• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Šláger 35. kola pripadol stretnutiu na Pasienkoch, kde si zmerali sily hráči Interu a Levíc. Patrioti po obrate v druhom polčase šokovali favorita a urobili ďalší krok na ceste za tretím miestom po základnej časti.

Zverencom Tea Hojča vyšiel úvod zápasu, ale postupom času sa chopili vedenia domáci hráči. Kým v prvej štvrtine bol náskok Interu ešte prijateľný, tak v druhej časti zápasu sa žlto-čierni odtrhli až na rozdiel 17 bodov. Levické šance na úspech dostali v druhej štvrtine vážnu trhlinu v podobe troch technických chýb za niekoľko sekúnd: „Obával som sa tej situácie, keďže som sedel na lavičke, tak som to ani nemohol ovplyvniť. Trochu sme na lavičke vybuchli, musíme kontrolovať emócie v takýchto zápasoch. Také zápasy budú aj v play-off, musíme sa preto udržať na lavičke. Bojovali sme, ako sme to ukazovali celý rok. Nevzdávali sme sa, bojovali až do konca a v tom úseku sme sa nezlomili,“ uviedol svoj názor k inkriminovanému momentu Milan Žiak. Tohtoročný pohárový víťaz bol k nezastaveniu a vyzeralo to tak, že si kráča za ďalším pohodlným víťazstvom, o čom svedčalo aj polčasové vedenie o 17 bodov - 52:35. Levický rozohrávač tiež prezradil, čo si povedali spoluhráči v šatni počas prestávky: „Hlavne bojovať, bojovať, bojovať. My sme vedeli, že Inter je favorit. Išli sme sem zabojovať, čo sa nám aj nakoniec podarilo.“

Plán začal fungovať, už samotný nástup do druhého polčasu bol predzvesťou toho, že o víťazovi stretnutia ešte nie je vôbec rozhodnuté. Patrioti počas dvoch a pol minút zaznamenali šnúru 9:2, ktorá im dala šancu na obrat. „Mali sme vysoké vedenie, ale prestali sme hrať hru, ktorú bežne predvádzame. V druhom polčase sme stratili náskok a umožnili Leviciam návrat do zápasu. Dali dôležité strely, my sme boli mimo rytmu,“ skonštatoval Ronnie Taylor. Áno, Inter prestal hrať svoju hru, čo umožnilo mimoriadne efektívnemu Grangerovi a Žiakovi stiahnuť dokonca na rozdiel dvoch košov. „Väčšinou si posúvame loptu, ideme pod kôš, ale prestali sme to hrať. Levice využili naše nepremenené strely v útoku a dokázali to využiť vo svoj prospech. Nie je to len o útoku, všetko to začína v obrane. Naša obrana sa rozpadala, na čom určite musíme zapracovať,“ myslí si rozohrávač Interu.

Tohtoročný víťaz pohára viedol ešte v druhej minúte poslednej štvrtiny o 13 bodov, lenže v týchto momentoch sa začal obrat hostí. Levice dali v priebehu troch minút 13 bodov, čo ich dotiahlo na rozdiel jedinej trojky. Potom prišiel úspešný pokus Stojadinoviča, ktorý zrovnal skóre zápasu a od tohto momentu už nepustili Levičania vedenie z rúk. „Nečakal som to. Neviem opísať momentálne svoje pocity, je to odmena pre nás za celý rok. Ešte dobojovať posledný zápas základnej časti a sme tretí. Stále tomu nemôžem uveriť, som veľmi šťastný. Neviem či som vôbec vyhral niekedy na Interi počas mojej kariéry. Pre mňa to bola neskutočná energia počas zápasu. Užíval som si to, tiež aj spoluhráči, ktorí boli tiež nabudení. Vedeli sme, že ak udržíme koncentráciu, tak to dáme,“ povedal vo víťaznej eufórii Milan Žiak.

Patriotov posadil tento moment na koňa a vďaka súdržnému výkonu v koncovke zvíťazil po vyše desiatich sezónach na Pasienkoch. Víťazstvo povzbudilo tím Tea Hojča v boji o tretie miesto, na to im stačí vyhrať záverečný domáci zápas proti Svitu: „Musíme byť koncentrovaní do posledného zápasu, Svit je ťažký súper, máme ho doma. Musíme to vyhrať, môžeme byť tretí,“ povedal na záver Žiak. Žlto-čiernym koncovka zápasu nevyšla, nepremenili dôležité pokusy a prehrou prišli o možnosť bojovať o prvenstvo po základnej časti. „Vždy sa môže viac naučiť z prehier, ako z víťazstiev. Vieme, aké je to prehrať takýto zápas, ale na druhej strane vieme, aké je to aj otočiť. Sú to všetko lekcie, z ktorých sa môžeme poučiť. Sme skúsený tím, ktorý v play-off určite podobné chyby neurobí,“ myslí si Ronnie Taylor.

Videoreport zo zápasu Inter - Levice:

FOTO: VLADIMÍR DORŇÁK