• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Basketbalisti MBK Lučenec si v predstihu zabezpečili prvenstvo v prvej lige, vďaka čomu získali právo účasti v Eurovia SBL sezóne 2016/2017. O tom, či sa klub rozhodne prihlásiť, sa rozhodne v najbližších týždňoch.

Pred ôsmimi rokmi prišiel náhly koniec E.S.O. Lučenec, držiteľa dvoch majstrovských titulov (2003/04 a 2005/06) a dvoch Slovenských pohárov (2003/04 a 2006/07). Vyzeralo to tak, že novohradská basketbalová bašta navždy zmizne z basketbalovej mapy Slovenska. Účastník FIBA Europe Regional Challenge Cupu a FIBA Europe Cupu sa však dokázal pozviechať z tohto nečakaného úderu a v roku 2010 prišiel klubový reštart v podobe vzniku MBK Lučenec. V sezóne 2014/2015 skončili Lučenčania na druhom mieste, v aktuálnej sezóne bolo jasnou ambíciou klubu vyhrať súťaž a zároveň kvalifikovať sa na Budiš Slovenský pohár.

„Novému trénerovi Ivanovi Kurillovi sa podarilo vhodne skombinovať extraligových harcovníkov s mladíkmi. V priebehu sezóny do tímu pribudol jediný legionár – Alan Arnett. Vzhľadom na hráčsku kvalitu bolo cieľom uspieť v kvalifikácii Slovenského pohára a vylepšiť minuloročné druhé miesto v prvej lige. Odmenou pre tím bol postup do finálovej osmičky. Štvrťfinálový pohárový zápas s Prievidzou nám ukázal zrkadlo výkonnostného rozdielu medzi špičkou oboch líg, hanbu sme si však neurobili a tento zápas bol motiváciou pre mladých hráčov do ďalšej práce. V jarnej časti prvej ligy sme ukázali našu prevahu, okrem jediného zaváhania sme dotiahli zápasy do víťazného konca. Dve kolá pred koncom súťaže môžem konštatovať, že všetky ciele sme splnili na 100%,“ povedal k prebiehajúcej sezóne podpredseda klubu Richard Drábik.

Lučenec sa nakoniec po štvorkolovej kvalifikácii zúčastnil Budiš Slovenského pohára a v prvej lige vyhral v predstihu skupinu o prvé až šieste miesto, keď v doterajších 11 zápasoch našiel len jediného premožiteľa. „Posledný krok býva najťažší, predviedli sme však v zápase s Karlovkou dobrú tímovú obranu. Toto víťazstvo aj prvenstvo v prvej lige patri všetkým hráčom, ľuďom žijúcich v Lučenci, ktorí nás v celej sezóne povzbudzovali. SBL-ka je na dosah a spravíme maximum pre naplnenie tohto cieľa. Musíme však zabezpečiť financie, aby sme boli plnohodnotným tímom v najvyššej súťaži,“ uviedol k postupu kormidelník tímu Ivan Kurilla.

Skúsený tréner tiež pochválil skladbu tímu: „Keďže vstúpilo do platnosti o šiestich Slovákoch v SBL-ke, bolo náročné skladať káder. Poskladali sme však aj napriek viacerým problémom solídne družstvo. Do tímu v januári pribudol aj Američan Alan Arnett, ktorý herne do koncepcie zapadol.“ Kurilla bude pokračovať v lučeneckom basketbale aj nasledujúcu sezónu a spolu s vedením klubu urobí všetko pre účasť v nasledujúcej sezóne Eurovia SBL. O účasti sa podľa Drábika rozhodne v najbližších týždňoch: „Vyjasní sa, na akej úrovni bude pokračovať lučenecký basketbal v budúcej sezóne. Eurovia SBL je veľkým lákadlom pre klub aj fanúšikov. Uvedomujeme si však veľký rozdiel medzi súťažami, čo sa týka finančného, materiálneho i personálneho zabezpečenia.“ Podobné zmýšľanie má aj Ivan Kurilla: Verím, že v Lučenci je dostatok ľudí, ktorý budú chcieť basketbalu pomôcť predovšetkým finančne. Mesto ale aj široký Novohrad by tak získal opäť možnosť zahliadnuť najvyššiu súťaž na domácej palubovke.“

FOTO: PETER PENIAŠKO