• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Po štvrťfinálovom postupe cez Svit sa ocitli basketbalisti KB Košice pred semifinále v úplne inej pozícii. Favoritom bol tentoraz ich súper, ktorý obhajoval majstrovský titul a suverénnym spôsobom ovládol základnú časť. Zverenci Miljana Čuroviča tak dobre vedeli, že ak si chcú prvýkrát v histórii značky Býkov zabojovať o titul, tak musia minimálne raz dobyť Hant arénu a doma si postrážiť neporaziteľnosť.

Naplánovaný scenár vyšiel do bodky a triumf 97:86 v šiestom semifinálovom súboji proti Interu znamenal spečatenie košického postupu.

„Bola to krásna séria s najkrajším možným koncom! Sme veľmi radi, že sme ich dokázali poraziť, pretože Inter má veľmi silné mužstvo s veľmi silnou lavičkou. Ukázal to aj posledný zápas,“ odfúkol si kapitán Richard Körner po záverečnom víťazstve série.

Košice síce utrpeli v hlavnom meste dve vysoké prehry, no zároveň tam získali aj bod, bez ktorého by postúpiť nemohli. „V play-off je jedno, či prehráte jeden, dva, či tri zápasy o štyridsať bodov. Podstatné je získať štyri víťazstvá a tie máme.“

Semifinálová vojna medzi rivalmi z metropol západu a východu priniesli aj viacero momentov, ktoré dodávali sérii poriadne grády.

„Stretli sa dva najlepšie tímy na Slovensku a k takýmto sériám patria aj emócie. Možno boli nejaké menšie potýčky, ale nič vážne sa nestalo a na také veci sa zabudne. Podstatný bol samotný basketbal. Sme radi, že sme ich porazili a skladám Interu česť. Hrali veľmi dobre,“ vyslovil sa ako pravý športovec Körner.

Férový prístup ukázali Košičania aj v posledných sekundách šiesteho zápasu, kedy odolali pokušeniu zaokrúhliť konečné skóre na sto bodov.

„Stovku sme chceli, ale v závere už na to neostal čas. Ostávala posledná akcia a v takých situáciách sa to už nerobí. Súpera vždy rešpektujeme,“ zdôraznil kapitán Býkov. „Aj bez stovky sa však tešíme z toho, že sme potešil našich vynikajúcich fanúšikov. Bolo ich tu strašne veľa a je radosť hrať pred toľkými ľuďmi. Dodalo nám to veľa energie.“

Postup do finále bol predsezónnym cieľom klubu, no realizácia takýchto ambícií nie je nikdy jednoduchá či automatická.

„Je to veľká vec. Pár rokov sa tu to takto budovalo a klub stúpa nahor krok po kroku. Keď sme už vo finále, bola by škoda to nevyhrať,“ pousmial sa Körner, podľa ktorého je už teraz pred tímom iba jediný cieľ – „vyhrať! Hlavne doma nechceme prehrať ani jeden zápas a vonku potom stačí uspieť raz. Verím, že sa nám to podarí.“

Levice však patria do najsilnejšej kategórie súperov a Košičania tak vopred vedia, že to bude poriadny boj. Pod košmi Patriotov ešte v tejto sezóne nevyhrali a tím z Tekova je navyše jedným z mála, ktorému sa podarilo dobyť Angels arénu.

„Play-off je v každom prípade iná súťaž. Tam nastupujú nervy a taktiky, ktoré sa počas základnej časti nepoužívajú,“ nehľadí na bilanciu zo základnej časti Körner. „Bude to určite ťažká séria. Levice majú veľmi kvalitný tím a ukazovali to aj v Alpsko-Adriatickom pohári. Teraz som ich však dlhšie nevidel a ťažko teda povedať, v akej sú forme. Určite si ich poctivo naskautujeme a do série vstúpime pripravení.“

Postupom v šiestich zápasoch si Košičania z pohľadu oddychu a prípravy vytvorili lepšiu pozíciu, než mali pred semifinálovými bojmi.

„Tá prestávka je ideálna. V stredu sme si oddýchli, štvrtok a piatok potrénujeme. A v sobotu ideme na to!“ velí kapitán KB Košice Richard Körner.

Autor a foto: Peter Jesenský, zdroj: kbkosice.sk