Vytlačiť
Kategória: Návraty k zápasom

Máme za sebou kompletné víkendové 13. kolo. Pozrime sa, čo nám prinieslo.

Udalosť kola

Niektorí fanúšikovia ho milujú, niektorí mu zas nevedia prísť na meno. Martin Rančík je ale v každom prípade najvýraznejšou osobnosťou našej najvyššej súťaže. V extralige debutoval už v pomerne pokročilom basketbalovom veku po tom, čo si urobil meno ako opora viacerých španielskych a talianskych klubov a predstavil sa v dvoch ročníkoch prestížnej Euroligy. V sobotu sa znova vrátil na naše palubovky, keď po doliečení operovaného kolena nastúpil na prvý zápas v tejto sezóne. Interu pomohol zdolať Handlovú (81:73) 8 bodmi, 4 doskokmi a blokom. Na palubovke strávil 15 minút.

Prekvapenie kola

Víkendové 13. kolo Eurovia SBL neprinieslo žiadne výraznejšie prekvapenie. Kvintet družstiev naplno využil výhodu domáceho prostredia a až na jednu výnimku to znamená, že vyhrali tabuľkovo lepšie postavené tímy. Tou výnimkou bol Svit, ktorý vonku nestačil na Banskú Bystricu (76:81) po tom, čo nedávno prišiel o zraneného rozohrávača Dava Coleyho a v týchto dňoch sa nemôže spoľahnúť ani na vynikajúceho podkošového bojovníka Lakeema Jacksona, ktorý si musel „odskočiť“ do USA.

Strelec kola

Peter Sedmák má inštinkty zabijaka, to nie je žiadna novinka. Márne sa tréner Handlovej Ľudovít Smačko hneval, že jeho zverenci mali za úlohu ustrážiť Sedmáka a jeho kolegu Neša Miloševiča. „Sedmo“ bol v sobotu nezastaviteľný a nielen, že „baníkov“ trápil po celý zápas, ešte ich aj „zabil“ v zlomových okamihoch. Autor 33 bodov bol bezkonkurenčne najlepší strelec kola. Druhý v poradí Matej Marchyn z Komárna dosiahol o 8 menej.

Osobnosť kola

Podľa hodnotenia efektivity bol hráčom kola prievidzský rozohrávač Igor Marič. Jeho index efektivity sa zastavil na čísle 28, keď dosiahol 21 bodov, 6 doskokov a 2 asistencie. Domnievame sa však, že najvýraznejšou postavou kola bol z vyššie spomenutých dôvodov práve Sedmák. Odchovanec Svitu pochádzajúci z Hranovnice hrá vo veľkej pohode a to, čo predviedol proti Handlovej, si isto zaslúži našu pochvalu.

Výbuch kola

Ofenzíva Karlovky dosiahla proti Prievidzi len 44 bodov, nikto z jej strelcov sa nedostal na dvojciferný počet. Najviac sa darilo Richardovi Kucsovi, autorovi 9 bodov. Lukáš Hoferica dosiahol o jeden menej. K výbuchu kola nemali ďaleko ani basketbalisti Banskej Bystrice, ktorí v druhej štvrtine duelu so Svitom už vyhrávali o 28 bodov, ale tento náskok premrhali, Svitu umožnili v tretej časti vyrovnať a na prvé domáce víťazstvo (81:76) sa potom poriadne nadreli.

 

FOTO: VLADIMÍR DORŇÁK