• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Pri pohľade na konečné skóre (55:57) by mnohí mohli povedať, že to bol hlavne súboj obrán. Prievidza s Handlovou sa ale museli nadrieť na každý úspešný pokus. Handlovčania sa napokon otriasli zo zlého vstupu, v druhom polčase otočili vývoj a po zvládnutí posledného útoku mohla vypuknúť na ich strane radosť z triumfu nad najväčším rivalom.

Útočná paráda to rozhodne na úvod nového ročníka Niké SBL nebola, tímy ako keby aj pod ťarchou 139. hornonitrianskeho derby zahadzovali také šance, ktoré by obvykle nemíňali. V prvom polčase nahrával tento scenár hlavne domácej Prievidzi. „Nepovedal by som, že nervozita. Povedal by som, že oba tímy makali v obrane, žiadne ľahké koše sme si nedarovali. To sa odzrkadlilo aj na skóre,“ myslí si krídelník BC Marek Jašš.

Handlová sa v úvodnej 20-minútovke herne a strelecky hľadala, na polčas išla so 7-bodovým mankom. Po prestávke našla ale evidentne správny mix piatich hráčov na palubovke a dosť rýchlo sa vrátila do zápasu. „Myslím si, že úvod bol z našej strany celkom vypätý. Na oboch stranách padalo dosť málo bodov. Potom sa tímy ako keby zobudili, začalo to trochu viacej sypať. Tréner sa nás snažil motivovať, že všetky strely, o ktorých sme hovorili na tréningoch, tak prídu. Máme sa len hľadať tak, ako doposiaľ. Som toho názoru, že kvôli stresu sme mali zviazané ruky. Potom sme sa trochu odviazali a výsledok hovorí v náš prospech,“ uviedol hosťujúci Jakub Kádaši.

Domáci basketbalisti sa razom dostali pod tlak, ale dlhé momenty boli bližšie k víťazstvu oni. „Treba sa vyvarovať strát, z ktorých boli ľahké protiútoky a dvakrát po sebe zasmečovali. To hneď nahecuje celé družstvo. Bola skvelá atmosféra, chcel by som poďakovať fanúšikom, že prišli v takom hojnom počte. Dúfam, že aj naďalej si budú hľadať cestu do haly a my vyhráme,“ vyjadril sa Jašš.

DSC 4008

„Baníci“ z Handlovej sa postupne herne zžívali so svojou najnovšou posilou, Eli Scottom. Už vo svojej premiére ukázal, že autor 8 bodov a 7 doskokov môže byť veľkým prínosom pre družstvo, čo si myslí aj Kádaši: „Eli Scott je tu menej ako týždeň, ešte sa všetci spolu hľadáme a nevieme, čo od seba očakávať. Myslím si, že pre naše družstvo bude veľkým prínosom.“

Všetko spelo v stretnutí s nízkym bodovým nástrelom k dramatickej koncovke a tak tomu aj bolo. Ešte pred ňou prišla Prievidza o svojho rozohrávača Djukana Djukanoviča, ktorý odkríval na lavičku. Tromfy mala dlho v rukách Handlová. „Rozhodovali určite maličkosti, asi väčšie srdce z našej strany. Hádzali sme sa za každou loptou, bojovali sme v obrane jeden za druhého. Som rád, že to malo pre nás šťastný koniec. Je to pekný štart do sezóny. Verím, že na to nadviažeme v ďalších zápasoch,“ vyhlásil Kádaši.

DSC 4003

Niekoľko zlých rozhodnutí a chýb v koncovke ale napokon prihralo posledný útok do rúk Prievidze. Domáci fanúšikovia si už prehrávali momenty euforickej radosti, rozhodujúca strela na vyrovnanie, respektíve víťazstvo si však cestu do koša nenašla. Tešil sa ich úhlavný rival. „Keby nám padla trojka, tak by sme vyhrali. Bolo to buď-alebo. Posledný útok, tam sa už dá ťažko vymýšľať, čo ešte viac urobiť. Určite nás neteší, že sme prehrali, hlavne takto dvojbodovým rozdielom. To na tom najviac mrzí. Každá jedna chyba, ktorú sme urobili v zápase, nás stála víťazstvo. Takto sme si nepredstavovali štart do sezóny, ale je to len začiatok. Treba makať, poučiť sa z chýb, ktoré sme urobili. Nepadalo nám to za tri body, takže dúfam, že ďalšie stretnutie nám to už popadá a bude to vyzerať inak,“ dodal na záver hodnotenia zápasu Jašš.

Foto: Lukáš Droppan