• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Uplynul mesiac od zápasu play-off s Komárnom, ktorým sme za stavu série 0:3 ukončili sezónu 2015/2016. Napriek skorému koncu sezóny naši mladí hráči (Martin Bachan, Roman Skvašik, Rasťo Gajdoš, Jakub Bendík, Marián Lehotský, Boris Belavý) pod vedením Michala Madzina trénujú ďalej a pripravujú sa na leto i ďalšiu sezónu. Prinášame vám ich pohľad a hodnotenie uplynulej sezóny.

Ako by ste zhodnotili uplynulú sezónu?

Bachan: Sezónu sme si určite predstavovali trošku lepšie, hlavne z pohľadu výsledkov, lebo tých našich víťazstiev bolo dosť málo. Čakali sme, že sa aj v play-off udržíme trochu dlhšie a že nevypadneme tak skoro. Počas sezóny sme prišli o veľa hráčov, takže káder sa dosť často menil a určite aj to zohralo úlohu, že sme neboli až tak stabilizovaní a zohratí.

Skvašik: Súhlasím s Martinom. Myslel som tiež, že sa bude viac pracovať s nami mladými, či už ide o minúty na ihrisku, ale skôr o tréningový proces. Dúfam že sa tréningový prístup k nám mladým hráčom zmení a aj hlavný tréner bude chcieť s nami viac pracovať a pozdvihnúť nás. Minúty na ihrisku – tie si už budeme musieť získavať sami u trénera, ale verím, že sa to dá. Prievidza to už túto sezónu predviedla. Počkáme tiež, ako dopadne letná príprava, ale určite musíme tvrdo trénovať.

Gajdoš: Pred sezónou som si myslel, že to dopadne lepšie. Čakal som možno viac vyhratých zápasov.

Bendík: Cez letnú prípravu sme pracovali dobre, mal som z toho dobrý pocit. Sezóna – myslel som že  dopadne inak, ako nakoniec dopadla. Možno je to tým, že sa hlavne pre zranenia striedalo množstvo nových hráčov a družstvo nebolo tak zohraté. Ťažko sa potom vyhrávajú zápasy.

Lehotský: Z môjho pohľadu – bol som prvý rok u mužov, čiže som vlastne pomaly zisťoval, aké to tu je. Je to iné ako v mladších kategóriách.

Belavý: Táto sezóna nám nevyšla podľa našich predstáv, hlavne sme sa takmer polovicu sezóny zohrávali, na čom mal podiel aj fakt, že sme mali veľa zahraničných hráčov. Ku koncu sme ukázali, že môžeme hrať proti družstvám na čele tabuľky, žiaľ, to už nestačilo a sezóna sa pre nás skončila.

 

Kam ste sa počas sezóny posunuli a naopak, na čom musíte ešte pracovať?

Bachan: Určite každá odohratá sezóna a minúty na ihrisku hráčovi niečo dajú, hlavne skúsenosti. A to je myslím najdôležitejšie, lebo tým hráč dospieva. Určite musím popracovať na streľbe a hlavne na fyzickej kondícii, čo mi dosť chýba. Ale na tom teraz intenzívne pracujem (usmieva sa).

Skvašik: Táto sezóna mi dala viac sebavedomia, keďže som zmenil kategóriu a prešiel k mužom. Psychika určite robí veľa, pomohlo mi to, že som si začal viac veriť. Snažím sa popri tréningoch pracovať aj individuálne, hlavne na streľbe. Trošku ma však zabrzdilo zranenie chrbta, ktoré ma obmedzovalo v podstate takmer štyri mesiace. Zranenie s chorobami mi možno zobrali viac priestoru na ihrisku. Určite musím popracovať na všetkých činnostiach.

Gajdoš: Podľa mňa je prechod z juniorky do extraligového mužstva veľmi náročný, keďže medzi tým nemáme žiadnu inú súťaž. Juniorská súťaž je výkonnostne nižšia, sú tam slabší hráči, hlavne fyzicky. Prídeme k mužom a zo začiatku sme medzi nimi vystrašení, pozeráme, čo sa tu deje. Hlavne to, ako  to už starší a skúsenejší hráči všetko vedia. Popri extralige chodíme hrať do Prešova prvú ligu a viacero ľudí nám už povedalo, že naše výkony nie sú až také, ako by sme trénovali s extraligovým družstvom.

Bendík: Extraliga mi ukázala, že je to iný level, ako juniorská súťaž, tvrdšie sa tam pracuje, všetko je úplne iné. Predstavoval som si, že my mladí budeme viac trénovať, keďže to potrebujeme oveľa viac, ako skúsení hráči. No z lavičky sa basketbal hrať nenaučíme.

Lehotský: Keďže v extralige som nedostal veľkú šancu, bol som zaradený do prvoligového tímu, kde som okúsil, aké je to hrať mužskú súťaž. Zistil som, že musím na sebe popracovať, hlavne na obrane.

Belavý: Po základnej časti som začal dostávať viac priestoru na ihrisku, čoho som sa hneď chytil a darilo sa mi veľakrát aj skórovať.  Najviac by som mal asi popracovať na obrane, ale som mladý hráč a stále je na čom pracovať.

 

Najlepší a najhorší moment v sezóne?

Bachan: Dobré boli určite všetky víťazstvá v sezóne, keďže ich bolo málo a z toho sme mali najlepšie pocity. Dobré spomienky mám na zápas proti Leviciam, ten bol veľmi dobrý, asi náš najlepší zápas v sezóne, posledný zápas pred play-off. Najhoršie bolo asi zranenie Petrucelliho, keď si zranil rameno, prišli hneď obavy, čo bude s tímom, keďže bol základným kameňom. Rozohrávač je ten hlavný hráč v tíme, ktorý to má všetko riadiť. A ani to samotné zranenie nevyzeralo dobre.

