• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Levickí Patrioti zakončili kalendárny rok na vlastnej palubovke v poradí už dvanástym víťazstvom, mimoriadne cenným, v dueli Alpsko-adriatického poháru porazili tohtoročného účastníka FIBA Europe Cupu Helios Suns Domžale.

Náročný program z predošlých dní sa podpísal na úvodnej štvrtine zverencov Tea Hojča, v ktorej hrali proti silnému súperovi nedôrazne, čoho výsledkom bolo vedenie 23:11 v prospech hostí. „Treba povedať, že sme hrali proti Heliosu Suns, účastníkovi FIBA Europe Cupu, ktorý má vo svojom tíme skúsených hráčov. Nie je jednoduché hrať proti takému tímu, plus sme pociťovali nedostatok energie po náročných dueloch, ale vďaka našim fanúšikom, ktorí nám pomohli dvihnúť sa, sme dokázali hrať podľa mňa veľmi dobrý basketbal,“ hodnotil po zápase samotný priebeh levický tréner Teo Hojč. Patrioti sa po zlom úvode prebudili, v druhej časti zápasu zmazali manko a s Domžale dokázali hrať vyrovnanú partiu, o čom svedčilo aj polčasové skóre – 30:32.

Po prestávke sa striedalo vedenie zo strany na stranu, stále mohla uspieť ktorákoľvek strana. „Vždy verím vo víťazstvo, dôverujem svojmu tímu,“ odpovedal Hojč na otázku, či veril vo víťazstvo nad slovinským tímom. V poslednej štvrtine prišiel strelecký uragán domácich, šnúrou 18:2 položili na lopatky súpera, ktorý až do záveru nevedel nájsť účinný recept na hru Patriotov. „Vstup do poslednej štvrtiny rozhodol, ak hráte takto v poslednej štvrtine a vyhráte zápas, tak je jasné, že práve to rozhodlo. Tentoraz sme to boli my,“ zamyslel sa Hojč.

Svoj pohľad na dianie hlavne v druhom polčase pridal aj hosťujúci tréner Jaksa Vulič: „Hráči z lavičky takmer vôbec neprispeli k zápasu, špeciálne v druhej štvrtine. V poslednej štvrtine pociťovali naši kľúčoví hráči miernu únavu, možno za týmto treba hľadať čo sa dialo na palubovke. Snažili sme sa zmeniť našu hru, ale Levice postrážil priestor pod košom, otvorené strely sme nepremenili, to je jednoducho basketbal.“ Vulič tiež dodal, že 38-bodová prehra Levíc zo vzájomného duelu spred dvoch týždňov nezodpovedala reálnej kvalite slovenského tímu.

Už to vyzeralo tak, že záver zápasu medzi Levicami a Domžele sa bude dohrávať, ale školáckymi chybami dovolili domáci súperovi ožiť. Ten dokázal v závere stiahnuť na rozdiel 4 bodov, ale na výraznejšiu dramatizáciu sa nezmohol. „V závere sme urobili niekoľko chýb, príliš skoro sme stratili koncentráciu. Mysleli sme si, že je po zápase, ale nebolo. Našťastie všetko dopadlo dobre pre nás. Moje pocity boli mierne odlišné, pretože som hral proti svojej rodnej krajine, bývalým hráčom, preto som bol aj trochu viac emotívny,“ reagoval levický tréner na to, že počas duelu oveľa výraznejšie ako obvykle gestikuloval svojim zverencom. Hojč taktiež využil možnosti tejto súťaže, na ktorú sa nevzťahuje pravidlo o pobyte slovenského hráča počas celého zápasu. „V tejto súťaži to môžeme takto hrať, nemusím myslieť na pravidlo o jednom Slovákovi na palubovke. Milan Žiak hrá celú sezónu veľa minút, ak mám takto možnosť vydýchnuť mu, tak ju využijem,“ poznamenal Hojč.

O víťaznom zápase s Domžale sa rozpovedal aj Miloš Markovič: „Musím povedať, že v prvom zápase nás súper zničil, z čoho sme boli mierne sklamaní. Chceli sme ukázať našu hrdosť, čo nám vďaka našej hre aj podarilo. Do defenzívy sme vložili po prvom polčase viacej agresivity, vďaka čomu prišli v útoku ľahké body. Stroj začal pracovať, dali sme niekoľko ťažkých striel a pokračovali v našej hre. Toto víťazstvo znamená, že stále bojujeme o čo najlepšiu pozíciu v pohári. Po prehre o takmer 40 bodov sme im ukázali, že dokážeme hrať proti tímom, ktoré sú oveľa skúsenejšie a majú vyššie rozpočty ako my. V stretnutí sme si aj vďaka našim fanúšikom, ktorí nám dodali energiu zaslúžili zvíťaziť.“ Patrioti zakončili kalendárny rok dvanástym domácim víťazstvom v rade, zápasové účinkovanie v roku 2015 ukončia ďalším duelom Alpsko-adratického poháru, v ktorom cestujú na palubovku rakúskeho Traiskirchenu.

Reč čísel: Domáci Patrioti sa dokázali otriasť zo zlého úvodu a po vyrovnanej tretej a štvrtej štvrtine vykročili za víťazstvom šnúrou 16 bodov v rade, na čo hostia nedokázali adekvátne zareagovať. Svoju rolu na konečnom výsledku zohral aj fakt, že lavičkoví hráči na strane Levíc sa podieľali na víťazstve 29 bodmi, kým na strane Domžale zaznamenali iba 16 bodov hráči z lavičky.

FOTO: LUKÁŠ DROPPAN