• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Výkony pred koncom základnej časti Eurovia Slovenskej basketbalovej ligy gradujú, o čom svedčia aj dôležitosti jednotlivých duelov. Komu patrí miestenka v našom tradičnom výbere?

Osobnosť kola

Neprekvapujúco sa osobnosť 34. kola zrodila v šlágri kola medzi Prievidzou a Interom. Meno kľúčovej persóny tohto duelu a aj celého kola je srbský pivot Svetozar Stamenkovič. Pivot Prievidze jasne predčil a dominoval v zápase o prvé miesto, čo jasne ukazujú aj jeho čísla zo zápasu. Stamenkovič zaznamenal s 37 bodmi druhý najlepší strelecký výkon sezóny, zároveň aj najlepší bodový výkon hráča Prievidze za posledné tri sezóny, keďže na Hornej Nitre sa prikladá dôraz hlavne na tímový výkon. Okrem bodov si 25-ročný legionár zapísal do štatistík 11 doskokov, 3 zisky a 8 získaných faulov, čím sa jeho efektivita vyšvihla na hodnotu 36, čo je taktiež jeho maximum v tejto sezóne. Ostatní hráči tohto kola sa mu prizerali z diaľky, ale určite nezanechali zlý dojem. Chýbať v našom výber nemôže P.J. Alawoya, ktorý v Košiciach opäť predviedol ďalší z rady pozoruhodných výkonov. Komárňanský pivot sa prezentoval 17 bodmi, 14 doskokmi, 3 ziskmi a 2 blokmi, ale keďže sa k nemu nik zo spoluhráčov výraznejšie nepripojil, tak majster prehral na košickej palubovke. Ako čoraz lepšou kúpou sa ukazuje angažovanie skúseného Slobodana Božoviča do družstva Svitu. V podtatranskom derby mal výrazný podiel na ťažko vybojovanom víťazstve Iskry, keď 36-ročný pivot dopomohol svojimi 26 bodmi a 8 doskokmi.

 

Slovenský hráč kola

Presun o kategóriu vyššie, tentoraz si reprezentačný pivot v službách Košíc Michal Baťka vybojoval za svoj výkon proti Komárnu honor slovenského hráča kola. Baťkovi iba o jeden doskok ušlo "double-double", ale jeho 22 bodov, 9 doskokov a jeden blok stačili bez problémov na zisk dvoch bodov proti majstrovi. Spišiaci sú čoraz bližšie k vytúženému prvému víťazstvu v sezóne, čo sa potvrdilo aj proti Svitu, kde nadviazal na svoj výkon spred dvoch dní Daniel Lenárt. Víťazstvo z toho nebolo, ale 21 bodov, 3 doskoky, 2 zisky a 8 získaných faulov pre rodáka zo Starej Ľubovne sa každopádne ráta. Tradične v tejto kategórii nemôže chýbať ani Radoslav Rančík, ktorého urputný boj nestačil na zisk dvoch bodov proti Prievidzi. Rančík si do štatistík zapísal 18 bodov, doskočil osem lôpt a získal 7 faulov v prospech tímu.

 

Šiesty hráč kola

Aj v tretej kategórii si vybojoval honor hráč z podkošového územia, tentoraz v službách Levíc. Risk v podobe angažovania Georgea Valentinea sa trénerovi Patriotov Teovi Hojčovi vypláca, o čom sa mohol opäť raz presvedčiť. Na Karlovke sa Valentine z poľa nemýlil, za niečo vyše 25 minút si zapísal 9 bodov, 5 doskokov, 3 asistencie, 3 zisky a 2 bloky, čím jasne ukázal svojim súperom chrbát. Na strane Karlovky mal opäť dobrú mušku kapitán tímu Michal Kožár, ale ani 23 bodov, 2 doskoky, 4 asistencie a 2 zisky nepomohli k bodom do súboja o šieste miesto. Svojim výkonom potešil trénera Spišskej Novej Vsi aj Matej Hrabčák. Proti Svitu si so 17 bodmi utvoril strelecké maximum v tejto sezóne, k tomu všetkému ešte pridal 3 doskoky.

 

Strelec kola

Prievidzský pivot Svetozar Stamenkovič jasne dominoval v tomto kole, na jeho 37 bodov nemal nik. Najbližšie mal k nemu s 26 bodmi Slobodan Božovič zo Svitu.

 

Najlepšia päťka kola

Miestenka v našej základnej päťke by sa neušla nasledujúcim hráčim: Svetozar Stamenkovič z Prievidze, P.J. Alawoya z Komárna, Michal Baťka z Košíc, Daniel Lenárt zo Spišskej Novej Vsi a Michal Kožár z Karlovky.

FOTO: PETER PENIAŠKO