Vytlačiť
Kategória: Návraty k zápasom

Semifinálové série majú zatiaľ veľmi identický priebeh. To platí aj o zápasoch Rytierov s Patriotmi. Nepadá v nich mnoho bodov, rozhodujú maličkosti, často jeden-dva útoky. Levičania si napokon dokázali poradiť aj bez Šimona Krajčoviča, proti Spišiakom si držia v tejto sezóne stopercentnú bilanciu. „Novovešťania“ naproti tomu doplatili opäť raz na horšiu ofenzívu, vidina obhajoby titulu sa im vzďaľuje.

Hlavné slovo v dueloch majstra s vicemajstrom majú defenzívy, ukázalo sa to aj na záverečnom skóre druhého zápasu - 63:69. Domáci boli odhodlaní konečne zdolať svojho semifinálového súpera a v takej tretej štvrtine vyvinuli asi najväčší nápor. „Sklamanie, že sme prehrali doma. Cítili sme veľkú šancu na vyrovnanie série pred našimi fanúšikmi. Neprekvapuje ma, že opäť padlo málo bodov. Dobre sa poznáme,“ načal pozápasové hodnotenie domáci Ben Richardson.

Šancu cítili aj kvôli tomu, že hosťom nečakane chýbal ich kapitán - Šimon Krajčovič. Z hry ho vyradilo bližšie nešpecifikované zranenie. Patrioti sa zomkli a svojho lídra dokonale zastúpili iní hráči. Stačí spomenúť Samuela Volárika, Donteho Clarka alebo 12-bodového Martina Bachana: „Bol to veľmi náročný zápas, po fyzickej, ale najmä po psychickej stránke. Poctivo sme sa na súpera takticky pripravovali. Na poslednú chvíľu sme sa museli vyrovnať so stratou Šimona. Citeľne nám chýbal, avšak každý mal svoj podiel na tom, že sa nám podarilo zastúpiť ho a zvíťaziť. Ukázali sme, že aj keď je Šimon nosným pilierom nášho tímu, tak nás nemôže nikto podceniť ani bez neho.“

10

Patrioti neprehrávali v zápase o viac ako 5 bodov, čo sa ukázalo ako mimoriadne dôležité z pohľadu psychiky. Svoje rozhodujúce údery zasadili na konci tretej štvrtiny, keď neuveriteľným buzzer beaterom zaznamenal trojku David Abrhám a následne silným vstupom (11:4) do štvrtej 10-minútovky výraznejšie odskočili od rivala. „Myslím si, že to bol pravý play off zápas. Veľmi tvrdá obrana, do ktorej je ťažké presadiť sa. Na konci tretej štvrtiny sa nám podarilo dostať do tempa, v ktorom sme pokračovali aj v štvrtej štvrtine. Práve tam sa nám podarilo odskočiť na rozdiel niekoľkých bodov, ktoré boli na konci kľúčové,“ pokračoval Bachan. 

Rytieri však tiež ukázali svoju silu, niekoľkokrát stiahli manko na rozdiel útoku, ale podobne ako v stretnutí č. 1, tak ani teraz nedokonali obrat do želaného konca. „Prekvapilo nás, že nehral Krajčovič, ale nič sme nemenili. Verili sme nášmu zápasovému plánu. Levice ukázali svoju kvalitu a silu. My sme celkovo zahodili mnoho striel, mali veľa strát a proti takému tímu, sme boli potrestaní a zabilo to naše momentum,“ myslí si Richardson.

7

Karty sú rozdané jasne, levický tím má v rukách postupový mečbal, výhodu domáceho prostredia a tiež doterajšiu pozitívnu bilanciu v tejto sezóne (6-0). „Boli by sme radi, ak by sa nám podarilo sériu ukončiť doma. Musíme však zostať nohami na zemi a k zápasu pristúpiť zodpovedne. Všetko je stále otvorené, nemôžeme si myslieť, že nám Rytieri dajú niečo zadarmo len preto, že je to 2:0. Budeme sa musieť vyhnúť stratám, ktorých sme mali až príliš veľa. Pozrieme si video, zanalyzujeme chyby a verím, že budeme pripravení zabojovať o postup do finále,“ vyhlásil krídelník Patriotov. 

Družstvo z východu Slovenska naproti tomu nemá čo stratiť, môže len získať. Hra bez tlaku im môže rozviazať ruky najmä v ofenzíve, ktorá je zatiaľ nevýrazná, v porovnaní so základnou časťou. „Musíme si pozrieť video. Je potrebné byť tvrdí, lepšie koncentrovaní. Ak budeme premieňať strely, plniť zápasový plán, tak si myslím, že v sobotu uspejeme,“ uzatvoril hodnotenie stredajšieho diania Richardson.

Highlighty zo zápasu Rytieri - Patrioti:

Foto: Barbora Klorusová