• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Najväčšiu pozornosť pútala v programe 26. kola priama konfrontácia o druhé miesto v tabuľke. Domáci Lučenec si vďaka víťaznej sérii na svojho súpera veril, ale hosťujúce Komárno ukázalo, prečo je aktuálne tam, kde je. Aj bez absentujúceho Jordena Duffyho dokázal ustáť vyrovnanú koncovku a po tesnom triumfe 79:77 sa vrátiť na druhé miesto tabuľky.

Pozitívna eufória z výsledkov „pelikánov“ láka do publika čoraz väčší počet divákov a priamy súboj o druhé miesto výrazne zaplnil tribúny tamojšej ARENY. A bolo na čo pozerať. Domáci mali jasno v tom, čo chcú dosiahnuť - odpútať sa práve od Komárna. „Vnímali sme našu víťaznú sériu. Tréner nás však drží nízko pri zemi, zdôrazňuje nám, že ideme od zápasu k zápasu. Hovorí, že náš čas príde v ten správny čas. Forma bude gradovať na dvoch vrcholoch sezóny. Prvý máme úspešne za sebou, keď sme v Leviciach vyhrali Slovenský pohár. Určite nás mrzí, že sme s Komárnom v zápase o druhé miesto v tabuľke prehrali, uvidíme čo bude v ďalších dueloch. O druhé miesto po základnej časti však bojujeme aj ďalej,“ prezradil domáci krídelník Lukáš Bolek.

Komárno cestovalo po reprezentačnej prestávke do Lučenca bez svojho najlepšieho strelca Jordena Duffyho, ktorý odcestoval domov, aby bol pri narodení prírastku do jeho rodiny. Spoluhráči ho ale dokonale zastúpili, aj keď cesta za triumfom nebola vôbec jednoduchá. „Jordena sme zastúpili, aj keď vieme, že je kľúčovým hráčom v útoku. Hrali sme asi proti najlepšie fyzicky pripravenému tímu v lige, ale zareagovali sme na nich dobre. Od prvej minúty sme hrali s energiou, čo bolo asi najdôležitejšie. Cez prestávku sme dobre trénovali, z tohto pohľadu si myslím, že sme na tom ešte lepšie, ako sme boli doteraz,“ myslí si hosťujúci Luka Gašič.

Kým prvý polčas bol ako-tak vyrovnaný, tak druhý priniesol atraktívne basketbalové divadlo. Najskôr nápor Lučenca a najvyššie vedenie v zápase, aby následne rovnako zareagovalo v štvrtej štvrtine Komárno. Domáci basketbalisti sa ale v závere nadýchli k takému náporu, že pokojne mohli otočiť vývoj duelu na svoju stranu.

 LC 42

„Komárno zahralo v pravý moment to, čo potrebovalo. Zápas dokázali vyhrať aj bez svojho najlepšieho strelca Jordena Duffyho. Mrzí nás, že v závere stretnutia skórovali z akcií, na ktoré sme mali byť pripravení. Dôležitú úlohu v zápase zohral Aleksandar Vlahovič, ktorý v rozhodujúcich chvíľach podržal svoje družstvo. V závere zohralo veľkú úlohu, že sme mali problémy s faulami. Naša obrana preto nemohla byť taká účinná, ako sme potrebovali. Aj preto sa podľa mňa, Komárnu podarilo v poslednej štvrtine otočiť skóre vo svoj prospech,“ zhodnotil Bolek koncovku zápasu.

Hostia sa v samotnom závere doslova zahrávali s ohňom, necelé tri minúty pred koncom upravoval Vlahovič z ich pohľadu na 79:71. To ešte hráči Komárna netušili, že to boli ich posledné body v zápase. Lučenec sa totiž dotiahol na rozdiel dvoch bodov, aby následne Vlahovič zahodil dva trestné hody, ale prípadná vyrovnávajúca alebo rozhodujúca strela od domácich už neprišla.

 LC 47

„Kľúčom bola energia, tréner nás motivoval. Vedeli sme, že ak vyhráme, tak sme späť na druhom mieste. Teraz je na nás, aby sme si toto postavenie udržali. Toto bolo najdôležitejšie víťazstvo v sezóne. Sú pred nami už len dva zápasy základnej časti, ak ich vyhráme, sme druhí. Čiže tento triumf pre každého znamená veľa,“ vyhlásil Gašič.

Lučenec tak v tomto ročníku zatiaľ nenašiel ani v jednom prípade recept na celok z juhu Slovenska. Je však dosť možné, že sa ešte dočkáme atraktívnych duelov medzi týmito dvoma tímami v play off. „Každý z týchto zápasov bol kvalitný, či už basketbalovo alebo divácky. Vždy sa rozhodovalo v posledných sekundách duelov. Boli to vyrovnané zápasy, v ktorých sme vždy v závere svojmu súperovi podľahli. Koncovky vždy zvládlo Komárno lepšie. Každá séria sa však raz skončí, rovnako ako sa teraz skončila naša víťazná. Možno, táto negatívna, zo zápasov s Komárnom skončí v play off,“ dodal na záver Bolek.

Highlighty zo zápasu Lučenec - Komárno:

Foto: Branislav Gúgľava