• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

V netradičný deň, v netradičnú hodinu, ale s jasným zámerom. Tribúny Hant Arény sa zaplnili školákmi v rámci ambiciózneho projektu „Škola na basket“, v ktorom sa spojili oba bratislavské kluby, aby ukázali deťom rivalitu bratislavského derby.

„Ide to ruka v ruke s filozofiou nášho mládežníckeho basketbalového klubu. Prvýkrát sme si vyskúšali takýto formát zápasu v doobedňajšom čase. Myslím si, že atmosféra na ihrisku a okolo neho svedčila o tom, že to bolo správne rozhodnutie. Škoda, že celoslovenský štrajk učiteľov bol vo štvrtok, možno by tu bolo ešte viac detí, ale na prvýkrát to bolo veľmi príjemné a pekné spestrenie pre hráčov a pre deti,“ vyjadril po zápase spokojnosť s akciou šéftréner Karlovky František Kubala. Pasienky sa počas piatkového dopoludnia v hojnom počte zaplnili školákmi, ktorí mali možnosť vidieť dohrávku 18. kola medzi Interom a Karlovkou. „Nemrzí nás strata domáceho prostredia, Pasienky sú asi najbasketbalovejšou halou na Slovensku. Prišla kopa detí zo škôl aj z okolia, z celej časti Bratislavy aj z našej časti a myslím si, že si odnášajú príjemný športový zážitok, o ktorý sa postarali oba tímy. Pre Karlovku ide o návštevu sezóny, pre Inter možno o vyšší štandard domácich zápasov,“ zakončil hodnotenie vydarenej akcie Kubala, ktorý tiež dúfa, že sa v budúcnosti podarí v spolupráci s Interom pripraviť obdobnú akciu.

Prejdime k samotnému duelu, ktorého priebeh bol nesmierne zaujímavý. V prvom polčase sa lepšie s netradičným časom zápasu vyrovnávali hráči Karlovky. Favoritovi dokázali po väčšinu času úspešne vzdorovať, nebyť zbabranej koncovky v druhej 10-minútovke, ktorú prehrali 2:15, tak mohlo byť skóre po prvom polčase oveľa vyrovnanejšie. „Prvý polčas bol odraz toho, že nie sme zvyknutý hrať v tomto čase. Je to šok pre organizmus a myslím si, že chvíľku trvalo, kým sme sa dostali do toho fyzického stavu, aby sme mohli hrať tak ako chceme. Mali sme síce aj nejaké dobré úseky, ale mali sme aj zlé. V druhom polčase, keď sme hrali 7 až 9 minút dobre, tak sme dokázali odskočiť na rozdiel 30 bodov. S výkonom som osobne spokojný, hlavne s druhým polčasom, v ktorom sme zahrali lepšie v obrane a rozumnejšie v útoku,“ skonštatoval priebeh duelu domáci Nenad Miloševič.

Kým v prvých dvoch štvrtinách dokázali zverenci Milana Černického žlto-čiernych hrýzť, tak v druhom polčase jasne dominovali hráči Interu. „Po katastrofálnom zápase v Nitre sme sa dali nejako dokopy a v prvom polčase sme hrali svoju hru. Poctivo sme bránili, držali sme sa na rozdiel 10 bodov. Nebolo to síce ideálne, ale dalo sa to. Bohužiaľ v druhom polčase prišla zase naša zlá chvíľka, súper na nás pritlačil v defenzíve, začali sme robiť veľa strát a chýb. K tomu nám nepadali voľné strely spod koša, náskok sa natiahol na 20 až 30 bodov, ktorý dokázali udržiavať až do konca. Stále ide o rovnaký problém, súper nám vždy v tretej štvrtine odskočí a my už nevieme ich náskok dobehnúť,“ doplnil svoj zápasový pohľad hráč Karlovky Dávid Abrhám. Aj napriek prehre dokázal nájsť 19-ročný mladík pozitíva na hre Karlovky: „Určite sú tam nejaké pozitíva, na ktorých môžeme do budúcnosti stavať, hlavne v obrane, v komunikácii a aj v útoku. Viac by som odporučil, aby sme si viacej nahrávali, posúvali loptu a nebáli sa zakončenia.“

Nielen spokojnosť s víťazstvom, ale aj so záujmom o akciu „Škola na basket“ potešila Neša Miloševiča: „Chcem to pochváliť. Bolo to super, dobrý nápad, super organizácia, bolo tu veľa detí. Som rád, že sa konečne prišli pozrieť na náš šport. Nemôžem uveriť, že niektoré nočné kluby majú na facebooku viacej lajkov ako nejaké športové tímy. Bohužiaľ je to hanba a veľká škoda na túto dobu, lebo málo detí chodí na basketbal, na šport všeobecne. Som preto rád a myslím si, že takéto akcie by sa na celom Slovensku mali organizovať častejšie.“

Pre Karlovku išlo už o šiestu porážku za sebou, ale tie najdôležitejšie duely ich ešte len čakajú. Najskôr privítajú doma Svit, potom ich čaká cesta do Spišskej Novej Vsi a kalendárny rok zakončia domácim duelom s Nitrou. „Určite by sme chceli vyhrať všetky tri zápasy, budeme sa o to snažiť a uvidíme ako to dopadne. Bol by to veľmi pekný darček k Vianociam, keby vyhráme všetky 3 duely. Pomohlo by nám to v tabuľke, či už z hľadiska morálky, ale aj psychiky. Pozdvihli by sme sa a hrali by sme lepšie,“ myslí si Dávid Abrhám.

Reč čísel: Aj napriek jasnému rozdielu v skóre išlo o vyrovnaný zápas v štatistických ukazovateľoch. Hlavný rozdiel bol streľbe za dva body – Inter premenil 65% svojich pokusov, Karlovka iba 44%.

FOTO: VLADIMÍR DORŇÁK