný stroj. Najmä v koncovke zahadzovali aj voľné pozície, z čoho následne prichádzal tvrdý trest. Výsledkom bola tretia prehra za sebou, vypadnutie v Slovenskom pohári a tiež zdramatizovanie boja o druhú priečku. Január nebude mesiac, na ktorý hráči Komárna budú spomínať v dobrom.

„Tento herný úsek nebol z nášho pohľadu ideálny, za to súperovi vychádzalo všetko. V niektorých momentoch sa ukázala aj ich skúsenosť. Každú prehru znášame ťažko, to je jedno, či ide o ligový zápas, alebo aj o Slovenský pohár. Treba sa z toho poučiť, do konca základnej časti nám totiž nezostáva mnoho zápasov,“ myslí si Johnson.

kn snv 12 

Rytieri mali dokonalý záver, veď v štvrtej štvrtine zaznamenali takmer tretinu z konečného počtu bodov. Víťazný obrat bol o to dôležitejší, že sa na ňom kolektívne podieľalo celé družstvo. Svoj podiel na úspechu mali viacerí hráči, piati hráči mali dvojciferný počet bodov. „Vyzeralo to tak, že sa vzdať nechceme. Vedeli sme aj pri 14-bodovom manku, že do konca zostáva veľa času. Tiež sme si spomenuli na predchádzajúci zápas tu, kedy sme sa bili o výhru až do konca. Vedeli sme, že sa tu dá vyhrať. Dôležité bolo premieňanie striel za tri body. Tým, že možno Komárnu trochu psychika padala, tak som rád, že sme to využili,“ povedal skúsený pivot Spišiakov.

Konečný výsledok 92:85 môže zatriasť ligovou tabuľkou, ale v prvom rade, priniesol ďalšieho účastníka Final Four Slovenského pohára. „V lige ide o to, že sme sa priblížili Komárnu a Lučencu, a odskočili družstvám, ktoré sú za nami. Dúfam, že budeme do konca bojovať o druhé miesto. Bolo by pekné bojovať aj o prvenstvo, ale vyzerá to tak, že Levice majú celkom dobrý náskok. Čo sa týka Slovenského pohára, sú to dva zápasy, ktoré je potrebné vyhrať. Ešte predtým nás ale čaká ešte dôležitejší duel v rámci Alpsko-jadranského pohára, v ktorom chceme potvrdiť výhru z prvého zápasu a tiež postúpiť do Final Four,“ uzatvoril Baťka hodnotenie zápasu.

Highlighty zo zápasu Komárno - Rytieri:

Foto: Karol Scholtz