• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Nová sezóna so sebou prináša novú výzvu a čeliť jej budú i noví hráči. Z vlaňajšieho kádra, ktorý získal konečnú štvrtú priečku, ostali v tíme iba Slováci Michal Baťka, Stanislav Baldovský a Maurizio Galata. Legionárska skladba je úplne nová. 

Nad všetkými hráčmi v lige bude minimálne zásluhou svojej výšky vyčnievať Bosniak Emir Zimič. So svojimi 217 centimetrami vzbudzuje na prvý pohľad rešpekt.

„Pred dohodou s Býkmi som absolvoval rozhovor s trénerom Brajkovičom, ktorý ma poinformoval o fungovaní a cieľoch klubu. Po pôsobení v slovinskom Sentjure som hľadal možnosť ďalšieho posunu napred a o Košiciach som počul veľmi pekné veci. Rozhodol som sa teda ponuku prijať,“ objasnil pozadie svojho príchodu na východ Slovenska 30-ročný podkošový hráč.

Okrem Brajkoviča mu dodal pozitívne referencie i jeden z kamarátov, ktorý v minulosti na Slovensku pôsobil. Základnú predstavu teda má, zvedavý je ale na osobné skúsenosti. „Veľa toho zatiaľ neviem, ale teším sa na spoznanie novej ligy a verím, že sa tu predvediem v dobrom svetle. Som vysoký hráč a v prvom rade tak chcem pomôcť tímu v obrane a pri doskokoch. Za bodmi sa prioritne nenaháňam, mojou snahou je v prvom rade pomôcť tímu k víťazstvám.“

Víťazstiev budú potrebovať Býci mnoho, veď vedením stanovený cieľ nepočíta s ničím menším, než finálovou účasťou.

„Vopred sa samozrejme nič garantovať nedá, ale kto by nechcel do finále. Osobne som zažil počas posledných rokoch pár vrcholov i pádov. Jednu sezónu sme sa v Slovinsku takmer zachraňovali, ale o rok na to sme získali titul. Verím, že podobne sa nám zadarí aj tu v Košiciach,“ zaželal si Emir Zimič.

S komunikáciou v novom prostredí problém nebude. Zimič hovorí výborne anglicky, no s výraznou časťou osadenstva šatne sa pozhovára aj v rodnej reči. Okrem trénera Brajkoviča zastupujú Balkán v KB Košice i Srbi Radenko Pilčevič aVladimir Ivelja. 

„To je pre mňa samozrejme dobré. Môžem si tu pohovoriť aj vo svojom jazyku a aspoň sa tak vyhnem prípadnej clivote za domovom,” pousmial sa Zimič. V Košiciach je zatiaľ iba pár dní, no videné ho potešilo. „Trochu som sa prešiel po Hlavnej ulici a musím povedať, že sa mi tu veľmi páči. Verím, že si s Košicami sadneme a bude to vydarený angažmán.”

Úplným nováčikom v rámci európskeho basketbalu bude Američan LaDarius White. Dvadsaťštyriročný, 198-centimetrov vysoký kvalitný trojkový strelec a šikovný prienikový hráč pôsobil v uplynulej sezóne v tíme Ole Miss v Mississippi.

„Do Európy som prišiel prvýkrát a všetko je tu tak pre mňa nové. Prišiel som sem ale s jasným cieľom – chcem vyhrávať zápasy a vyhrať titul,“ vyslovil sa s typickým americkým sebavedomím White. „Chcem byť najlepší všade kde hrám. Som súťaživý typ a zaujímajú ma len výhry. Chcem sa tu zlepšiť a zároveň pomôcť zlepšiť hru svojho tímu.“

Autor: Peter Jesenský, Zdroj: kbkosice.sk

FOTO: PETER JESENSKÝ