• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Derby konfrontácia Komárna s Levicami nudiť rozhodne nemohla. Zaplnené publikum, patričné emócie a zaujímavý priebeh. Prvý polčas patril domácim, ale svoju snahu nedoviedli do víťazného konca. Hostia totiž udreli v tretej štvrtine a svoj obrat doviedli do úspešného konca.

„Diabli“ to mali rozohrané dobre, herne si rozumeli a strelecky sa mohli oprieť najmä o produktívnu dvojicu Vuk Djordjevič a Demarkus Stuckey. Dve dobré koncovky štvrtín im priniesli polčasové vedenie 50:41 a fanúšikovia cítili, že by úradujúceho majstra šlo v sobotu večer zdolať. „Myslím si, že zápas sme začali dobre, s energiou, hlavne v útoku. V obrane sme hrali celkom solídne, Leviciam nepadli nejaké strely. Plnili sme si to, čo sme si povedali v šatni. Stretnutie rozhodla tretia štvrtina, Levice v nej ukázali svoju kvalitu. Začali hrať agresívnejšie, viac behali, my sme naproti tomu trochu povolili v obrane a oni potrestali každú našu chybu. Potom sa to už s nami nieslo, síce sme sa snažili dotiahnuť, ale Levice si to už v štvrtej štvrtine ustrážili,“ zhodnotil priebeh stretnutia domáci Samuel Volárik.

Levická hra nebola v prvom polčase ideálna, viackrát sa na svojho súpera dotiahli, aby mu následne umožnili bodovo odskočiť. Do hry sa zapojila už aj najnovšia posila tímu - James Padgett. Ani on však nezabránil tomu, aby Patrioti nemali pred sebou v druhom polčase ťažkú úlohu, otočiť duel na svoju stranu.

„Nezačali sme ideálne v obrane, v prvom polčase sme trápili, nemali sme požadovanú energiu. Cez polčas sme si povedali, čo treba urobiť a v tretej štvrtine sa to ukázalo. Urobili sme veľkú bodovú šnúru a Komárno už na to nevedelo zareagovať. Nebrali sme ohľad na informácie, ktoré sme pred týmto stretnutím o súperovi dostali. Nerobili sme si svoju robotu v obrane, súper začal dávať strely a my sme museli nájsť spôsob, ako sa dostať do zápasu,“ uviedol sebakriticky Tre'Darius McCallum.

 H0I7076

Tretia štvrtina bola kľúčová z pohľadu vývoja stretnutia. Patrioti doslova vybehli na palubovku a veľmi sebavedomo si išli za obratom. Pomohla im k tomu 13-bodová šnúra, ktorou sa dostali po dlhom čase do vedenia. Jednou z kľúčových postáv týchto momentov bol práve McCallum: „Ak pôjdem do toho, tak som vedel, že sa pridajú aj spoluhráči. Snaha vychádza najmä z obrany, z ktorej to bolo v útoku jednoduchšie. Cítil som sa dobre, chcel som hrať fyzicky, bojovať a pomohlo to napokon. Vedeli sme, že ako tím nebojujeme tak, ako by sme mali. Cítili sme to tak, že sme lepším mužstvom, len sme to neukazovali. V druhom polčase sa to ukázalo, dokázali sme v správnej chvíli zastaviť Komárno.“

Domáci v jednej chvíli prehrávali dvojciferným rozdielom, ale z náporu regionálneho rivala sa dokázali vymaniť. V poslednej štvrtine dokonca bojovali o víťazstvo, keď sa dostali na rozdiel jedného útoku. Viac sa už ale z ich strany nepodarilo. „My sme vybehli trochu mäkšie, Levice sa chceli do zápasu vrátiť a stiahnuť manko. Začali hrať agresívnejšie a trestali naše veci. Mali sme niekoľko otvorených striel, ktoré sme nepremenili. Levice naproti tomu premenili ťažké strely, ale to hovorí o ich kvalite. Majú dobrých hráčov, ktorí takéto strely vedia premieňať. Zaslúžene vyhrali,“ vyjadril sa Volárik.

 H0I6825

Patrioti sa v kľúčových okamihoch mohli oprieť o širokú rotáciu, dôležité strely premenil napríklad Eduard Kotásek alebo Martin Bachan. Víťazstvom sa dobre zároveň naladili na jedno z kľúčových stretnutí v Európskom pohári FIBA. „V tomto tíme má každý sebavedomie. To si myslím, že v tom sme odlišní od ostatných. Nik sa nebojí zobrať zodpovednosť do svojich rúk, vystreliť a popasovať sa s tlakom v kľúčových okamihoch. Teší ma, že sa ostatní pridali, Bachanovi dôležité strely alebo dobrá robota od Kotáska. Potrebovali sme takýto zápas, aby sme sa dostali do rytmu. Budeme pripravení na stredajší zápas v Európskom pohári FIBA,“ myslí si McCallum.

Pre Komárno to bola tretia prehra po sebe (78:88), ale aj tento zápas ukázal, že po mnohých hráčskych zmenách, to bude časom lepšie. „Bol to jeden z našich lepších zápasov. V Spišskej sme odohrali tesné stretnutie, ale nebolo to také dobré z našej strany. Teraz to bolo lepšie, každým zápasom sa učíme. Krok po kroku napredujeme a zlepšenie príde,“ dodal na záver Volárik.

Foto: Karol Scholtz