• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Bahamský krídelník a nová tvár v drese Nitry Quentin Demeritte má za sebou nielen zaujímavé pôsobenie pod basketbalovými košmi, ale za pozornosť stojí aj jeho ďalšia kariéra.

„Hral som v brazílskom Flamengo Petrobras Rio de Janeiro, mexickom Jaguares de la Bahia Riviera Nayarit, v Peru za Escuela de Oficiales de la Fap a kosovské K.B. Besia. Mal som možnosť hrať pod skvelými trénermi, ktorí dokázali vyťažiť na ihrisku z mojej všestrannosti. Nepotrebujem dávať veľa bodov v zápase, prípadne rozhodovať stretnutia,“ uviedol Demeritte. Skúsený krídelník si vyskúšal aj pôsobenie v reprezentačnom drese, najskôr v mládežníckych výberoch a potom v rokoch 2006, 2008 a 2009 ako člen hlavného tímu.

V predchádzajúcich dvoch rokoch začal aj s výchovou nových basketbalových talentov, na Bahamách trénoval s mladými hráčmi basketbalové zručnosti a výkonnostné aspekty hry ako sila a kondícia. „Chcel by som sa venovať trénovaniu po ukončení aktívnej kariéry. Vžil som sa s úlohou mentora a robí mi radosť pracovať s mladými talentmi,“ vyjadril sa bahamský basketbalista. O tom, že to s týmto kariérnym smerovaním myslí vážne, svedčí aj fakt, že je držiteľom trénerského certifikátu druhej úrovne FIBA. „Po niekoľkých rokoch profesionálnej kariéry som založil v Bahamách vlastný basketbalový klub – Gifted Elites Basketball Academy.  Okrem práce s mládežou som mal možnosť posunúť deti do lepších škôl v USA, k lepšiemu vzdelávaniu a basketbalovej kariére,“ rozprával o svojich plánoch Demeritte.

Zaujímavú skúsenosť zažil aj na basketbalovom kempe Jeffa Rodgersa, kde hral v rámci súboja celebrít proti viacerým hráčom z najlepšej ligy sveta – NBA. „Je to najdlhší basketbalový kemp na Bahamách, budúci rok bude oslavovať 30 rokov. Ako dieťa som sa zúčastnil tohto kempu a posledných sedem rokov pôsobím ako jeden z hlavných inštruktorov. Celý kemp trvá mesiac a v záverečný deň deti ukazujú rodičom, čo sa naučili. Vrcholom je zápas celebrít. Každý rok sa kempu zúčastňuje tréner Byron Scott (poz. naposledy tréner Los Angeles Lakers), ktorého už považujeme za súčasť rodiny Jeffa Rodgersa. Mal som možnosť hrať proti Chrisovi Paulovi, Kyriemu Irvingovi, Ericovi Gordonovi, Shelvinovi Mackovi, Klayovi Thompsonovi, Jordanovi Clarksonovi, Draymondovi Greenovi, Rayovi McCallumovi či ďalším hráčom z NBA,“ uviedol hráč Nitry.

S bohatými medzinárodnými skúsenosťami sa rozhodol akceptovať ponuku z nitrianskeho klubu, kde bude najskúsenejším a zároveň najstarším hráčom v tíme. „Musím sa usmiať otázke, že ako mi vyhovuje pozícia najstaršieho hráča v tíme. Som rád za takúto rolu, akceptujem ju. V Nitre sa mi páči, vedenie klubu na čele s prezidentom sa snažia, aby som sa cítil ako doma. Strašne oceňujem ako ma prijali, to je vždy dobrá vec,“ uviedol Demeritte. Bahamčan nezatvára dvere pred pomocou svojim mladším spoluhráčom: „Vždy sa snažím pomôcť, či už na ihrisku alebo mimo neho. Nemusí to byť len basketbalová pomoc. Som dosť skúsený na to, aby som každému v tíme pomohol. Každý môže prísť za mnou po radu alebo trénovať so mnou.“

Svoje ciele si do novej sezóny Demeritte vytýčil jasne. „Mojou úlohou je pomôcť Nitre k návratu na staré pozície, vyhrávať zápasy a pomôcť k napredovaniu hráčov. Taktiež pokračovať v tom, čo som robil doteraz – tvrdej práci,“ odpovedal na záver nitriansky hráč.

FOTO: Facebook