• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Repríza minuloročného finále priniesla tradične kvalitný basketbal, v ktorom Prievidza uhájila domácu neporaziteľnosť a priebežné prvé miesto v tabuľke, lodiarov z Komárna porazili 90:67.

Lepšie začali hráči Komárna, ale v druhej štvrtine sa karta obrátila. V priebehu 120 sekúnd prišli štyri prievidzské trojky, ktoré ich nakopli na ceste za ďalším víťazstvom. „Vedeli sme, že to bude náročný zápas. Bol pre nás dôležitý aj z hľadiska tabuľkového postavenia,“ povedal domáci Jaytornah Wisseh. Hostia z juhu Slovenska síce dokázali v istých momentoch sťahovať z veľkého rozdielu, ale výraznejšej dramatizácie sa diváci nedočkali. „Vo všetkých herných aspektoch hrali lepšie ako my. Nehrali sme našu tímovú hru. Musíme limitovať naše chyby,“ skonštatoval komárňanský krídelník Bernard Thompson.

Baníci motivovaní troma víťazstvami v rade išli za udržaním prvého miesta bez rešpektu, ešte do polčasu navýšili vedenie na rozdiel 11 bodov, ktoré v druhom polčase navýšili na konečných 90:67. „Myslím si, že naša obrana bola kľúčom k výhre. Ak hráme dobrú obranu, tak to následne vedie k ľahšiemu útoku,“ zamyslel sa Wisseh. Domáca neporaziteľnosť zverencov Miljana Čuroviča má po sobotňajšom dueli už osem víťazných zárezov, naopak minulosťou je 9-zápasová séria víťazstiev Komárna.

Pre rozohrávača Prievidze zohráva hlavnú rolu víťazstvo, nie fakt, že ukončili komárňanskú sériu: „Séria nie je pre nás dôležitý faktor. Získať víťazstvo bolo pre nás dôležitejšie, ako to, že oni mali nejakú sériu.“ Úradujúci majster doplatil v stretnutí na náročný program z posledných dní. Zápas s Prievidzou bol ich tretím v priebehu piatich dní, ale Thompson sa na tento fakt nevyhovára: „Nemôžeme viniť za našu prehru program zápasov. Musíme byť vždy pripravení do každého zápasu. Teraz máme šancu trochu oddýchnuť si, trénovať a dostať sa do určitého rytmu pred najbližšími zápasmi.“

Okrem jasného víťazstva Prievidze, mal tento duel aj charitatívny podtón, už šiestym rokom pristávali na palubovku po prvom koši domácich plyšové hračky, ktoré poputujú deťom do detských domov, sociálne slabších rodín a nemocníc. „S touto myšlienkou prišla skupina fanúšikov okolo Martina Čičmanca. Sme radi, že túto akciu si naši fanúšikovia osvojili a každý rok spríjemnia sviatky deťom, ktoré to potrebujú. Rovnako nás teší, že táto idea sa páči aj fanúšikom tímov, s ktorým práve hráme. V sobotu sa takto k nám pridali aj fanúšikovia Komárna,“ povedal na margo tejto akcie manažér Prievidze Martin Boško.

Takto lietali plyšáci po prvom koši domácich:

FOTO: SAMUEL ALEXANDER PETRÁŠ