• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Sobotňajší duel medzi Interom a Komárnom opäť raz potešil oko basketbalového fanúšika. Vynikajúca atmosféra, skvelé individuálne výkony a predĺženie, v ktorom sa priklonilo športové šťastie na stranu domácich aj napriek tomu, že počas takmer celého priebehu zápasu prehrávalo.

Súboje medzi týmito dvoma celkami získali za posledné obdobie špeciálny náboj, preto kľudne možno označiť tieto duely za už tradičné derby, čo sa potvrdilo v sobotu aj v Hant Aréne. Od začiatku sa hralo vysokom nasadení, hráči Interu po zmene trénera ešte v lige neprehrali, na druhej strane Komárno chcelo zastaviť zlú sériu z posledných zápasov, zo štyroch stretnutí sa im podarilo zvíťaziť iba v jedinom prípade. Lodiari pritom nezačali vôbec zle, po strelecky nevýraznom úvode sa bodovo odtrhli, vďaka vyššiemu nasadeniu a bojovnosti to dlhú dobu vyzeralo, že zverenci Dragana Ristanoviča oplatia svojmu súperovi prehru z tretieho kola.

Pred štvrtou štvrtinou viedli rozdielom 13 bodov, 36 sekúnd ešte mali stále 4-bodové vedenie. Potom však prišiel úspešný pokus Martina Rančíka, nepremenená strela Mareka Kozlíka a 21 sekúnd pred koncom štvrtiny vyrovnával Radoslav Rančík na 85:85. Šancu na zisk dvoch bodov mal v rukách Isiah Umipig, ale svoj pokus nepremenil. Martina Rančíka sme po zápase sa opýtali, či veril počas duelu v obrat. „Videl som, že bojujeme. Viac si nemôže hráč pýtať od tímu. Keď to nejde dobre, tak treba ukázať viac srdca a bojovnosti, zomknúť sa. Myslím si, že toto bolo asi to najväčšie pozitívum. Pozitívom je tiež samozrejme, že sme vyhrali, ale tá bojovnosť, srdce a nasadenie, na tom je možné stavať,“ odpovedal skúsený pivot Interu. Svoj pohľad na záverečné momenty priniesol z hosťujúceho tábora Ondrej Haviar: „Inter hlavne zlepšil oproti prvému polčasu úspešnosť trojkových pokusov, padlo im niekoľko dôležitých striel, čím sa na nás dotiahli ešte v riadnom hracom čase. My sme tiež prispeli niekoľkými chybami v obrane, ale aj v útoku.“

Predĺženie prinieslo úplne odlišný obraz hry, aj napriek problémom s faulami u viacerých kľúčových hráčov na strane domácich sa žlto-čierni od úvodu dostali do menšieho trháku, ktorí až do záveru nespustili z rúk. Výrazný rukopis na výhre Interu mal Nešo Miloševič a práve Martin Rančík, autor 27 bodov: Nešo dobre zahral, ja som sa dostal do dobrých pozícií, obaja sme boli schopní zakončovať. Myslím si, že nás vo veľa momentoch výrazným spôsobom podržala obrana. Pozitívne vnímam tento zápas.“ Komárno sa vďaka Thompsonovi snažilo zvrátiť zápas na svoju stranu, ale nepremenené strely v závere stáli tím šancu na dva body. „Predĺženie je vždy nevyspytateľné – málo času, málo síl, problémy s faulami. Niekedy vyhrá jednoducho šťastnejšie družstvo. Ešte teraz to mrzí a aj bude, stačilo možno jeden – dva momenty, lepšie rozhodnutia alebo jedna obrana a zápas by sme udržali,“ myslí si Ondrej Haviar. „Od toho sme tu, sme profesionáli a je jedno koho meno z lavičky je zavolané, musí prísť a zapojiť sa automaticky,“ vyjadril sa k problémom s faulami Martin Rančík.

Tréner Ľubomír Urban počas predĺženia zapojil do diania niekoľko hráčov, ktorí počas väčšiny zápasu sedeli na lavičke a tento ťah sa nakoniec vyplatil, Inter si zapísal pod vedením „Mexa“ už deviate víťazstvo v rade a dôležitý súboj s Komárnom dokázal zvládnuť. „Ťažšie sa hrá proti takýmto súperom, keďže posledné tri zápasy sme mali v podstate o ničom. Ja nie som na výhovorky, Komárno hralo výborne, je to kvalitný tím, preto som očakával ťažký zápas,“ zakončil hodnotenie starší z bratského dua Rančíkovcov. Na komárňanskej strane sa prehĺbil herný útlm po účinkovaní vo FIBA Europe Cupe, vďaka výsledkom z posledných duelov sa úradujúci majster prepadol na piatu pozíciu. Pociťuje Haviar v kabíne tlak na výsledky? „Tlak je vždy, ešte stále sme úradujúci majster a výhry sa od nás očakávajú. Náš program bol veľmi náročný, ťažké zápasy na palubovkách súperov z čela tabuľky. Minimálne v dvoch sme siahali na víťazstvo, no nevyšlo to,“ odpovedá handlovský odchovanec. Zaujímavosťou je, že títo dvaja súpera sa stretnú opäť už v nedeľu, tentoraz to však bude na komárňanskej pôde. „Hrať s rovnakým nasadením a sústredením celých 40 minút. Teraz budeme mať výhodu domáceho prostredia my, naši úžasní fanúšikovia nás potiahnu a verím, že odvetu zvládneme,“ vymenoval na záver zmeny, ktoré je potrebné vykonať pred nedeľňajším stretnutím rozohrávač Komárna.

Reč čísel: Napriek tomu, že v takmer všetkých štatistických ukazovateľoch mali navrch hráči Komárna, tak hlavnú úlohu zohrali body spod koša, kde Inter nazbieral o 14 bodov viac.

Videoreport zo zápasu Inter - Komárno:

FOTO: VLADIMÍR DORŇÁK