Skvašik: Najväčšie pozitívum sú určite tie výhry, ktoré sme dosiahli. A taká osobná vec – dostal som hneď prvú príležitosť na Interi, to bol asi taký prvý najkrajší moment v sezóne. Najhoršie bolo asi zranenie Petrucelliho, pretože to bola časť sezóny, kedy nám fakt išlo, herne to klapalo. Tam sa to na nejaký čas zastavilo.

Gajdoš: Svetlá vec boli týždne, keď sme ešte v lete chodili na prípravné zápasy do Česka. Bola to zábava, všetko ako má byť. Najhorší moment bolo Petrucelliho zranenie. Sedel na lavičke a keď som to videl, prišlo mi zle. Zápas bol dobre rozohratý, ale keď sa zranil,  celá tímová morálka akoby spadla a zápas zrazu vyzeral inak.

Bendík: Najhorší moment – zranenie Petrucelliho, naberali sme silu a toto nás posunulo opäť na nejaký čas vzad. Pozitívum – asi počas letnej prípravy zápas s Košicami, keď som dal 10 bodov.

Lehotský: Každý vyhratý zápas poteší. Nepríjemné veci – určite tie zranenia, lebo každý hráč potom v tíme chýba.

Belavý: Najlepšie momenty boli, keď sme dokázali poraziť silné družstva v lige, alebo v pohári. Najhoršie asi to množstvo zranených hráčov počas sezóny, čo určite narušilo tréningový aj zápasový proces.  A nerozumne prehraté zápasy s Karlovkou a Nitrou.

 

Kto bol pre vás počas sezóny v tíme vzorom?

Bachan: Mojim vzorom bol jednoznačne Boban Božovič. Už od jeho príchodu sme mali veľmi dobrý vzťah na ihrisku, ale aj mimo neho. Vždy sa mi snažil pomôcť a poradiť, či už v zápase, alebo na tréningu. Boban je skúsený hráč, takže jeho rady som si bral k srdcu.

Skvašik: Najskúsenejší hráč bol pre mňa určite Slobodan Božovič. Bolo od neho cítiť akúsi vyššiu úroveň basketbalu, a to vo všetkých smeroch.

Bendík: Vzor bol určite Boban, ktorý prešiel rôznymi európskymi klubmi, bol to kvalitný hráč s bohatými skúsenosťami, za čo hovorí aj to, že si zahral Euroligu za Partizan Belehrad. Samozrejme bol skvelý človek a priateľ aj mimo ihriska.

Belavý: Vzor bol pre mňa asi Slobodan Božovič. Nie len preto, že bol (je) skúsený a vynikajúci ľavoruký hráč. Aj mimo ihriska je skvelý človek.

 

Aké máte plány do ďalšej sezóny?

Bachan: Určite budem hrať vo Svite, keďže som v minulej sezóne podpísal zmluvu na dva roky. Iné významnejšie plány nemám, určite sa budem venovať basketbalu a na ten sa budem sústrediť.

Skvašik: Určite chcem dať do letnej prípravy všetko a naplno sa venovať basketbalu. Tento rok zmaturujem a budem mať čas už len na basket. Od septembra budem chodiť na Prešovskú univerzitu, externe študovať trénerstvo. Chcem všetko zasvätiť basketbalu a uvidíme ako mi to pôjde.

Gajdoš: Chcel by som sa venovať hlavne štúdiu na vysokej škole, niečo v odbore informatika, technika. A ešte uvidím, či popri tom budem stíhať hrať basketbal.

Bendík: Mám podanú prihlášku na vysokú školu, fakulta telovýchovy. Dúfam, že zmaturujem a že ma prijmú. Popri štúdiu by som chcel pokračovať ďalej v basketbale v Bratislave, uvidíme v akom družstve a akú ligu.

Lehotský: Budúcu sezónu sa chystám ostať hrať vo Svite, popri tom študovať na vysokej škole v Žiline, na Stavebnej fakulte. Dúfam že mi to vyjde a že sa mi bude dariť v oboch smeroch.

Belavý:  Chceme pokračovať v tom, čo sme ukazovali na konci sezóny a samozrejme naše ambície sú vždy tie najvyššie. Hrať o medailové umiestenia.

 

Koho tipujete na víťaza ligy?

Bachan: Ja tipujem na víťaza Komárno, keďže v doterajšom priebehu play-off prešli hladko všetkými zápasmi, aj cez nás, aj cez Inter, aj to víťazstvo viac prajem im.

Skvašik: Ja tipujem víťaza Prievidzu, keďže sa mi veľmi páči, ako majú vyskladaný káder. A aj to, ako pracujú s mládežou, v tomto napredujú. Nech vyhrá lepší, ale prajem to im.

Gajdoš: Výhru by som tiež prial Prievidzi, lebo sa mi páči, aký majú tím a ako to tam celé funguje.

Bendík: Ja tipujem Komárno. Majú rýchly pekný basketbal, Bannister je výborný rozohrávač, ktorý dáva výborné asistencie a skvele diriguje hru Komárna.

Belavý: Tipovať víťaza je ťažké, nech vyhrá ten lepší.

Lehotský: Môj tip je tiež Komárno, majú výborný tím, v doterajších zápasoch ukázali, že nemajú problém hrať prakticky s nikým, preto si myslím, že Prievidzu porazia. Dáme to na 3:3? (autor rozhovoru tipuje Komárno).

Zdroj: iskrasvit.sk

FOTO: DANIEL FAIX