• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Pivot BK Iskra Svit Boris Belavý si svojimi výkonmi v závere predchádzajúceho ročníka vybojoval miestenku v širšej nominácii reprezentačného trénera Ivana Rudeža. V rozhovore okrem iného prezradil, ako mu môže pomôcť v klube letná príprava s reprezentáciou.

„V prvom rade je to pre mňa česť, že ma zavolali sem prísť medzi najlepších. Tým, že som ešte mladý, tak si tejto možnosti ešte o to viac vážim,“ vyjadril sa Belavý o možnosti byť v širšej nominácii Slovenska na kvalifikáciu majstrovstiev Európy. Reprezentačný tím nedávno ukončil v Šamoríne druhý blok prípravy. Ako môže Belavému pomôcť tréning pod vedením trénera Ivana Rudeža? „Môže mi to pomôcť v individuálnych činnostiach. Máme dobrého trénera, hrám proti skúsenejším hráčom, ktorí mi vedia pomôcť. Je to dobrá skúsenosť,“ odpovedá hráč Svitu.

Príprava pod trénerom Rudežom dala zabrať aj skúsenejším hráčom, náročné tréningy si však odchovanec basketbalu z Považskej Bystrice pochvaľuje: „V klubových tréningoch je to viac-menej o taktike na súpera, keďže sa hrá streda-sobota, tak náročnosť tých tréningov nie je taká veľká, ako tu, keď sa pripravujeme na turnaj a kvalifikáciu.“ Člen mládežníckych výberov do 16, 18 a 20 rokov bojuje premiérovo o miestenku v mužskej reprezentácii, vďačiť za to môže dobrému záveru sezóny. „Strašne moc mi narástlo sebavedomie, lebo som už vedel, čo si môžem dovoliť proti hráčom. Dával som koše, doskakoval som, strašne mi to pomohlo. Aj tým, že sa nám na konci zranili nejakí hráči, takže som hral, dostal som príležitosť a využil som to naplno,“ uviedol Belavý.

Podtatranci si pochvaľovali prvú sezónu 21-ročného pivota v drese Iskry, nakoniec sa vedenie klubu rozhodlo pokračovať v spolupráci aj do nového ročníka Slovenskej basketbalovej ligy. „Ja som bol dohodnutý, že zostávam vo Svite. Vyhovuje mi to. Máme teraz nového mladého trénera, máme aj mladý tím. Malo by to byť dobré, mal by som aj viacej hrávať,“ povedal Belavý. Po dobrom závere sezóny a novom smerovaní tímu sa pre centra očakáva dôležitejšia rola v kádri: „Budem sa musieť s trénerom porozprávať o jeho očakávaniach odo mňa. Dúfam, že budem hrať a môcť pomôcť tímu aj mladým chalanom, tým že budem už tretí rok v SBL-ke. Som už taký skúsenejší, viem ako to chodí.“

Belavý si tiež pochvaľuje budovanie klubu na mladých Slovákoch a rovnako aj menovanie Michala Madzina do pozície hlavného trénera tímu: „Podľa mňa je dobré, že sa vybrali touto cestou. Je to však cesta na niekoľko rokov, pretože sú to mladí chalani, ktorí ešte nehrali ani prvú ligu. Je to obrovský skok z juniorskej súťaže do SBL. Bude to na nich, ako sa pobijú s možnosťou, že môžu hrať. Ja som rád, že dostal šancu ako mladý tréner. Minulý rok bol asistentom trénera Juga, takže sa mohol niečo naučiť. Bude to mať ťažké, keďže je prvý rok v SBL a bude mať mladý tím. Uvidíme ako sa s touto novou úlohou popasuje.“

FOTO: DANIEL FAIX