• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Basketbalisti MBK Handlová odštartovali letnú prípravu na sezónu 2016/2017. 10. augusta zahájila nová trénerská dvojica Růžička – Pivoda tréningový proces s odchovancami handlovského basketbalu, ale aj mladými hráčmi mimo Handlovej.

Túto skupinu tréneri šikovne pomenovali „young gunners“. „Bolo to na moju vlastnú iniciatívu, pretože rád pracujem s mladými. Chcel som hlavne tých mladších hráčov skôr aklimatizovať než začne s prípravou aj hlavná tréningová skupina. Musím povedať, že som veľmi spokojný s priebehom. Hráči prišli veľmi dobre pripravení a myslím si, že za ten týždeň sme splnili presne to, čo sme si stanovili. To znamenám že sme pozvoľna vbehli do fyzickej pripravenosti a zároveň sme robili veľa koordinačných a upevňovacích cvičení,“ hovorí o začiatku prípravy s mladými hráčmi tréner Lubomír Růžička.

V stredu, 17. augusta, sa do prípravy zapojil už aj Peter Sedmák a české posily Luboš Stria a Jiří Jelínek. V ten istý deň na Slovensko priletel aj americký rozohrávač Mikey Thompson, ktorý sa do procesu zapojil vo štvrtok. O niečo neskôr sa k tímu pripojí Ozren Pavlovič, ktorý si počas svojej individuálnej prípravy preťažil trieslo. „Ozren od nás dostal 14-dňový kľudový režim. Pracuje individuálne v Záhrebe so svojím fyzioterapeutom a my sme s ním v dennodennom kontakte. Musím povedať, že mám z neho veľmi dobrý pocit. K tomu zraneniu pristúpil veľmi profesionálne, aby sa čo najskôr dal do poriadku a mohol sa pripojiť k tímu. Nastúpiť by mal okolo 28. augusta,“ vysvetľuje situáciu český kormidelník. Vedenie MBK však súpisku ešte neuzavrelo.

V priebehu budúceho týždňa by mali na skúšku pricestovať ďalší dvaja hráči. Trénerom by tak malo hráčov na tréningoch pribúdať. „Teraz sa budeme najviac venovať individuálnej činnosti jednotlivca po basketbalovej stránke a zároveň kombináciám. Budúci týždeň už začneme zľahka preberať herné systémy. Čo sa týka fyzickej kondície, tak pôjdeme dosť do výbušnosti. Budeme robiť v menších úsekoch s väčšou intenzitou a myslím si, že budeme pracovať hlavne basketbalovej kondícii. Nie som zástancom veľkého behania po vonku. Sme basketbalisti a patríme do haly. Budeme sa snažiť pracovať na tom, aby sme boli čo najviac fyzicky pripravení, aby sme eliminovali možnosť zranenia,“ opisuje nasledujúci priebeh letnej prípravy hlavný tréner.

So začiatkom letnej prípravy sú tréneri zatiaľ spokojní a pochvaľujú si, že hráči prišli veľmi dobre pripravení. „Som až milo prekvapený v akej fyzickej kondícii prišiel Luboš Stria, ktorý vyzeral, že patrí k tým mládežníkom. Jirka Jelínek aj Sedmo sú profíci, sú na tom veľmi dobre a nesmiem zabudnúť na to, že s tou skupinou mladých hráčov sa pripravoval už aj Ondro Haviar, o ktorom tiež nepochybujem. Hráči vyzerajú veľmi dobre. Ako som aj na tréningom hráčom povedal, príprava je o tom, aby sme sa pripravili,“ pochvaľuje si Růžička, ktorý takisto spomenul, že hráči mali vo štvrtok na programe zdravotnú prehliadku v Banskej Bystrici. Diváci sa však už môžu tešiť na to, že handlovských basketbalistov už čoskoro uvidia v akcii. Už budúci piatok, 26. augusta, čaká MBK Hanldová prvý prípravný zápas s Nitrou, ktorý sa odohrá v Žiari nad Hronom. „Celkovo budeme hrať 12 prípravných zápasov, čo je celkom dosť. Zvolil som túto cestu, aby si tím čo najviac sadol a čo najviac spolu odohral. Každý ten zápas bude mať iný priebeh. Úvodný zápas s Nitrou bude skôr o tom, aby si hráči oťukali ihrisko a prvýkrát sa prezliekli do dresov. Viac ako o konečný výsledok pôjde o to, aby sme čo najlepšie rozložili minutáž a aby sa všetci zdravo namotivovali do ďalších stretnutí. Budeme mať niekoľko výjazdov do Čiech aj Poľska. Zohnali sme dosť atraktívnych súperov, či už Děčín alebo USK Praha, Pardubice, Prostějov či nováčika poľskej ligy s dobrým rozpočtom, Krosno. Už sa na tie zápasy tešíme,“ priblížil program prípravných zápasov handlovský tréner.

Lubomíra Růžičku a jeho asistenta Lukáša Pivodu však čaká veľká výzva. Handlová sa do Slovenskej basketbalovej ligy vracia po ročnej prestávke, počas ktorej prebiehala rekonštrukcia športovej haly. „Než som prijal túto ponuku tak som si prečítal históriu handlovského basketbalu. Som človek, ktorý študuje basketbal a jeho históriu. Myslím, že je to veľká výzva stať sa trénerom Handlovej, keď budeme otvárať zrekonštruovanú halu, po tom, čo Handlová prvýkrát v histórii nehrala slovenskú ligu a ešte keď budeme začínať hornonitrianskym derby. Tých výziev je veľa, či už pre nás trénerov alebo pre hráčov. Našou hlavnou prioritou ale musí byť to, že sme sem prišli robiť basketbal. Všetci ho robíme s láskou a musíme sa do práce tešiť. Tešiť sa na tréningy, tešiť sa na zápasy a stále držať pri sebe. Pretože tá súťaž je dlhá. Prídu prekážky a počas nich budeme musieť vedieť držať spolu a pomáhať si. Ja hráčom často hovorím, že ak chcete niekam prísť, tak keď pôjdete sám, tak tam prídete rýchlo. Ale ak chcete dôjsť čo najďalej, tak musíte ísť v skupine a na tej ceste si pomáhať. Tá cesta bude dlhá. Myslím si však, že máme dosť skúsených hráčov na to, aby sme tie naše ciele a ambície naplnili,“ povedal Růžička.

Fanúšikovia sa tak postupne môžu tešiť na návrat handlovského basketbalu do SBL-ky. Akou hrou by sa však tréneri chceli prezentovať? „Mám rád rýchly prechod do protiútoku, rýchly basketbal a hru s mnohými streleckými pozíciami, ale s pravidlami. Každá strela musí mať svoje zákonitosti, kde si ju hráč môže zvoliť a kde sa do nej môže dostať. Čo sa týka tvárnosti toho útoku, tak je to o tom, že chcem, aby sa hráči cítili dobre vo svojich úlohách, ktoré dostanú a aby ich plnili. Keď ich budú baviť a hráči si na ihrisku budú vyhovovať, tak si myslím, že to bude baviť aj oko diváka. Som zástancom obrany, ktorá je založená na viacerých taktických prvkoch. Myslím, že pre viacerých hráčov to bude niečo nové, hlavne pre tých mladých, keďže budeme klásť veľký dôraz na prípravu na súpera a v obrane budeme mať mnoho variant, obranných systémov a kombinácií. Rád by som namiešal taký mix, ktorý nám bude sedieť,“ opisuje svoju ideológiu Lubomír Růžička.

Zdroj: mbkha.sk